Breskva: Sočna baršunasta voćka

Piše: Azra

 

Breskva je veoma ukusna i sočna voćka, no zbog dlačica koje ima na svojoj kori mnogi je gule i jedu oguljenu. To nije pravi način na koji možete iskoristiti sve blagodati tog sočnog ploda. Drugim riječima, ne gulite breskvu

Danas je poznato više od 2.500 sorti breskvi koje se dijele na tri osnovne skupine: kalanke u kojih se koštica lako vadi iz ploda, durancije kod njih se koštica teško odvaja, te nektarine koje imaju glatku koru bez dlačica.

Sočno, slatko voće poput breskve idealno je osveženje za vrele ljetne temperature. Donosimo šest jednostavnih, ali preukusnih recepata za poslastice s breskvama.

SOČNI TART

SASTOJCI

Za tijesto:

2 jaja

2 kašike brašna

3 kašike šećera

1/2 kašičice praška za pecivo

Za fil:

500 g breskvi

1 kesica pudinga od vanilije

5 kašika šećera

1 kašika gustina

180 ml kisele pavlake

120 g margarina

500 ml mlijeka

Priprema:

Izmutite bjelanca sa šećerom. Kalup za tart prečnika 28 centimetara premažite margarinom pa pospite brašnom. U njega sipajte tijesto pa stavite da se peče 15-ak minuta na 200 stepeni. Otprilike 400 mililitara mlijeka stavite sa šećerom da se kuha, a u ostatak mlijeka razmutite puding i gustin. Kada se skuha, ostavite da se ohladi. Sjedinite hladan puding s omekšalim margarinom. Četiri do pet breskvi isjeckajte na kockice. Fil podijelite na dva dijela i u jedan ubacite breskve. Rasporedite fil s breskvama preko ohlađene kore, a zatim ostatak breskvi isijecite na tanke listiće i poredajte ih preko fila. Ostatak fila stavite u poslastičarsku kesu i rasporedite ga preko breskvi. Ostavite u frižider da se dobro ohladi.

SLADOLED

SASTOJCI

2-3 zrele breskve

2 kašike soka od limuna

1 šoljica šećera

2 šoljice kiselog vrhnja

 

PRIPREMA

Ogulite i izvadite koštice iz breskvi. Izmjerite 400 grama mesa od breskvi i narežite ih na kockice.  Breskve i sok od limuna izmiksajte u blenderu sve dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte šećer i kiselo vrhnje te dodatno izmiksajte. Smjesu izlijte u plitku posudu, prekrijte i zamrznite.

HRSKAVA TORTA

SASTOJCI

Oblatne:

3 bjelanca

malo šećera

džem od breskve

PRIPREMA:

Umutite bjelanca s malo šećera (na jedno bjelance dovoljna je kašičica), premažite oblatnu i malo zapecite. Tako uradite sa svakom korom, a sami odaberite visinu torte. Kada ste zapekli sve kore, počnite sa slaganjem: bjelanca prve kore neka budu okrenuta ka gore, premažite džemom od breskve, pa poklopite drugom korom, ali bjelanca neka idu na dolje, premažite i nju džemom, pa nastavite isti postupak. Posljednja kora neka bude s bjelancima na vrhu, a preko pospite kokos ili narendajte čokoladu te rasporedite komadiće breskve.

KOLAČ S BIJELOM ČOKOLADOM

 

SASTOJCI

Biskvit:

3 jaja

100 g margarina

200 g šećera

150 g brašna

prašak za pecivo

30 g mlijeka

20 g kakaa

mali sok od breskve

Fil:

400 g šlaga s okusom slatke pavleka

1 kisela pavlaka

4 veće breskve

100 g bijele čokolade

PRIPREMA

Umutite margarin sa šećerom, dodajte jaja, zatim prašak za pecivo, kakao, brašno i mlijeko. Pecite 20 minuta na 200 Celzijevih stepeni.

