Ovo je jelovnik Lepe Brene koji je zaslužan za fantastičan izgled pjevačice i u 62. godini!

Piše: Azra

Pjevačica Lepa Brena gostovala je u regionalnoj emisiji “VIP dijeta”, u kojoj je s gledateljima podijelila što ju je to motiviralo da krene s promjenom prehrane, ali i kako su je ohrabrujući rezultati potaknuli da dođe do cilja.

Riječ je o jelovniku koji sadrži tri obroka po danu, a napravljen je za pet dana jer se vikendom može malo opustiti ili kombinirati jela sa sedmičnog menija.

Nutricionistica Jovana Srejić Ferlug analizirala je ovu proteinsku dijetu zbog koje Lepa Brena izgleda fantastično i u 62. godini.

Dan 1

Doručak: kajgana sa paprikom i gljivama.

Potrebno je: 2 jaja, ½ šolje gljiva, ½ šolje paprike, 20 g rendanog sira, 1,5 supene kašike maslinovog ulja, 50 g mladog sira, so i biber po ukusu.

Priprema: staviti sastojke u posudu, dobro promiješati, ugrijati maslinovo ulje u tavi i sipati sastojke. Lagano pržiti.

Ručak: tanjir potaža od povrća, 200 g grilovanog mesa, svježa salata od povrća po izboru.

Večera: tuna salata sa susamom.

Potrebno je: 2 šolje kupusa, mladi luk, 10 rotkvica, ½ konzerve tunjevine. Dresing: 1 kašika ulja, 1 kašika sirćeta/limunovog soka, 1 kašika pečenog susama, 1 šolja jogurta.

Prirema: isjeckajte sastojke i dobro promiješajte. Prelijte dresingom.

Dan 2

Doručak: salata i 2 kuhana jajeta.

Za salatu je potrebno: 1 šolja kupusa, ½ šolje mrkve, ½ šolje cvekle, 1 supena kašika ulja.

Priprema salate: nakon što promijašate sastojke, prelijte ih uljem.

Ručak: tanjir potaža od povrća, 200 g grilovane ribe, svježa salata od povrća, po izboru.

Večera: salata.

Potrebno je: 1 mrkva, 1 krastavac, 1 šolja crvenog kupusa, ½ praziluka, 1 šolja zelene salate, rukole, mladog špinata, 1,5 kašika ulja, ½ kašike limunovog soka, 150 g grilovane piletine/ konzerva tunjevine, šolja jogurta.

Priprema: nakon što sastojke isječete do željene debljine, izmiksajte ih i uživajte u zdravom zalogaju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lepa Brena (@lepabrenaa)

DAN 3

Doručak: omlet sa brokolijem i sirom.

Potrebno je: 2 jaja, ¾ šolja (70 g) brokolija, 2 supene kašike izrendanog sira, 1 kašičica maslinovog ulja, so, biber, 1 šolja jogurta.

Priprema: propržite komadiće brokolija, pa dodajte umućena začinjena jaja. Lagano prižite i dodajte ostale sastojke.

Ručak: tanjir potaža od povrća, 150 g grilovanog bifteka, svježa salata od povrća.

Večera: mediteranska salata od tunjevine.

Potrebno je: ¼ zelene salate, 100 g paradajza, ¼ crvenog luka, ½ krastavca, ½ zelene paprike, 20 g feta sira, 20 g maslina, ½ kašike origana, ½ konzerve tunjevine u maslinovom ulju, 15 ml sirćeta/limunovog soka, ½ supene kašike ulja, 200 ml jogurta.

Priprema: promiješati tunjevinu, zelenu salatu, paradajz, crveni luk, krastavac i papriku. Dodati sir i masline i jogurt. Dodatno promiješati, staviti sir, masline i preliti sirćetom ili limunovim sokom.

DAN 4

Doručak: omlet i salata.

Potrebno je: 2 jaja, 100 g povrća, 1 kašika ulja, 1 šolja jogurta/kefira, 1,5 šolja isjeckane zelene salate, ½ supena kašika ulja, limunov sok.

Priprema: umutiti jaja, dodati povrće, ulje, zelenu salatu i jogurt/kefir. Začiniti sa ½ supene kašike ulja i limunovim sokom.

Ručak: tanjir potaža, 200 g grilovanog bijelog mesa, svježa salata od povrća.

Večera: Cezar salata.

Potrebno je: 2 šolje isjeckane zelene salata, ½ šolje izrendane šargarepe, ½ šolje izrendane cvekle, tunjevina (½ konzerve od 160 g), 30 g feta sira, 1 kašičica maslinovog ulja, limun umesto sirćeta, himalajska so, šolja jogurta.

Priprema: dodati u činiju sastojak po sastojak. Začiniti uljem i limunom.

Dan 5

Doručak: mafini sa paprikom, pečurkama i jajima.

Potrebno je: 2 jaja, ½ šolje pečuraka, ¼ šolje crvenog kupusa, 20 g izrendanog sira, 1 supena kašika jogurta, 1,5 supena kašika maslinovog ulja, so, biber po ukusu, 50 g mladog sira.

Priprema: zagrijati rernu na 180°C pa podmazati kalup za pečenje mafina sa ½ kašike maslinovog ulja. Prodinstati sitno isjeckano povrće na ½ kašike maslinovog ulja na srednjoj temperaturi dok ne omekne, začiniti soli i biberom. U posebnoj posudi umutiti jaja, jogurt, so i biber. Napuniti modlu tako da se svaka pregrada prvo popuni povrćem do pola, pa prelijte mešavinom sa jajima. Na kraju dodati narendan sir i peći 20 minuta ili dok mafini ne dobiju zlatnobraon boju.

Ručak: tanjir potaža od povrća, 200 g grilovane ribe, svježa salata od povrća.

Večera: vitaminska salata sa kockicama mesa.

Potrebno je: 1 šolja rendanog zelenog kupusa, 1 šolja rendanog crvenog kupusa, ½ šolje rendane mrkve, ½ šolje rendane cvekle, ½ šolje rendane jabuke, 1 kašika maslinovog ulja, limunov sok umesto sirćeta, himalajska so, 100 g grilovanog pilećeg bijelog mesa.

Priprema: staviti meso u činiju, dodati povrće i rendanu jabuku. Promiješati. Sipati ulje i limunov sok. Začiniti.

– Morate biti zdravi, pazite što jedete, spavati na vrijeme, ustajati na vrijeme, malo se trenira, ali uglavnom se mora živjeti, kako bih ja rekla, sportski vojnički ako hoćete izdržati ovaj ritam i ovaj tempo”, izjavila je Brena nedavno za IN Magazin.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti