Briga za ljudske živote: Hrabri potez princeze Diane koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Piše: Azra

Princeza Diana često je u medijima nazivana narodnom princezom, ali je njen humanitarni rad često ostajao u sjenci skandala koji su je pratili.

Nesretan brak, preljuba princa Charlesa, stalno kršenje protokola i kraljevskih pravila, modna izdanja koja su ostavljala svijet bez riječi, njene vanbračne afere, šokantna priznanja… Sve to ušlo je u biografiju princeze Diane i bacilo veliku sjenku na ono što je bilo najvažnije — njenu posvećenost običnom čovjeku.

Tako je pomalo zaboravljena priča o Dianinoj hrabrosti, koju je ispoljila u januaru 1997. godine, osam mjeseci prije nego što je poginula.

Princeza Diana bila je pokroviteljka HALO fonda, organizacije koja se bavi održavanjem života u opasnim područjima, a posebno uklanja nagazne mine koje su ostale u zemlji nakon ratova. Tokom jedne posjete Angoli, donijela je odluku kakva ne bi pala na pamet članovima kraljevske porodice koji su važili za mnogo jače i hrabrije od nje — prošetala je minskim poljem.

Dok je razgovarala s ljudima koji su preživjeli i ostali teško povrijeđeni nakon što su prišli minskom polju u Luandi, Diana je riješila da obuče zaštitnu jaknu, stavi balistički šljem i prođe minskim poljem kako bi skrenula pažnju svijeta na problem s kojim se ljudi u Angoli i, uopšte, ugroženim područjima nose svakodnevno.

Diana je preživjela, a fotografije i snimci koji svjedoče o njenoj beskrajnoj hrabrosti i želji da pomogne drugima obišle su planetu. HALO fond je kasnije saopštio da je Dianin potez urodio plodom i da je rezultat bila jača svijest o nagaznim minama i posljedicama po ljude koji žive u njihovoj blizini.

Diana je u junu 1997. godine na konferenciji o nagaznim minama koja je održana u Kraljevskom geografskom društvu održala govor o ovom važnom pitanju, nakon čega je otputovala u Washington radi promociji kampanje američkog Crvenog krsta protiv mina.

Početkom augusta, posjetila je i Bosnu i Hercegovinu, gdje je, također, razgovarala s preživjelima posljedica eksplodiranih nagaznih mina.

Dajanin rad na ovom pitanju je opisan kao ključni za potpisivanje Otavskog sporazuma. Nekoliko mjeseci nakon što je princeza Dajana preminula, Međunarodna kampanja za zabranu nagaznih mina dobila je Nobelovu nagradu za mir.

Godinama kasnije, njen mlađi sin princ Harry simbolično je prošetao poljem očišćenim od mina i nekadašnjom ratnom zonom u Angoli, istim putem kojim je hodala Diana.

Izvor: Glossy.espreso.rs

(E.M.)

Pročitajte još