Dok je još vruć, prelijte ga sokom od breskve, izbockajte viljuškom na nekoliko mjesta, te ostavite da se natopi i prohladi. Za to vrijeme napravite fil. Umutite šlag s vodom. U njega umiješajte pavlaku i još malo izmutite da se sjedini. Zatim dodajte breskve, koje ste oljuštili i isjeckali na kockice, te rendanu čokoladu (ostavite malo za posipanje). Biskvit premažite filom i pospite rendanom bijelom čokoladom. Ohladite i sijecite na kocke.

MEKANI KOLAČ

Sastojci:

5 jaja

čaša jogurta

jedna i po čaša šećera

čaša ulja

pola kesice praška za pecivo

dvije čaše brašna

500 g breskvi

malo orašastih plodova za ukrašavanje

PRIPREMA

Odvojite bjelanca od žumanaca. Dobro umutite bjelanca i dodajte šećer. Mutite još malo, pa dodajte žumanca, a potom i jogurt, ulje i prašak za pecivo. Dobro sjedinite, pa sipajte pola smjese u pleh i zapecite 10 minuta. Izvadite, dodajte 500 g sjeckanih breskvi, prelijte ostatkom smjese, vratite u rernu i pecite još 15-20 minuta. Pospite sjeckanim orašastim plodovima.

 TORTA

SASTOJCI

2 jaja

2 kašike šećera

2 kašike ulja

2 kašike brašna

Krem:

500 ml mlijeka

2 pudinga od vanilije

3 kašike šećera

1 vanilin šećer

65 g margarina

50 g šećera u prahu

100 g šlaga

150 ml mlijeka

3 breskve (ovo je najmanje, može i više)

PRIPREMA

Ulupajte belanca sa šećerom, pa dodajte žumanca i ulupajte sve zajedno. Postepeno dodajite uz mućenje ulje i na kraju brašno, pa sjedinite žicom za mućenje. Stavite u pleh prečnika 20 centimetara da se ispeče kora na 180 Celzijevih stepeni, otprilike 15 minuta. Pečen biskvit ohladite. Pomiješajte pudinge i šećer sa 150 ml mlijeka, pa ostalo mlijeko stavite da provri. Kad provri, zakuhajte smjesu i mješajte dok se ne zgusne, pa sklonite s vatre i potpuno ohladite. Umutite margarin sobne temperature sa šećerom u prahu. Puding koji se stegao “razbijte” mikserom. Puding dodajite margarinu i mutite.

Umutite šlag sa mlijekom, pa 1/3 šlaga dodajte u krem i opet izmutite, a ostatak šlaga ostaje za ukrašavanje. Na koru nanesite cijeli krem, pa isjeckajte breskve na kockice i rasporedite ih po celoj površini.

 7 jakih razloga da navalite na sočne breskve

Breskva je voće koje je bogato šećerom, voćnim kiselinama i karotinom, bjelančevinama, skrobom, mineralima i vitaminima. Lako se vari i savršen je čistač crijeva. Pravi je melem za organizam i zato je uvrstite u svoju ishranu.

Vitamin A

Ovo voće je prepuno vitamina A, koji je ključan za zdravlje očiju i dobar vid.

Vitamin C

Vitamin C koji se nalazi u breskvi štiti ćelije od slobodnih radikala, te neutralizira oštećene molekule. Također, štiti kožu od preranog starenja, a usporava i pojavu bora.

Jak imunitet

U vrijeme kada smo svi izloženi velikom stresu, veoma je bitno unositi dovoljno vitamina C.

Mršavljenje

Umjesto da posegnete za sladoledom ili čokoladom kad vas uhvati želja sa slatkišima, izaberite breskvu! Jedna breskva ima svega 60-ak kalorija, nema masnoća, a prepuna je vlakana.

Kardiovaskularni sistem

Zahvaljujući većoj količini vlakana koju sadrži, breskva pomaže u uklanjanju lošeg holesterola koji se nakuplja u organizmu.

Probava

Kako su premune vode i vlakana, breskve sprečavaju zatvor, a ishrana bogata breskvama pomaže u rješavanju negativnih materija koje se mogu sakupiti u tijelu i uzrokovati bol u želucu.

Antioksidansi

Antioksidansi koje sadrže breskve mogu da pomognu da smanjite upalu ili da vas potpuno prođe, a upravo su breskve za mnoge najukusniji izvor toliko korisnih antioksidanasa.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti