Porsche Experience Ladies Day: Moćni automobili za moćne žene

Piše: Azra

Uspješne žene Bosne i Hercegovine su za 8. mart vozile Porsche vozila na poznatoj stazi Grobnik u Hrvatskoj l Zaključak svih učesnica je bio jedinstven – cijelo putovanje bilo je onakvo kakvo dolikuje imenu Porsche, a to je čista perfekcija

Piše: Elvedina Pazalja 

Teško da se može naći ljubitelj automobila iz bilo kojeg dijela svijeta, a da mu nije san provozati neki od modela legendarnog sportskog brenda Porsche. Glavna karakteristika cijele Porsche linije je pouzdanost. Ova riječ u potpunosti odražava ono što sljedbenici Ferdinanda Porschea danas rade ukoliko imaju priliku sjesti za volan nekog modela ovog moćnog brenda – uživaju u pouzdanosti.

Kako bi prestiž i luksuz Porschea približili i uspješnim bosanskohercegovačkim damama, Porsche Centar Sarajevo, u saradnji s Porsche Centrom Zagreb i Porsche Centrom Ljubljana, a predvođeni timom kojeg čine Marketing, CRM & PR menadžeri spomenutih centara, Melisa Čengić Sarajevo, Antonela Belamarić Kirinčić Zagreb i Teja Teraž Ljubljana, organizirali su posebnu vožnju, a predstavnik naše kompanije “Avaz roto press” je imao tu priliku o kojoj sanjaju mnogi ljudi.

Ali, krenimo redom.
Shift by Porsche je međunarodna zajednica onih vođenih strašću i snovima. Snažni karakteri, samouvjereni lideri s istim načinom razmišljanja – pioniri, arhitekte, umjetnici, sportisti, novinari, naučnici i poduzetnici koji mijenjaju svijet oko sebe i mijenjaju načine razmišljanja. Oni su izvođači jakog kalibra, baš kao i Porsche automobili.

Stoga su u Porscheu pokrenuli projekt kojem je cilj mijenjanje percepcije žena u društvu i borba protiv stereotipa, kada se žene povezuju s brzim i luksuznim automobilima.
Za uspješne bh. dame organiziran je „Porsche Ladies Day“ – vozački event napravljen samo za pripadnice ljepšeg spola.

Jovana Vidaković, Amina Durmo-Trlin, Amira Pertesi, Marijela Margeta-Hašimbegović, Melisa Ahmedbegović-Pjano, Adna Ćoralić, Maida Livnjak

„Porsche Ladies Day“ održan je u Hrvatskoj, simbolično, za Dan žena, 8. marta 2021. godine. Ove godine, žene su opet imale priliku uživati u čarima Porschea.

Pozvali su sedam uspješnih, ostvarenih dama u svakom smislu, iz različitih sfera života u Bosni i Hercegovini, kao i našu medijsku kuću da učestvuje i proprati ovaj događaj.
Da sve izgleda moćno i luksuzno, organizatori su se pobrinili već na samom početku. Sve je do detalja bilo isplanirano, od toga šta želimo ili ne želimo jesti, pa kojim aktivnostima se želimo baviti tokom putovanja, uoči i poslije „Porsche Ladies Day“.

Prvi zajednički susret zanimljive grupe uspješnih žena bio je 7. marta ispred „Porsche Centra Sarajevo“. Sve smo s radošću krenule na uzbudljivo putovanje, znajući da ćemo se vratiti s uspomenama za cijeli život. I kao da nas je to još dodatno vezalo i već do prve pauze za ručak imale smo bezbroj zajedničkih tema. Bilo je nevjerovatno, kao da smo se sve već međusobno poznavale duži period, a većina od nas srela se tada prvi put. I uz takve žene, ne samo mi pojedinačno nego i cijela Bosna i Hercegovina može samo napredovati.

Put je protekao u odličnoj energiji i raspoloženju inspirativnih žena, jer smo znale šta nas čeka sutra, 8. marta. Uvečer smo smještene u luksuzni hotel u Zagrebu, gdje smo i tokom večere nastavile ugodno druženje.

Prvi Porsche 911 dovezen je iz muzeja za ovu priliku

Pune elana, rano ujutru krenule smo prema automotodromu koji je udaljen dvadesetak minuta od Rijeke.
Adrenalin, oduševljenje i uzbuđenje su bili na vrhuncu kada smo ugledale legendarnu stazu Grobnik. Staza je za razne manifestacije otvorena 17. septembra 1978. godine, kada je održana i prva utrka. Dužina staze je 4.168 metara. Ukupno ima 15 zavoja i zadovoljava stroge propise i zahtjeve FIA-e i FIM-a. Za zaljubljenike auto i moto sportova brojne domaće i međunarodne utrke motocikala i automobila različitih klasa predstavljaju vrhunski doživljaj i zabavu.

A, onda su nas ispred ulaza dočekale „zvijeri“. Kao u izlogu poredani Cayman S, 911 GT3, 911 Turbo, 911 Carrera 4 GTS, 911 Carrera 4S, Panamera 4S E-Hybrid, Cayenne E-Hybrid, Cayenne E-Hybrid Coupe, Cayenne Turbo S E-Hybrid, najnoviji Cayenne Turbo GT Coupe, potpuno električni Taycan Turbo S, Taycan 4S Cross Turismo, Taycan Turbo S Cross Turismo, Macan S.

Ulaz je krasio prvi napravljen Porsche 911, koji je za ovaj događaj dovezen iz muzeja, a saznali smo i zanimljivu informaciju – prvi primjerak ovog automobila vozila je žena. Dizajnirao ga je sin automobilskog inžinjera Ferdinanda Porschea, Ferdinand Anton Ernst za svoju sestru Louise Piech.

Uz poštivanje svih epidemioloških mjera, priređena je dobrodošlica za bh. dame, kao i učesnice iz Hrvatske i Slovenije od Paula Robinsona, bivšeg vozača Formule, koji je sada glavni odgovorni za organiziranje Porsche Experience evenata širom svijeta. Tom prilikom predstavio nam je licencirane instruktore čiji zadatak je bio da nas prate po grupama u vožnjama koje slijede. Svi oni su, također, bivši trkači i profesionalni vozači.

Nevjerovatan nalet adrenalina bio je sveprisutan, a voziti razne modele Porschea je svakako privilegija. Event se sastojao od četiri etape vožnje na kojima su dame upoznale Porsche vozila. Vožnja sportskih automobila slalom, ujedno je bila i jedina takmičarska vožnja, i Launch control-kretanje automobila od 0 do 100 kilometara na sat, vožnja sportskih automobila na stazi, Off-road-vožnja Cayenne modela na malo drugačijem, izazovnijem terenu i vožnja SUV vozila na stazi.

Prije svake vožnje napravljen je kratki brifing s instruktorom koji je objašnjavao koja vožnja slijedi i opis staze i terena. U vozilu su se nalazile po dvije dame, tako da se sa svakim modelom vozilo po dva kruga, gdje su dame mogle da se mijenjaju i isprobaju svaki model. Instruktor je bio na čelu kolone, a u svakom vozilu se nalazila radio-veza, kako bi na vrijeme primali instrukcije kako pratiti kolonu. Vozila su bila dezinficirana poslije svake vožnje i dame su imale vremena da se osvježe i odu na ručak.

