Pet ključnih savjeta stručnjaka za pravilnu njegu kože

Piše: E.M.

Važno je da poznajete svoju kožu i njene potrebe kako biste je mogli pravilno njegovati. Ipak, vrlo često se mnogima desi da požele isprobati neki beauty trik i na taj način sebe dovedu do ozbiljnih problema. Bitno je da znate da svakom tipu kože ne odgovaraju isti preparati i ista njega, stoga su eksperti objasnili nekoliko ključnih stvari.

Umivalica

Čišćenje kože jedan je od najvažnijih koraka u njezi kože, bilo da je to u pitanju jutarnja ili večernja rutina. Ukoliko imate suhu i osjetljivu kožu, dovoljno je da je čistite lice jednom dnevno. Za masnu i nepravilnostima sklonu kožu ne preskačite jutarnje čišćenje, pa birajte blaže umivalice.

SPF

Svi stučnjaci su saglasni u jednom – SPF trebamo nositi svakog dana zbog dugoročne zaštite od oštećenja uzrokovanim štetnim sunčevim zrakama. Ukoliko imate problema s pigmentacijom, ovaj korak prije izlaska iz kuće ne biste trebali preskakti.

Ulja za lice i masna koža – da ili ne?

Postoje ulja koja ne škode masnoj koži, međutim ulje nije najbolje rješenje za takav tip kože. Preporučuje se duboka hidratacija, prije svega, i kreme na bazi glicerina i hijaluronske kiseline.

Okoloočna krema

Koža u ovim predjelima je jako osjetljiva, te zbog toga treba pripaziti na sastav proizvoda koje koristimo izbjegavajući kiseline i vitamin C u visokim koncentracijama. Ukoliko to nije slučaj, ostale preparate možete bez problema koristiti u predjelu oko očiju.

Suplementi kao rješenje za probleme s kožom

Sve što se dešava u vašem organizmu, vrlo često se odrazi na vašoj koži. Stoga, nedostatak određenih vitamina često je potrebno nadoknaditi. Ipak, uprkos pozitivnim rezultatima koji varijaju od osobe do osobe, za neke dodatke poput kolagena nije naučno dokazano da nužno djeluju.

Pročitajte još