Jane Fonda otkrila da boluje od rijetkog oblika karcinoma

Piše: Azra

GlumicaJane Fonda otkrila je da joj je dijagnosticiran karcinom te da ide na kemoterapiju.

U objavi na Instagramu, na kojem ima 1.9 miliona pratitelja, 84-godišnjakinja je otkrila da boluje od ne-Hodgkinovog limfoma. Fonda ga je opisala kao “vrlo izlječiv rak” te je rekla da se zbog toga osjeća vrlo sretnom.

Ikona Hollywooda iskoristila je svoju objavu kako bi istaknula stanje zdravstvene skrbi u SAD-u i rekla da će nastaviti sa svojim klimatskim aktivizmom. Napisala je da se osjeća sretnom jer ima zdravstveno osiguranje i pristup najboljim liječnicima i tretmanima.

– Shvaćam, i to je bolno, da sam privilegirana u ovome. Gotovo svaka porodica u Americi u jednom ili drugom trenutku morala se suočiti s rakom i previše njih nema pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi koju ja primam, a to nije u redu, poručila je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jane Fonda (@janefonda)

Ne-Hodgkinov limfom je rjeđi oblik raka koji se razvija u limfnom sistemu. Fonda je napisala da će proći kroz šest mjeseci hemoterapije, ali da neće “dopustiti da išta od ovoga ometa moj klimatski aktivizam”.

Oscarom nagrađena glumica na velikom platnu debitirala je 1960. godine, proslavivši se ulogama u filmovima kao što su Barbarella, Nine to Five i On Golden Pond. Njena posljednja uloga bila je u Netflixovoj humorističnoj seriji Grace and Frankie.

“Rak je učitelj i obraćam pažnju na lekcije koje mi nosi”

Fonda je poznata i kao politička aktivistica. U 1960-ima glasno se protivila Vijetnamskom ratu, a nedavno je postala borac protiv klimatskih promjena. 2016. godine provela je Dan zahvalnosti među prosvjednicima u Standing Rocku, demonstrirajući protiv izgradnje plinovoda Dakota Access. U svojoj objavi Fonda je rekla da je njena dijagnoza istaknula važnost zajednice za nju.

– Rak je učitelj i obraćam pažnju na lekcije koje mi nosi. Jedna stvar koju sam već shvatila je važnost zajednice, i produbljivanja vlastite zajednice kako ne bismo bili sami. A rak, uz moju dob – gotovo 85 godina – definitivno uči važnosti prilagodbe novim stvarnostima, poručila je.

– Živimo kroz najodgovornije vrijeme u ljudskoj historiji jer će ono što sada činimo ili ne činimo odrediti kakva će budućnost biti i neću dopustiti da me rak spriječi da učinim sve što mogu, zaključila je glumica.

Izvor: index.hr

(S.P.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti