Zbog ove pjesme o kraljici Elizabeti su uhapšeni članovi popularnog benda

Piše: Azra

Antologijska punk-rock himna „God Save The Queen“ Sex Pistolsa bit će ponovo objavljena u ograničenoj nakladi u povodu kraljičina platinastog jubileja, 45 godina nakon što je izazvala skandal u kraljevstvu.
Antimonarhistička himna, čije oštre stihove potpisuje frontmen benda Johnny Rotten, objavljena je 1977., kad je kraljica slavila srebrni jubilej – 25 godina na tronu.  Pjesma, koja o kraljici govori kao o neljudskom biću, a njen režim naziva fašističkim, zabranjena je tada na BBC-jevom radiju i televiziji.

Ali time je samo postala još popularnija i završila je na drugom mjestu službene muzičke ljestvice singlova, iako mnogi punk fanovi do danas misle da je namjerno ondje zadržana kako bi se Rod Stewart s I Don’t Want To Talk About It popeo na broj jedan.

Nekoliko hiljada ploča pojavit će se u prodaji 27. maja. U to su uključene obje izdane originalne verzije, za kuće Virgin Records i A&M Records.

Pistolsi su, naime, prvo potpisali ugovor s A&M-om, ali ih je zbog užasnog ponašanja taj nakladnik brzo potjerao, nakon čega ih je tada mladi poduzetnik Richard Branson privukao u svoj Virgin.
“Jedan od najtraženijih vinila u historiji vraća se na police. Oba izdanja u ograničenoj nakladi”, stoji na službenom Twitter računu benda. Članovi benda pjesmu su na dan obilježavanja srebrnog jubileja odsvirali ploveći na brodu Temzom i poslije su uhićeni jedan po jedan kako su izlazili na kopno. Stavovi Johnnyja Rottena, odnosno pravim imenom Johna Lydona, u međuvremenu su omekšali.

“Kao ljudsko biće nedostajala bi mi na svijetu”, rekao je Lydon u intervjuu prije pet godina. “Nije ona kriva što je rođena u zlatnom kavezu”, rekao je danas 66-godišnji punk veteran.
“Neka dugo poživi. Ne bih o njenoj vladavini, ali neka dugo poživi.”
Izvor: index.hr
(I.J.)

Pročitajte još