Dizajneri odobrili: Trendovi za 2022. godinu

Piše: L. M.

Skoro dvije godine provedene u zatvorenom prostoru sve su nas pretvorile u kućne ljubimce. Sada, dok polako izlazimo iz svojih čahura, mogli bismo se zapitati šta budućnost sprema u dizajnu prostora. Poremećaj naše rutine zbog pandemije iz temelja je promijenio način na koji radimo i živimo kod kuće. Zbog toga, promjene koje su se dogodile u dizajnu možda će ostati trajne. Dom je sada utočište više nego ikad, ali što smo više vremena proveli zureći u zidove, mnogi od nas su postali vizualno nemirni i željni promjena u svom interijeru.

Prodornije boje

Pitate se koje bi nas boje mogle umiriti, inspirirati ili učiniti da se osjećamo ukorijenjenim u svojim domovima? Stručnjaci kažu da su izazovi u posljednje dvije godine doveli do “seizmičke promjene u načinu na koji koristimo boje u domu”, napominjući da se čini da neutralne boje ustupaju mjesto hrabrim, osebujnim nijansama koje našim unutarnjim prostorima daju određenu snagu karaktera.

Zato predviđanja kažu da boje 2022. godine podsjećaju na zelenu unutrašnjost bujnog staklenika.

Još nas posebno privlače boje koje odražavaju prirodni svijet i čine da se osjećamo sigurno. I dalje ćemo vidjeti korištenje zelene u povezivanju eksterijera s interijerom.

Pokretni namještaj

Razlika između profesionalnih i domaćih prostora sada je zamagljena. Radne sobe i dnevni boravci su postali naše kancelarije. Mnogi dizajni namještaja postali su ‘meki ugovor’, gdje su aktivni oblici udobnosti namijenjeni zadovoljavanju potreba ovog hibridnog okruženja. Drugim riječima, ideja da sobe i namještaj imaju namjenu i konačne konfiguracije stvar je prošlosti; naši domovi se razvijaju u pokretnu imovinu.

Reciklirani materijal

Dizajneri sve više ulažu i eksperimentiraju s održivim materijalima, kako bi na bilo koji način poremetili model direktnog odlaganja otpada. To je praksa istraživanja i korištenja novih materijala koji mogu zamijeniti tradicionalnu plastiku i druge štetne materijale u dizajnu proizvoda. Najbolji dizajner koji to radi danas je Fernando Laposse. Koristi autohtoni kukuruz iz Meksika za izradu namještaja. Materijal koji koristi je nusproizvod industrije tekile.

Tepih od zida do zida

Određeni elementi glam desetljeća (1970-ih) ponovo se pojavljuju – posebno na podu. Tepih od zida do zida dugo godina je bio veliko „ne“ u dizajnu interijera, a sada se polako vraća u modu.

Pročitajte još