Od raznih čokoladnih, voćnih, s pečenjem, bez pečenja… Svi vole cheesecake!

Piše: Azra

Torte od sira imaju bezbroj varijacija, od raznih čokoladnih, voćnih, s pečenjem, bez pečenja… a mi smo ususret ljetu pripremili nekoliko novih, osvježavajućih i kremastih slastica od sira.

Limoncello

Sastojci:

Za biskvit:

1 jaje

40 g šećera

nasitno naribana korica od 1 limuna

25 g brašna

Za fil:

400 g bijele čokolade

1 kašičica (5 ml) ekstrakta vanilije

275 g ricotta sira, na sobnoj temperaturi

5 kašika (75 ml) limoncello likera

1 čajna kašičica (5 grama) šećera u prahu

kora od limuna (po želji)

žuta gel boja za hranu (opcionalno)

Priprema:

Zagrijte rernu na 190 Celzijevih stepeni, namastite četvrtasti kalup za tortu od 18 centimetara te obložite papirom za pečenje. Istucite šećer, jaje i koru od limuna dok ne nastane gusta i blijeda smjesa. Prosijte po tome brašno i umiješajte metalnom kašikom. Stavite u pripremljeni kalup za torte i pecite u rerni oko 10 minuta, odnosno dok se tijesto ne digne te bude blago zlatne boje i spužvasto na dodir. Ostavite da se ohladi nekoliko minuta, a zatim okrenite (vrlo pažljivo) na rešetku, te polako skinite papir za pečenje i ostavite da se potpuno ohladi. Zatim obložite duboki kalup za hljeb prozirnom folijom. Lijepo zagladite. Odrežite biskvit da dobro stane na dno kalupa za hljeb te ostavite po strani. Zatim napravite slojeve. Rastopite 100 grama bijele čokolade u lončiću. Potom odmah umiješajte 75 grama ricotte i ekstrakt vanilije u rastopljenu bijelu čokoladu. Smjesa će se brzo zgusnuti. Nanesite na biskvit i ravnomjerno rasporedite. Stavite u frižider na 30-ak minuta dok se ne stisne. U međuvremenu rastopite preostalu čokoladu na pari. U zdjelu za miješanje dodajte ricotta sir te limoncello i žutu boju za hranu (ako ćete je koristiti) da dobijete boju limuna. Miksajte dok se dobro ne sjedini pa dodajte rastopljenu čokoladu i opet dobro izmiješajte dok se ne sjedini. Stavite preko sloja bijele čokolade i ravnomjerno rasporedite. Stavite potom u frižider i ostavite 2-3 sata ili dok se ne stisne. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu i ukrasite korom od limuna, narežite i uživajte!

Cheesecake na štapiću

Sastojci za 12 komada

Za prhko tijesto:

300 g brašna

200 g maslaca (hladnog)

90 g šećera

1 jaje

1 kašičica ekstrakta vanilije

1 prstohvat soli

Za smjesu od sira:

500 g svježeg sira s malo masnoće

125 g putera (mekog)

180 g šećera

4 jaja

200 g vrhnja

200 g jogurta s vrhnjem (10%)

50 g jestivog škroba

1 kašičica ekstrakta vanilije

2 kašičice limunovog soka

Preljev:

1500 g čokolade za kuhanje po želji

150 ml kokosovog ulja

slatkiši, šećerne perlice itd. po volji

Dodatno: 12 ravnih drvenih štapića

Priprema:

Za prhko tijesto najprije narežite puter na velike komade, a zatim zajedno s preostalim sastojcima zamijesite u posudi glatko tijesto. Zatim pokrijte tijesto te ostavi u frižideru 30-60 minuta. Za smjesu od sira miksajte puter, šećer i ekstrakt vanilije u posudi tri minute. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i umiješajte svako jaje u smjesu 20-30 sekundi. U posudu dodajte sok od limuna, sir, jogurt, vrhnje i škrob i sve miješajte dok ne dobijete smjesu bez grudica. Zagrij rernu na 170 Celzijevih stepeni. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega stavite prsten za pečenje.

Kratko promijesite tijesto, izvadite trećinu tijesta, oblikujte valjak debljine 2 cm i ostavite po strani. Stavite druge dvije trećine u kalup i ravnomjerno pritisnite na dno tako da je dno potpuno prekriveno. Zatim pritisnite valjkom za tijesto duž cijelog ruba torte uz posudu za pečenje, spojite je s podlogom i izvucite rub visok otprilike pet centimetara. Zatim dodajte smjesu od sira. Udarite lagano limom za pečenje po radnoj površini 3-4 puta tako da zrak izađe iz kolača. Potom stavite lim za pečenje u donji dio rerne pa tortu od sira pecite 30 minuta.