Druženje s učesnicama iz Hrvatske

A, dame su vozile brzo i strastveno, bez straha, iskusno, sa širokim osmjesima, ponosno, baš kao da je svaka žena kroz tu vožnju oslikala svoj karakter.
Neke od dama više vole sportske automobile, a neke SUV vozila koja su se na off-road terenu pokazala izuzetno sigurna. Cayenne i Macan su osvojili mnogo simpatija, jer su veoma udobni i sigurni porodični automobili. U evropskim zemljama se prave verzije koje imaju opremu za kampiranje i sve što je potrebno za porodično vozilo.
Reakcije dama bile su izvanredne, što je kasnije potvrdio i instruktor naše grupe. Sve su bile neustrašive, baš onakve kakve su i u životu.

– Bilo je veliko zadovoljstvo sarađivati sa svim ženama, veoma lijepo i lako, mnogo je lakše sa ženama. Ne znam tačno razlog, muškarci imaju ego, neki žele da voze brzo, neki sporo. Sa ženama je mnogo lakše, jer one razumiju cilj ovog eventa. Cilj eventa je da se testira vožnja svakog automobila i da se poštuje svaki automobil koji je ispred vas. I prepuni smo emocija na kraju ovakvog dana, jer kad vidimo sve te osmijehe na licima, sreću, vrisku na kraju svake vožnje, mi smo također sretni i idemo kući s osmijehom.
Moram biti iskren, veoma sam impresioniran povezanošću s grupom iz Bosne i Hercegovine, koju smo ostvarili odmah ujutro. Veoma su prijateljski raspoložene i dale su mi mnogo povratnih informacija te dijelile impresije sa mnom poslije svake vožnje: „Sviđa mi se ovaj automobil, ovaj je meni bolji, to je nešto jako lijepo jer razumijete osjećaj i cilj ovog eventa. Bilo je veoma, veoma dobro“ – rekao nam je na kraju Tobia Masini.

Tobia Masini na jednom od brifinga prije vožnje

Prepune utisaka o predivno provedenom danu zaputile smo se prema luksuznom hotelu u Rijeci, gdje nas je u sobama dočekalo pregršt poklona za 8. mart. Tu je bila priređena svečana večera i ugodno druženje svih učesnica i instruktora koji su tog dana prisustvovali eventu.

Pune utisaka, s jutrom koje je donijelo mnogo sunca kraj lijepog mora, sumirale smo utiske uživajući na terasi hotela. Zaključak je bio jedinstven – cijelo putovanje bilo je onakvo kakvo dolikuje imenu Porsche, a to je čista perfekcija!

 

Melisa Ahmedbegović-Pjano, Žena godine 2018. i dobitnica priznanja za izvrsnost na području oftalmološke struke

Koji je, prema Vašem mišljenju, najbolji model koji je bio ponuđen za vožnju i zašto?

– Najbolji ponuđeni modeli Porsche vozila na „Grobniku“ su Taycan za one koji vole brzinu, a Cayenne bih preporučila kao porodično udobno i sigurno vozilo.

Kakvi su Vaši utisci nakon provedenog dana na stazi i testiranog range modela?

– Utisci su definitivno prožeti visokom dozom adrenalina. Osjećajem da sebi mogu priuštiti brzinu kakvu inače nemam mogućnost pri standardnoj vožnji, a da se pri tome osjećam potpuno sigurno. I pored velike brzine automobila znam da držim stvari pod kontrolom zbog predobrog sistema kočenja. Definitivno je to iskustvo koje se rijetko doživi i koje neću nikad zaboraviti. Nakon ovog iskustva Porsche bih ukratko opisala kao moć i sigurnost.

Gdje vidite Porsche 2030. godine?

– Porsche 2030. vidim u svojoj garaži, mislim da to govori sve. A u smislu brenda, Porsche vidim kao najpoželjniji automobil, kao prestiž, te sve više i kao ženski automobil.

Kakvo je Vaše mišljenje o ostalim učesnicama?
– Ovo iskustvo sigurno ne bi bilo toliko nezaboravno da nije povezano i s odličnim druženjem s drugim učesnicama s kojima sam pronašla brojne zajedničke teme za razgovor, budući da smo sve žene ostvarene na svojim područjima djelovanja. Posebno ističem zabavni karakter tog druženja, koji je dominirao od samog upoznavanja do rastanka, uz mnogo međusobnih sličnosti, a sve u jednoj predivnoj i opuštenoj atmosferi. Nadam se da će se naše poznanstvo pretvoriti u prijateljstvo s tako divnim damama.

