Kako do savršene podloge

Piše: Azra

Znati kako odabrati pravu podlogu jednako je važno kao i znati kako je nanijeti. Uz sve dostupne marke i nijanse, može biti teško pronaći odgovarajuću formulu. Ovo je vodič o tome kako da odaberete savršenu podlogu za svoju kožu.

 Kako pronaći savršenu nijansu?

Potencijalnu nijansu nanesite na prsa, da vidite je li ispravna. Ovo ne mora biti tačno podudaranje, može biti i možda malo svjetlije, jer će se boja mijenjati tokom dana s obzirom na to da puder oksidira i prirodno potamni s mješavinom elemenata i ulja na licu. Alternativno, možete isprobati opcije nijansi na svom licu. Koju god metodu odabrali, stručnjaci kažu da je veoma važno testirati podloge pri dobrom prirodnom osvjetljenju.

Podton kože

Ako su vaša prsa i ramena više crveni i ružičasti, sa sigurnošću se može reći da imate ružičaste podtonove, ili, ako ste zlatni, breskvasti i žuti, imate toplije podtonove. Naprimjer, ako imate crvenilo, puderi sa žutom bazom mogu to ublažiti. A ako imate, recimo, plave podočnjake, koristite nijanse ružičaste ili boje breskve.

Nivo pokrivenosti

Ukoliko niste sigurni kakvu pokrivenost trebate, odaberite prozirniji puder. Stručnjaci preporučuju puder koji ima lagano do srednje prekrivanje, jer se uvijek može nadograđivati prema potrebi.  Ako želite dugotrajnu podlogu koja ne zahtijeva dotjerivanje usred dana, ili ako imate akne, odlučite se za podlogu s punim prekrivanjem.

Uzmite u obzir svoj tip kože

Odabir formule ovisi o vašem tenu,  ali, osim ako ne ciljate na posebno mat izgled, tečni puder ili krema je vjerovatno vaš najbolji izbor. Kada je riječ o tečnim i kremastim podlogama, formule bez ulja izvrsne su ako imate posla s osjetljivom kožom. Ako imate mješovitu ili suhu kožu, ulje u puderu je sasvim uredu zbog svojih hidratantnih učinaka. Mat puderi obično su prikladniji za mješovitu do masnu kožu.

 Prilagodite nijansu trenutnoj sezoni

Istina je – nećete se moći držati jedne nijanse pudera tokom cijele godine. Naša koža ima tendenciju da potamni za vrijeme ljetnih dana, kad smo aktivniji vani i izloženi direktnoj sunčevoj svjetlosti.

 Primjena je ključna

Nije riječ samo o pronalaženju prave formule, jer način na koji vaša podloga izgleda uveliko ovisi o tome kako je nanosite. Upotrijebite kist za veću pokrivenost, prste ako želite da se “proradi” i mokru spužvu da dodate vlažnost i prozirnost. Dakle, kada pronađete savršenu formulu, ne zaboravite je primijeniti u skladu s tim, kako biste bili sigurni da je konačni izgled upravo onakav kakav želite.

Ako ste u nedoumici, upotrijebite ovaj trik

Zatražite posude za uzorke u drogerijama i tako ćete moći različite nijanse i formule isprobati u udobnosti vlastitog doma, te, što je najvažnije, na prirodnom svjetlu.  Pogledajte kakav je osjećaj, kako se troši i oksidira. Sviđa li vam se kako vaša koža izgleda na kraju dana? Ako ne, pređite na sljedeći uzorak.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti