Vanbračna djeca kraljevskih porodica

Piše: Selma Hodo

Vanbračna djeca kraljevskih porodica nisu rijetkost, a kada su nezakonita djeca u pitanju prednjači monegaški princ Albert. No nije on jedini koji ima vanbračnu djecu, i dok su neki priznali svoje potomke, o drugima se samo nagađa

Belgijski kralj Albert II

Belgijski kralj Albert II (87) dugo je skrivao od javnosti da je njegova kćerka skulptorica Delphine Boël (53). Njeno rođenje rezultat je ljubavnog odnosa  barunice Sybille de Selys Longchamp. NJihova avantura bila je duga čak 18 godina, a ovo je javnost podsjetilo na slučaj princa Charlesa i Camille Parker Bowles.

Zanimljivo je da je Delphine još 2005. javno rekla da joj je kralj Albert biološki otac, no tek nakon što je abdicirao s prijestolja, i tako izgubio imunitet pred sudom, pokrenula tužbu. Rekla je da joj je majka tek kad je Delphine postala punoljetna rekla ko joj je zaista otac.

Konačno priznanje da je on otac umjetnice Delphine dogodilo se tek 2020. nakon što je DNK test dokazao da nema nikakve sumnje u to. Trebale su čak 52 godine da bude službeno da ima vanbračnu kćerku što je izazvalo čuđenje, a dobila je i pripadajuću titulu kao i djeca koju je bivši kralj dobio u braku.

Španski kralj Juan Carlos I

Bivši španskii kralj Juan Carlos ima troje djece: trenutnog španjolskog kralja Felipea, te princeze Elenu i Cristinu. No, tu je i dvoje ljudi koji tvrde da je Juan Carlos otac i njima: Ingrid Sartiau i Alberto Sola. Njih dvoje godinama vode kampanju da ih bivši kralj prizna, dok je on tvrdio da nikad nije prevario svoju suprugu, kraljicu Sofiju. S druge strane, bije ga glas serijskog prevaranta, a neki su otišli tako daleko da su tvrdili da je imao 5000 ljubavnica.

U sličnoj se situaciji našao i njegov djed, kralj Alfonso XIII čiji se vanbračni sin Leandro Ruiz za priznanje izborio tek sa 74 godine.

Monegaški princ Albert II

Prije negoli se skrasio s južnoafričkom plivačicom, princezom Charlene, princ Albert imao je poprilično buran ljubavni život, u kojem su rođena i njegova vanbračna djeca.

Naime najstariji sin princa Alberta, Alexander, koji živi u Londonu, rođenje tokom petogodišnje veze s Nicole Tossoukpe, stjuardesom kompanije Air France, a njihovom prekidu kumovao je Albertov otac, Rainer III, koji je naredio sinu da je ostavi. Alexander je rođen 2003. godine, a iako je Albert obećao da mu sin ni u čemu neće oskudijevati, u vrijeme njegovog rođenja odbijao ga je službeno priznati. To je učinio tek dvije godine kasnije. Njegova  polusestra Jazmin Grace Grimaldi rođena je tijekom Albertove veze s Tamarom Rotol. Nju je majka odgajala podalje od kraljevske porodice, te s ocem nije imala kontakta do svoje 11. godine.

Vojvoda od Kenta

Priča se da je vojvoda od Kenta, princ George koji je stric kraljice Elizabete, imao dvoje vanbračne djece. Prvi, Michael Temple Canfield, rođen je iz veze s američkom sociologinjom Kiki Preston 1926. godine. Usvojio ga je Cass Canfield, američki izdavač. Drugo dijete, rođeno 1929. godine, Raine McCorquodale, i dobio ju je s Barbarom Cartland, koja je tada još uvijek bila udata za supruga Alexandera McCorquodalea.

Princ Charles i nikad priznati sin

 

Simon Dorante-Day izašao je 2016. godine u javnost s tvrdnjom da je on tajni sin princa Charlesa i Camille. Navodno mu je za to otkrila žena koja ga je odgojila kao njegova baka, a koja je navodno radila za kraljicu Elizabetu i princa Philipa.

Simon tvrdi da je Camila s njim zatrudnjela 1965. godine, prije nego li je Charles oženio Dianu. Charles je tad imao 17 godina pa tvrdnja njegovog navodnog sina nije nemoguća. Camila je tad, kako tvrdi, nestala iz javnog života sve dok ga nije rodila. Čuvala ga je dok nije napunio osam mjeseci, koristeći stručnu kraljevsku zaštitu kako bi bebu držala u tajnosti dok ga nije usvojila kćerka jednog od kraljičinih bivših uposlenika. Simon se pokušava sudskim putem izboriti za DNK test koji bi dokazao njegove tvrdnje.

Pročitajte još