Princeza Mary: Nasilje nad ženama je najrašireniji oblik kršenja ljudskih prava

Piše: Redakcija

Danska princeza Mary javnosti je poznata kao brižna majka četvero djece, supruga budućeg danskog kralja princa Frederika, te djevojka porijeklom iz Australije koja je iz ljubavi prema princu napustila svoju sunčanu zemlju i došla živjeti u Evropu. No, ono što je javnosti manje poznato jeste njen požrtvovan humanitarni rad. U tim krugovima čuvena je po svojoj dugogodišnjoj borbi za prava žena, zbog čega je stekla i priznatu funkciju “zaštitnika” u Populacijskom fondu UN-a (UNFPA), te članstvo u Danskom vijeću za izbjeglice, kao i odgovornu funkciju u Fondaciji “Materinstvo”.

princeza mary intervju1

“Žena rob”

– Od djetinjstva sam uvijek imala razvijen osjećaj za pravdu, a nepravde na svijetu je previše – kazala je Mary u intervjuu, objašnjavajući svoje motive za aktivno učestvovanje u humanitarnim izazovima.

– Duboko je nepravedno da jedan spol, odnosno da samo zato što ste žena morate živjeti teže od muškaraca – nastavlja princeza, ne ustručavajući se glasno i jasno govoriti protiv svake vrste nasilja nad ženama, posebno nad djevojčicama.

– Nasilje nad ženama je danas možda najveći zločin protiv ljudskih prava. Svaka dva minuta strada mlada žena pri porodu ili tokom trudnoće. Zašto žene danas uopće rizikuju gubitak života? Zašto je jedna od četiri trudnice u svijetu bila izložena nasilju ili seksualnom zlostavljanju? Zašto je svakim danom prisiljeno da se uda 39.000 djevojaka širom svijeta – pita se Mary, koja je zbog svojih oštrih stavova imenovana članom posebnog panela UN-a, visoke radne grupe čiji je cilj globalna borba za ljudska prava.

princeza mary intervju2

Zašto je nasilje nad ženama, zapravo, jedan od najvećih zločina protiv ljudskih prava?

– To se može objasniti na sljedeći način: Nasilje nad ženama događa se u svim područjima života u svim zemljama. Tu se ubrajaju seksualno zlostavljanje ili silovanje u ratnom sukobu ili u izbjegličkom kampu ili nasilje u porodici ili obrezivanje djevojaka… Sve to se može svesti u nasilje nad ženama i zato je to najraširenije kršenje ljudskih prava u svijetu danas – objašnjava Mary, koja je iskaze zlostavljanih žena čitala i u brojnim knjigama, koje danas zauzimaju mjesto u njenoj radnoj sobi.

Jednu od njih, “40 udaraca” potpisuje sudanska novinarka Lubna Al-Hussein, koja je 2009. godine osuđena na 40 udaraca bičem zbog nepristojnog i nemoralnog ponašanja samo zbog toga što je nosila hlače. Druga knjiga koja je na Mary ostavila jak utisak jeste “Žena rob”, a napisala ju je Somaly Mam, koja je još kao dijete prodata u seksualno roblje u Kambodži.

 Najveća ženska konferencija

Princeza, također, smatra da odgovornost za nasilje nad ženama treba da snosi ne pojedinac koji to nasilje učini, nego kompletna zajednica.
– Postoji mnoštvo dokaza o tome da ako ulažete u ženu i date joj jednak pristup zdravstvenim uslugama, obrazovanju, poslu i političkoj zastupljenosti, ona će ton vratiti, ne samo svojoj porodici, nego i cijeloj zajednici i zemlji. Znamo da 90 posto dohotka žena reinvestira u djecu i u porodicu, a muškarac samo 30-40 posto. Također, statistika kaže da ako deset posto više djevojčica ide u školu, onda će se BDP te zemlje u prosjeku povećati za tri posto. Dakle, osim što je to ispravno da se učini, postoje i snažni ekonomski razlozi o tome zašto je pametno da se borite za jačanje prava žena u društvu – objašnjava princeza, naglašavajući da ona svoju predanost borbi za prava žena smatra određenim “putovanjem”.

princeza mary intervju3
– To je uzbudljivo, poučno i veliki izazov. Kako sam sve više učila o ovim problemima, moj interes je rastao. Više su me zanimale teme poput ženskih i prava djevojčica, kao i ravnopravsnoti spolova. Postalo mi je jasno da je ravnopravnost spolova i zaštita žena i djevojaka najvažnija stvar koju možete učiniti kako biste poboljšali naš svijet – kaže 44-godišnja Mary.

Za nekoliko mjeseci, Danska će biti domaćin jedne od najvećih svjetskih ženskih konferencija ‘Woman Deliver”, na kojoj će biti 5000 učesnika, a princeza Mary imat će ključnu ulogu.

– Na ovoj konferenciji učestvovala sam već dva puta i to sam doživjela kao vrlo važan skup igrača na svim razinama – vlade, nevladinih organizacija, organizacija UN-a, mladih, lokalnih zajednica i entuzijasta. Konferencija se dešava u vrlo presudno vrijeme i bit će dogovoreni novi globalni razvojni ciljevi UN-a. Hoće li ugovor UN-a zaista imati neki bitniji značaj za djevojke i žene u mnogim zemljama u kojima one nemaju jednake mogućnosti? Na konferenciji će biti veoma uzbudljivo, a ja se nadam da će se pokrenuti konkretne akcije i inicijative koje osiguravaju rezultate na lokalnoj, regionalnoj i globalnoj razini – kazala je princeza Mary.

princeza mary intervju4

O izbjegličkoj krizi

– Izbjeglička kriza je veliki globalni izazov, a to je neizmjerno tužno. Razgovarala sam s izbjeglicama i njihova najveća želja jeste da se vrate kući i grade svoje živote i svoju zemlju. Postoje mnoge zemlje koje se bore kako bi pronašle rješenje, ali svijet se u ovom slučaju mora ujediniti, djelovati zajedno i naći održivo rješenje. To je najveći izazov u ukupnom svjetskom poretku, ali iz moje perspektive veoma je važno i govoriti o tome koliko su žene i djevojke ranjive u ovoj situaciji.

Naprimjer, 60 posto od ukupne smrtnosti majki u svijetu dešava se u kriznim područjima, a žene i djevojke u bijegu su dodatno osjetljive, jer često bježe same. Mnoge su izgubile svoje muževe, druge su u bijegu same, jer su muževi ostali da se bore… Žene su, u tim slučajevima, vrlo usamljene u kulturi koja zahtijeva da žena ima muškog zaštitnika. Dakle, moramo se više usredotočiti na njihove specifične potrebe i kako zaštititi ovu veliku i ranjivu grupu žena i djevojaka u izbjeglištvu.

Pročitajte još