 

Marijela Margeta-Hašimbegović, rukovoditeljica tehničke službe Narodnog pozorišta i Žena godine 2017.

Koji je, prema Vašem mišljenju, najbolji model koji je bio ponuđen
za vožnju i zašto?

– Svi modeli koje smo imali priliku testirati imaju nevjerovatne performanse, udobnost i liniju! Sportske linije pozivaju na visoku moć i snagu, ali ovog puta želim se opredijeliti za modele Cayenne i Taycan. To su modeli kojima se vjeruje na jedinstven način. Uz nekoliko komandi vaš model poput transformera postaje priča koja vam govori „Ako mogu ja ,možeš i ti“. Taj fenomenalan osjećaj sigurnosti i lakoće u savladavanju uspona na 90 stepeni, vožnje po nagibu, za mene je bio fascinantan u svakom smislu! Taycan, električni model, koji je moje prvo iskustvo i nije čudno što nosi epitet živahnog mladog pastuha, gotovo nečujno, a tako snažno i s lakoćom upravljanja donosi adrenalinski vrhunac. Ovo je sigurno model budućnosti.

Kakvi su Vaši utisci nakon provedenog dana na stazi i testiranog range modela?

– Već dugo želim doživjeti Formulu 1 uživo, a „Porsche Ladies Day“ je omogućio da doživim san testiranja range modela na trkaćoj stazi. To je bio nesvakidašnji i poseban dan koji se pamti za cijeli život. Trkaća staza ‘Grobnik’ u Rijeci ovog puta zračila je neobičnom energijom koju su donijele izvrsne žene BiH, Hrvatske i Slovenije kao članice ‘Shift’ međunarodne organizacije. Vođene strašću i snovima imale smo svoj dan kao nagradu za sve napore koje prolazimo u svojim oblastima djelovanja. Testirale smo svoju hrabrost, istrajnost, samopouzdanje i dokazale smo svoju posebnost na nepoznatom terenu. Zahvalna sam na ovom danu svim učesnicama, instruktorima i posebno organizatorima koji su pokazali svoju profesionalnost u svakom smislu.

Šta za Vas predstavlja Porsche nakon ovog iskustva?

– Nakon ovog iskustva Porsche donosi toplinu i bliskost, kao da je član porodice, donosi divne uspomene koje potiču radost, podsjećaju na snagu, hrabrost i ustrajnost. Nevjerovatno kako se prilagođava svakom karakteru.

Gdje vidite Porsche 2030. godine?

– Vidim model kao „must have’“. Kao neodvojivo tkivo, nešto što vam pripada.

Kakvo je Vaše mišljenje o ostalim učesnicama?

– Posebno sam zahvalna na izvrsnoj ekipi iz BiH koja je okupila sjajne, ostvarene, jedinstvene i veličanstvene žene. Sve su na svoj način učinile ovaj događaj još posebnijim. Bila sam tako ponosna na našu malu reprezentaciju vođenu izvrsnim damama Melisom Čengić i Minelom Gelić. Kao pionirka ‘Shift’ organizacije čast je biti ambasadoricom kao glas koji potiče na promjene, mijenjajući svijet nabolje. Uz Porsche Experience čini se da je sve moguće!

 

Amina Durmo-Trlin, članica Uprave ProCredit banke

Koji je, prema Vašem mišljenju, najbolji model koji je bio ponuđen
za vožnju i zašto?

– Taycan, koji je prvo potpuno električno sportsko vozilo marke Porsche. Ovo vozilo oduševljava dizajnom, tehnologijom i funkcionalnošću i smatram da ovaj model otvara jednu potpuno novu eru za Porsche, eru elektromobilnosti.

