Četiri načina kako da provjerite da li je vaša kosa zdrava

Piše: Azra

Naša kosa ima prilično impresivna svojstva, pa čak može i da se rastegne do 30% kada je mokra. Međutim, samo zdrava kosa ima takve supermoći, a postoje jednostavni načini da ovo provjerite i preduzmete mjere da biste je vratili u formu.

Test folikula

Da biste provjerili da li je vaša kosa uopšte zdrava i da je gubitak kose nešto o čemu ne morate da brinete, prvo morate da provjerite svoj korijen.

Počupajte jedan pramen kose, ali pazite da ga uhvatite što bliže glavi da bi korijen još uvijek bio pričvršćen za kosu. Pregledajte folikul. Normalan korijen pramena treba da bude u obliku lukovice, ako je je kosa tanka i nema oblik lukovice, vaša kosa je slaba i potrebna je njega.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gamiva Inc (@gamivainc)

Kako spriječiti gubitak kose?

Pridržavajte se mediteranske dijete. Studija je pokazala da smanjuje rizik od gubitka kose. Izbegavajte frizure poput konjskih repova, posebno dok spavate, jer to može dovesti do gubitka kose. Uzmite vitamine i minerale.

Test sa čašom vode 

Ovaj test mjeri koliko je vaša kosa porozna. Zdrava kosa je prilično čvrsta, dok oštećena kosa brzo upija tečnost. Da biste izvršili test, počupajte nekoliko pramenova kose sa različitih dijelova glave, poput vrha, leđa i sa svake strane. Spustite pramenove u čašu vode. Potpuno zdravi pramenovi će plutati, relativno zdravi će se malo spustiti, a oštećeni će potpuno potonuti.

Kako tretirati kosu sa velikom poroznošću?

Nanesite razne vrste putera i ulja. Oni pomažu da se zadrži vlaga koju vaša kosa upija. Koristite balzam za kosu nakon svakog pranja. Nanesite jabukovo sirće i aloe veru na kosu da biste podesili pH ravnotežu.

Photo: Pinterest/BellaEstas

Test “vuče”

Ovaj test ima za cilj da provjeri elastičnost vaše kose. Pažljivo izvucite pramen kose. Nježno ga povucite na oba kraja. Ako se rastegne i odskoči kada ga pustite, zdrav je. Ako se lako lomi, prilično je slab.

Kako vratiti elastičnost kose?

Korištenje toplote zaista šteti elastičnosti kose. Zato nemojte koristiti fen, već pustite kosu da se prirodno osuši. Masirajte kosu jojobinim uljem. Pokušajte da nanesete malo meda na pramenove. To je odličan prirodni regenerator i zadržava vlagu u vašoj kosi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rin Rapunzel (@rin_rapunzel)

Test poroznosti

Ovim testom možete utvrditi stanje vaše cjelokupne dlake da vidite da li je oštećena ili ne. Potrebno je da uradite sljedeće:

Zategnite pramen kose između kažiprsta i srednjeg prsta. Provucite ga kroz prste, od vrha do korijena. Ako je  gruba i neujednačena, vaša kosa je oštećena. Ako se osjeća glatko, zdrava je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ellie Hamilton (@hair_by_ellie_h_)

Kako tretirati oštećenu kosu?

Probajte tretman s keratinom. Zaglađuje kosu, uklanja kovrdžanje i čini kosu sjajnom. Ograničite farbanje, uvijanje i feniranje. Probajte  ispiranje rižinom vodom. Istraživanja su pokazala da neko vrijeme ostaje u kosi i štiti je od oštećenja.

Izvor: Magazin.novosti.rs

(E.M.)

Pročitajte još