Pažljivo izvucite lim i zarežite u tortu od sira na jedan centimetar od ruba, kako ne bi popucao tokom daljnjeg pečenja. Zatim ponovno pecite 45 minuta. Isključite rernu i ostavite kolač da se hladi 10-ak minuta tako da su malo otvorena vrata rerne. Tek onda ga izvadite. Pokrijte tortu od sira i pustite da se potpuno ohladi, a zatim je stavite u frižider na najmanje tri sata. Pažljivo izvadite tortu sa sirom iz kalupa i izrežite na dvanaest jednakih dijelova. U svaki komad zabodite drveni štapić i stavite u zamrzivač na tri sata. Za preljev rastopite dvije trećine čokolade u posudi uronjenoj u toplu vodu. Zatim u lonac umiješajte ostatak čokolade i kokosovo ulje. Ulijte u visoku posudu ili mjernu čašu i nakratko umočite u nju komade torte jedan za drugim. Brzo stavite na čokoladu slatkiše, šećerne perlice i sl. te stavite na lim obložen folijom za pečenje da se ocijedi i posuši.

Dobro je znati: ako komade torte od sira ne pojedete odmah, možete ih držati u frižideru 3-4 dana. Komade sa svježim voćem, međutim, treba jesti odmah, jer ne traju toliko dugo.

Okus Twix čokoladice

Sastojci:

Za podlogu:

300 grama čokoladnih keksa

150 grama rastopljenog putera

Za nadjev:

400 grama mascarponea

400 mililitara slatkog vrhnja

80 grama šećera u prahu

želatina

Za karamelu:

125 grama šećera

125 mililitara slatkog vrhnja

25 grama putera

Za čokoladnu glazuru:

200 grama čokolade

200 mililitara slatkog vrhnja

Priprema:

Usitnjene kekse dobro pomiješajte s rastopljenim puterom, a zatim ih utisnite u kalup u kojem ćete raditi kolač kao podlogu. U prethodno zagrijanu rernu na 200 Celzijevih stepeni stavite podlogu peći otprilike 10 minuta, kako bi postala hrskava. Dok se podloga peče, u zdjeli mikserom pomiješajte mascarpone i slatko vrhnje te dodajte šećer. Posebno napravite želatinu prema uputama s pakiranja, a kad je gotova, to jest kad nabubri, dodajte je smjesi od sira, šećera i slatkog vrhnja. Prethodno napravljenu smjesu prelijte preko ispečene podloge i ostavi neko vrijeme da se stisne. U posudu, na srednje jakoj vatri, stavite sastojke za karamelu. Odnosno prvo otopite šećer, a zatim mu dodajte preostale sastojke te kuhajte još otprilike dvije minute. Kad je gotovo, kratko pustite karamelu da se ohladi, a onda je prelijte preko kreme koja se stisnula na podlozi. Usitnjenu čokoladu zajedno s slatkim vrhnjem na vatri dobro miješajte dok se čokolada ne otopi i ne dobijete jednoličnu smjesu. Kad je čokolada gotova, prelijte je preko stisnute karamele. Kolač ostavite u kalupu da odstoji jedan dan, kako bi se svi sastojci dobro stisnuli, a prije posluživanja ga po želji ukrasite komadićima Twix čokoladice.

Roza rapsodija

Sastojci:

250 g usitnjenog keksa

100 g otopljenog putera

3 kašike mlijeka

500 ml slatkog vrhnja

500 g svježeg sira

150 g šećera u prahu

300 g šumskog voća

1 vrećica vanilinog šećera

1 vrećica instant želatine

Priprema:

Promiješajte usitnjene kekse s otopljenim puterom i mlijekom, te poravnajte u okruglom limu za torte. Vrhnje umutite mikserom, pa mu dodajte sir i šećer u prahu i sve skupa umutite. U drugoj posudi sa štapnim mikserom usitnite šumsko voće, dodajte mu vanilin šećer i nakon toga smjesu koju ste prethodno napravili. Sve zajedno miješajte štapnim mikserom i postepeno dodajte želatinu. Izlijte na biskvit i ostavite u frižideru da prenoći.

 

Pročitajte još