Kakvi su Vaši utisci nakon provedenog dana na stazi i testiranog range modela?

– Ovo je bilo jedno zaista nezaboravno iskustvo. Imala sam jedinstvenu priliku da vozim toliko različitih modela, vrhunskih performansi u svim mogućim uslovima vožnje, kako bih stekla pravi dojam o kvaliteti i mogućnostima Porsche vozila. Organizacija ovog događaja bila je besprijekorna, a sveukupnom dojmu je doprinijela sjajna atmosfera i društvo uspješnih, i nadasve inspirativnih žena s kojima sam provela dan.

Šta za vas predstavlja Porsche nakon ovog iskustva?

– Snagu, sigurnost, udobnost i inovativnost.

Gdje vidite Porsche 2030. godine?

– Porsche može da napravi potpunu revoluciju u postavljanju standarda sportskih vozila na električni pogon, što su i pokazali sa modelom Taycan. Nadam se da će do 2030. biti još nekoliko sličnih modela.

Kakvo je Vaše mišljenje o ostalim učesnicama?

– Nevjerovatne i inspirativne žene s kojima mi je bila čast provesti vrijeme. Najveća posebnost ovog druženja je upravo u ostalim učesnicama – snažnim, pametnim, uspješnim ženama koje svojim primjerom motiviraju na lični rast i razvoj.

 

Jovana Vidaković, Application Sales Executive u Oracleu za Južnu i Centralnu Evropu

Koji je, prema Vašem mišljenju, najbolji model koji je bio ponuđen
za vožnju i zašto?

– S obzirom na to da sam ja neko ko voli brže vožnje, dobre motora auta, moj izbor je svakako 911 Carrera GT3. Voziti ga na stazi bila je velika privilegija.

Kakvi su Vaši utisci nakon provedenog dana na stazi i testiranog range modela?

– Teško da se to može opisati riječima, to je posebna emocija i nju mogu razumjeti samo pasionirani zaljubljenici u autotrke i vozila.

Šta za Vas predstavlja Porsche nakon ovog iskustva?

– S obzirom na to da vozim već dugo godina autooznake Mercedes, moram priznati da me Porsche više od očekivanog iznenadio kada je riječ o udobnosti i sigurnosti.

Gdje vidite Porsche 2030. godine?

– Vidim ga da leti na Mars.

Kakvo je Vaše mišljenje o ostalim učesnicama?

– Kao da je neko slagao Lego kad je birao učesnice. To su divne, ostvarene žene uz koje možete samo rasti!

 

Maida Livnjak, direktorica maloprodaje kompanije iNovine

Koji je, prema Vašem mišljenju, najbolji model koji je bio ponuđen
za vožnju i zašto?

– Najbolji model mi je bio 911 Turbo. Daje mi sigurnost i uživanje u vožnji.

Kakvi su Vaši utisci nakon provedenog dana na stazi i testiranog range modela?

– Moji utisci se teško mogu opisati, jer su isprepleteni oduševljenjem i divljenjem kakva auta mogu biti, a uporedo je staza izvrsna prilika za uporedbu modela i opcija kod odabira automobila.

Šta za Vas predstavlja Porsche nakon ovog iskustva?

– Vozač dobije sigurnost da ne razmišlja o autu već se u potpunosti može osloniti na Porsche i uživati u zvuku motora.

Gdje vidite Porsche 2030. godine?

– Porsche vidim sa svojim omiljenim modelom 911 na struju u ponudi na BiH tržištu.

Kakvo je Vaše mišljenje o ostalim učesnicama?

– Pozitivna energija i osobnost koju su dame unijele doprinijeli su nezaboravnom događaju i priči koju Porsche drži na vrhu ljestvice premium automobila.

 

 

Amira Pertesi, poznata dizajnerica ženske odjeće

Koji je, prema Vašem mišljenju, najbolji model koji je bio ponuđen za vožnju i zašto?

– Vrlo teško mi je izdvojiti najbolji model, ali zbog komfornosti i mog čestog putovanja autom na duže relacije usljed posla, možda bih se ipak odlučila za Cayenne Hybrid.

Kakvi su Vaši utisci nakon provedenog dana na stazi i testiranog range modela?

– Oduševljena sam prvenstveno organizacijom i profesionalizmom cijelog programa. Nosim najljepše utiske i drago mi je da sam na dan uživala u fascinantnom Porsche svijetu. Mislim da je ovo bio korak kojim sam se približila tim automobilima na pravi način.

Šta za Vas predstavlja Porsche nakon ovog iskustva?

– Na Porsche sam i prije ovog iskustva gledala kao na revolucionarnu kuću automobila koja ponudom vrhunskog kvaliteta i noviteta već tradicionalno stoji na listi najboljih i najluksuznijih u svijetu. Vožnjom svih tih modela sam svjedočila da je to uistinu tako.

Gdje vidite Porsche 2030. godine?

– Strategijom kojom se ova kuća vodi od svog nastanka su uvijek obećavani novi izazovi. Nadam se da ćemo 2030. godine imati priliku upoznati inovacije koje će donijeti nove transformacije u svijetu autoindustrije.

Kakvo je Vaše mišljenje o ostalim učesnicama?

– Neke od učesnica sam imala priliku upoznati i ranije, a neke sam upoznala tek taj dan. Bila mi je izuzetna čast i što sam upravo kroz ovaj događaj imala priliku družiti se s nevjerovatnim ženama kao što su one. Društvo inteligentnih, sposobnih i prekrasnih žena uvijek godi, a mene kao umjetnika u mom poslu i posebno inspiriše. Sve smo se kući vratile bogatije za nova iskustva i za nova poznanstva. Radujem se novom druženju s njima!

 

Adna Ćoralić, mlada poduzetnica

Koji je, prema Vašem mišljenju, najbolji model koji je bio ponuđen za vožnju i zašto?

– Najbolji model koji je bio ponuđen za vožnju za mene je Porsche 911 Turbo. Osim odličnog dizajna, posebno me iznenadilo da je, iako malih dimenzija, veoma udoban i odiše snagom i kvalitetom.

Šta za Vas predstavlja Porsche nakon ovog iskustva?

– Za mene su Porsche automobili uvijek predstavljali kvalitet, ali sam se vodila stereotipom da su ipak automobili namijenjeni za muškarce u srednjim godinama. Nakon dana provedenog na stazi i testiranja svih modela promijenila sam mišljenje. Osjećaj snage, moći i luksuza koji sam imala prilikom vožnje je zaista poseban. Svaki put kad bih sjela u drugo u auto imala bih drugo iskustvo. Naprimjer, Porsche 911 Turbo mi je pružio osjećaj superiornosti i adrenalinski trenutak je prevladao, dok mi je Porsche Macan pružio osjećaj sigurnosti i čvrstoće – definitno porodični automobil.

Gdje vidite Porsche 2030. godine?

– Porsche je zasigurno vrlo perspektivna i futuristično okrenuta marka automobila koja će zasigurno imati svijetlu budućnost. Porsche Experience i SHIFT zajednica su sigurni koraci prema razbijanju sterotipa i postizanju cilja na kojem Porsche je stil života i mislim da s ovim iskustvima će trebati mnogo kraće da se postigne taj cilj.

Kakvo je Vaše mišljenje o ostalim učesnicama?

– Kao najmlađi učesnik neizmjerno sam zahvalna Porsche timu na prilici da upoznam i družim se s tako posebnim damama. Svaka od njih je ostavila poseban dojam na mene svojim pričama i iskustvima, a svojom posebnošću i hrabrošću su srušile stereotip o ženama za volanom.

Pročitajte još