Znate li da i muškarci imaju G tačku?

Piše: Azra

Sigurno niste znali da i muškarci imaju svoju G tačku? Nemaju je samo žene. Muška G tačka je ekvivalent istoimenoj ženskoj centrali za nadražaj, dobro je skrivena od očiju i izrazito osjetljiva na dodir.

Posljednjih godina kod nas se sve više piše o ženskoj G tački, koja se smatra erotski jednim od najosjetljivijih mjesta u ženskom tijelu. Pritom se malo spominje da istu takvu tačku imaju i muškarci.

Čak su mnogi muškarci potpuno nesvjesni njenog postojanja, a dodatnu zbrku vjerovatno stvara i podatak da se službeno ona tako ne zove. Većina pripadnika jačeg pola iznenadiće se kad čuju da muška G tačka nije ništa drugo nego – dobra stara prostata: orašasta žlijezda kroz koju prolazi mokraćni kanal kod muškarca.

Dobro je poznato da je prostata bitna za seksualni život kao žlijezda koja proizvodi jednu od komponenti sjemene tekućine. U mladosti muškarce obično brine akutna upala, a u zrelim godinama dobroćudno povećanje, rak prostate, koji se mogu otkriti pipanjem ove muške polne žlijezde, piše Dnevno.rs.

Masiranje prostate nije bez rizika, jer se radi o osjetljivom organu, s kojim valja postupati oprezno kao s bilo kojim drugim unutrašnjim organom. Ona sadrži brojne živce, smještene najviše na njenom gornjem i središnjem dijelu. Pritiskanje ili grebanje po tim delovima može žlijezdi nanijeti ozbiljnu štetu, od mehaničkog oštećenja do upale, ili pogoršanja prije postojeće upale.

Neki muškarci, odnosno njihove partnerke, s prostatom se poigravaju u cilju uvećavanja seksualnog zadovoljstva. Naime, opremljenost brojnim živčanim završecima prostatu čini jednim od ciljeva stimulacije te su neki muškarci sposobni doživeti orgazam već samim nadraživanjem ove žlezde.

Kao što je poznato, prostata je smještena između mjehura i crijeva te okružuje mokraćnu cijev kojom mokraća izlazi iz mjehura kroz penis: zato se može stimulisati s unutrašnje strane, što podrazumijeva dodirivanje anusa, ali i na puno manje riskantan način – sa spoljne strane.

Spoljašnja stimulacija izvodi se pritiskanjem mesta ispod testisa u blizini analnog otvora. Kod nekih muškaraca nadraživanje prostate dovodi do snažnog polnog uzbuđenja i postizanja zadovoljstva. Naravno, to nije obavezna nego samo jedna od tehnika koju ljubavni par može primjeniti za vreme polnog odnosa .

Naime, iako se to retko spominje, seks je sastavni i to vrlo važan dio našeg života: što je on bolji to je i bolji odnos među partnerima a samim tim i zadovoljstvo vlastitim životom. Pa, kad već živimo u vremenu u kojemu se preporučuje da izaberemo posao koji ćemo raditi predano i potpuno mu se posvetiti, zašto isti uživalački pristup ne bismo primjenili i u svojoj spavaćoj sobi.

Izvor: Krstarica.com

(S.B.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti