Aristokrati u svijetu mode: Manekenke i manekeni plemićkog porijekla

Piše: Azra

Pripadnici plave krvi oduvijek su fascinirali svijet mode. Povezanost mode i aristokracije seže u daleku prošlost, a čini se da je ta ljubav danas još izraženija, jer brojne renomirane modne kuće u svojim redovima žele imati osobe plave krvi.

Od Charlotte Casiraghi, danskog princa Nicolaia pa do zanosne Italijanke Beatrice Borromeo i prelijepih nećakinja princeze Diane, sestara Kitty, Elize i Amelije Spencer, modni svijet ne može se zasititi ovih plemkinja i plemića koji dolaze iz najuglednijih aristokratskih porodica te osvajaju svojim dobrim izgledom, impresivnim porijeklom i ponosnim držanjem.

Donosimo listu najpoznatijih manekenki i manekena plave krvi:

Charlotte Casiraghi

Priroda je dobrim genima obilato nagradila i unuku Grace Kelly, Charlotte Casiraghi. Baš kao i njena majka, princeza Caroline od Monaka, lijepa Charlotte bila je stalna gošća na revijama Karla Lagerfelda, pa ne čudi što je 2020. postala ambasadorica i portparolka kuće „Chanel“.

Beatrice Borromeo

Graciozna plavuša, pripadnica ugledne aristokratske italijanske porodice, udata je za Pierrea Casiraghija, sina princeze Caroline od Monaka, i zaštitno je lice „Buccellatija“, brenda luksuznog nakita i satova. Ova uspješna mama dvoje djece radila je kao radijska i televizijska novinarka te je režirala nekoliko dokumentarnih filmova.

Kitty Spencer

Lijepa lady Kitty Spencer kćerka je Charlesa Spencera, devetog grofa Spencera, a time i nećakinja neprežaljene princeze Diane. Portparolka je italijanskog brenda nakita „Bulgari“, no ova aristofashionistica ostvarila je saradnje s mnogim modnim kućama i svjetska je ambasadorica „Dolce & Gabbane“. Njenim stopama krenule su sestre blizanke Lady Eliza i Amelia Spencer, za koje se, također, otimaju modni dizajneri.

Danski princ Nicolai

Danski princ Nicolai, najstariji unuk kraljice Margrethe II, koja vlada Danskom još od 1972. godine, također se uspješno snalazi u svijetu mode, a mladom pripadniku danske kraljevske porodice ne nedostaje poslovnih angažmana. Zgodni 22-godišnjak, inače student poslovne škole u Kopenhagenu, rado je prihvatio poziv za dolazak u Pariz te je nosio modnu reviju sve popularnijeg danskog brenda „Rains“.

Princeza Maria-Olympia

Princeza Maria-Olympia od Grčke i Danske kćerka je prijestolonasljednika Pavla, a njen je kum princ Charles. Mladu ljepoticu već je angažirao italijanski brend „Dolce & Gabbana“, a bila je i u kampanjama „Michaela Korsa“ i „Diora“.

Amelia Windsor

„Engleska ruža“, lady Amelia Windsor kćerka je Georgea Windsora, grofa od St. Andrewsa, te rodica prinčeva Williama i Harryja. Osim što se druži s britanskom aristokracijom, bavi se modelingom i promovira luksuzne modne kuće, ona je i modna urednica u „Tatleru“.

Elisabeth von Thurn und Taxis

Njemačka princeza Elisabeth von Thurn und Taxis 39-godišnja je novinarka, spisateljica i kolekcionarka umjetnosti. Od 2012. radi kao glavna urednica stila za američki „Vogue“ te ima i svoju kolumnu. Objavila je i dvije knjige te je sarađivala s nekoliko modnih brendova, uključujući „Loro Piana“.

Pročitajte još