Uživajte na balkonu: Oživite omiljeni ljetni prostor

Piše: Azra

 

Ljetni dekor na otvorenom je možda jedna od najlakših sezonskih kategorija. Uostalom, sve je vedro i sunčano, ali to može biti jednako neodoljivo, jer postoji veliki izbor stilova i boja. Kako bismo vas inspirirali i suzili izbor, donosimo ideje za dekoraciju balkona koje će oživjeti vaš najdraži ljetni prostor.

Cvijeće

Ako govorimo o ljetnom uređenju na otvorenom, cvijeće je očigledno mjesto za početak. Većina biljaka ima sezonu cvjetanja ljeti, tako da je vrlo lako oživjeti vaš balkon bojom. Sadnice za ogradu su uvijek dobro mjesto za početak, posebno za stvari kao što su maćuhice ili druge biljke.

Boje

Jedna od najboljih stvari u vezi s ljetom je čista paleta boja. Za razliku od jeseni i zime, koje imaju prilično dobro definirane palete boja, ljeto u osnovi odobrava sve boje. Razmislite o dodavanju nekih cvjetnih jastuka, a potražite boje poput ružičaste, crvene, narandžaste i zelene. Najlakši način da odlučite koje boje koristiti jeste da pogledate cvijeće koje sadite. Jednostavno ih uskladite i kontrastirajte.

 Unesite malo hlada

Korištenje zavjesa u ljetnom uređenju na otvorenom je odličan način da pružite hlad i dodate zanimljiv pokret. Razmislite o vješanju zavjesa od platna koje nude dovoljno hlada i mnogo privatnosti bez blokiranja previše svjetla. Ako niste u mogućnosti da dodate zavjese, razmislite o suncobranu.

Mirisi

 

Uz sjajan izgled, mnoštvo cvijeća ima intenzivne arome koje mogu učiniti da se vaš balkon osjeća mnogo privlačnije. Štaviše, većinu mirisnog cvijeća je zaista lako uzgajati u saksijama. Naravno, ako uzgoj mirisnog cvijeća nije praktičan, razmislite o skrivanju difuzora ili mirisnih svijeća koje ih oponašaju.

Morske vibracije

Plavo-bijeli prugasti jastuci su tipičan dizajn za plažu. Također, razmislite o dodavanju dekora od drveta, tepiha od jute ili morske trave, pa čak i lampiona za svijeće ispunjenog kamenčićima.

Namještaj

Ako već nemate garnituru za sjedenje na balkonu, pobrinite se da ih nabavite na vrijeme za toplije mjesece. Sklopive stolice i stolovi dobar su kompromis za balkone, posebno one manje. Alternativno, uvijek možete napraviti kauč od paleta ili dodati viseću mrežu.

Pročitajte još