Dvori u Maleziji: Najunikatnija kraljevska porodica ikada

Piše: Selma Hodo

Malezija je država u jugoistočnoj Aziji koja se sastoji od 13 država i tri savezna teritorija. Inače, Malezija je bila najbogatija britanska kolinija u Aziji. Državni poglavar Malezije je Yang di-Pertuan Agong, što na malajskom znači vrhovni vladar, a na Zapadu se obično prevodi i kao kralj. Kralj se bira na period od pet godina. Malezija je jedna od nekoliko izbornih monarhija na svijetu (uz Vatikan, Kambodžu i Kuvajt), ali jedina koja ima ograničeno vrijeme vladavine. Kralj se bira između devet nasljednih sultana koji se nalaze na čelu sultanata na Malajskom poluotoku, dok ostale države, kojima su na čelu guverneri, ne učestvuju u izboru.

Osim što je “šef” države, kralj je i vrhovni komandant oružanih snaga, ali i glavni imam.

Sadašnji, 16. kralj je Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah, koji je na vlast stupio 2019. godine nakon abdikacije njegovog prethodnika Muhammeda V. Kao u gotovo svim kraljevinama kraljeva uloga je uglavnom ceremonijalna. Također je zadužen za promoviranje demokratije u saveznim državama.

Iako članovi kraljevske porodice nisu direktno uključeni u politiku, oni imaju utjecaj na politički sistem.

Kraljica Azizah i borba za potomstvo

Malezijski vladajući kralj i kraljica upoznali su se kad su bili tinejdžeri, ali rijetko su provodili vrijeme zajedno do ranih dvadesetih, jer tadašnja princeza iz Johora, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah, nije smjela ići na sastanke s njim. No, Abdullah je bio uporan. Stalno joj je slao ljubavna pisma, pa su se u martu 1986. godine vjenčali.

Kraljica Azizah omiljena je u svojoj državi, posebno jer je počela javno govoriti o “tabu temama” poput one o borbi za potomstvo, a nedavno je otkrila da se čak 16 puta podvrgla vantjelesnoj oplodnji, prije nego što je konačno uspjela da zatrudni.

Davne 2004. godine, osnovala je „Udruženje za plodnost Tunku Azizah“, kako bi pomogla u finansiranju liječenja neplodnosti.

– Moje udruženje sponzorira liječenje za parove siromašnih i srednjih prihoda. Znam koliko to košta i kroz koju emocionalnu borbu ljudi prolaze. Odeš na liječenje i dođeš kući i plačeš. Mi smo Azijati i ne dijelimo naše probleme. Ali, odlučila sam da je vrijeme da počnemo razgovarati o tome i poduzeti nešto o tom pitanju – rekla je kraljica Azizah.

Osim svoje fondacije i humanitarnog rada, kraljica se bavi i kulinarstvom pa je napisala i tri knjige tradicionalnih malezijskih recepata.

Prinčevi i princeze

Sada Azizah i Abdullah zajedno imaju četiri sina i dvije kćerke, a njihov najstariji sin Amir Naser je usvojen.

Njihov najstariji sin, 26-godišnji princ Hassanala, namjesnik Pahanga, išao je na Kraljevski vojni koledž Sandhurst, u kojem se i princ Harry školovao za oficirskog kadeta. Svoje dalje školovanje nastavio je na Fakuletu za diplomatiju i međunarodne odnose u Ženevi. Baš poput oca i djeda pokušava uspostaviti što bliži i bolji odnos s ljudima iz svog kraljevstva. Vrlo je skroman i prijateljski raspoložen prema svima.

Iman Afzan najstarije je kraljevo dijete koje je dobio sa drugom suprugom, bivšom glumicom i modelom Julijom Rais.  Rođena je 1991. godine. Princeza Iman je aktivistkinja za mentalno zdravlje. Studirala je na Univerzitetu Nottingham u Engleskoj, gdje je diplomirala političke nauke.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila ju je međunarodnim pokroviteljem Svjetskog dana mentalnog zdravlja. Udata je i ima sina i kćerku.

O ostaloj kraljevoj djeci malo se zna jer svoj privatni život čuvaju daleko od očiju javnosti.

Vole poznate i slavne

Imanina majka Julia Rais devedesetih godina osvojila je nagradu za najperspektivniju glumicu, no 1991. godine udala se za sadašnjeg kralja Malezije i postala njegova druga žena. Par je u braku dobio troje djece.  Julia trenutno živi u Engleskoj sa svojom majkom. Budući da ne voli javnost, nije se pojavila ni na vjenčanju svoje najstarije kćeri.

No nije kralj Abdullah jedini koji voli poznate osobe.

Princeza Aminah Maimunah Iskandaria udala se za nizozemskog modela Dennisa Verbaasa. On je jedno vrijeme bio i poluprofesionalni fudbaler. Vjenčali su se 2017. godine, a na ceremoniji im je pjevala Nicole Scherzinger.

Za princa Shariffuddina Shaha udata je glumica Juliana Evans. Vjenčali su se 2017. godine i u braku su dobili kćerku. Juliana je nastavila da se bavi glumom, ali ima i svoju liniju nakita naziva „Jevans“.

Prethodni kralj Muhammed V oženio se ruskom kraljicom ljepote  Oksanom Voevodinovom. Zbog nje je kralj i abdicirao prije isteka mandata. Imaju zajedničkog sina Ismaila Leona Petra, kojeg odgaja Voevodina u Moskvi. Nakon otprilike godinu braka, bivši kralj se razveo od Oksane, a razlog njihovog razvoda i dalje je nepoznat.

Pročitajte još