Serena Williams progovorila o traumatičnom porođajnom iskustvu

Piše: Azra

Serena Williams i njena kćerka Olimpia su nerazdvojne  a četvorogodišnjakinja je već na putu da savlada teniske poteze svoje majke. Njeno djetinjstvo je sretno i ispunjeno, što Serenu takođe čini neizmjerno zadovoljnom, međutim, u ličnoj ispovijesti objavljenoj u magazinu “Elle”, jedna od najboljih teniserki je detaljno opisala bolno, životno ugrožavajuće iskustvo koje je doživjela tokom kćerkinog rođenja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Serena Williams (@serenawilliams)

Čak i od samog početka, kada je prvobitno saznala da je trudna, samo dva dana prije Australian Opena 2017. godine, vijesti je nisu spriječile da pobijedi u sedam mečeva, sve u nizu, u nedeljama koje su uslijedile. Ali još veći test fizičke i emocionalne izdržljivosti tek je dolazio.

Kada je došlo vrijeme da se Williams indukuje i primi epidural, ona je odbila zbog toga što je, kako sama tvrdi, uživala u grčevima i voljela je kako se osjećala u svom tijelu koje je bilo spremno da izgura bebu.

Do sljedećeg jutra, kontrakcije su postajale sve jače i brže, što je dovelo do opadanja otkucaja srca njene bebe. Prateći naređenja medicinske sestre, Williams je ležala na boku da bi povećala broj otkucaja srca bebe prije nego što je ponovo bila spremna da gura. Baš kada je krenula da razmišlja o epiduralu, doktor je ušao i rekao joj da će dobiti hitan carski rez, što se i desilo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Serena Williams (@serenawilliams)

Zbog plućne embolije iz 2010. godine, stanja koje se može ponoviti tokom trudnoće,  zamolila je doktore da joj stave heparin kako bi spriječili da ugrušci ponovo uđu u njena pluća.

– Razgovarala sam sa medicinskom sestrom. Rekla sam joj: “Moram da uradim CT skeniranje pluća obostrano, a onda moram da dobijem heparin”, priča Serena, a medicinska sestra joj je odgovorila da misli da je svi lijekovi teraju da priča sulude stvari.

Ubrzo nakon njihovog razgovora, Williams je razvila kašalj koji joj je zadao oštre bolove i sprječavao je da diše. Niko zaista nije slušao ono što je ona uporno govorila. Protivljenje medicinskog osoblja njenim zahtjevima za dalju medicinsku pomoć ostavilo je na nju intenzivan fizički i emocionalni bol.

– Sve što sam mogla da pomislim je: Umirem, umirem. O moj Bože – izjavila je ona.

Napokon, jedna medicinska sestra je dobila doktora, kojeg je Serena tada morala da ubijedi da joj uradi skeniranje pluća. Kao što je očekivala, snimak je pokazao krvne ugruške u njenim plućima, otkrivajući da je njen kašalj rezultat embolije, ugruška u jednoj od njenih arterija. Takođe je imala hematom, lokvicu zgrušane krvi izvan krvnih sudova, u stomaku.

Nedjelju dana nakon porođaja i spašavanja sopstvenog života zalažući se za svoje medicinske potrebe, prošla je četiri operacije – uključujući hitni carski rez i konačno je bila u prihvatljivom stanju da napusti bolnicu sa svojom novorođenom kćerkom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Serena Williams (@serenawilliams)

– Od nemogućnosti da je zaista zamislim u materici došla sam do toga da smo potpuno nerazdvojne… Ispostavilo se da je porođaj bio test koliko ću glasno i koliko često morati da viknem pre nego što me neko konačno čuje – završila je.

Izvor: Stil.kurir.rs

(E.M.)

Pročitajte još