Kraljica Elizabetha nikada nije izlazila iz dvora bez biserne ogrlice, evo koja tajna se krije iza toga

Piše: Azra

Foto: Instagram/@theroyalfamily

Britanska kraljica Elizabetha preminula je u 96. godini života.  Ona je bila monarh sa najdužim stažom u Velikoj Britaniji – vladala je 70 godina.

Kraljica Elizabetha bila je specifična u brojnim svojim običajima i navikama, pa čak i kada je riječ o modi i za to se vezuju brojne legendarne priče o izboru njenog odijela, kao na primjer, razlog zbog koga je uvijek nosila jarke boje, koji je bilo prilično emotivan i tužan. Postojali su i određeni odjevni predmeti i aksesoari koji su bili obavezni u svakom njenom pojavljivanju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Queen Elizabeth II (@royalty.crown_)

Ipak, biseri nisu imali nikakve veze sa prestižom britanskog dvora, ali kraljica nigdje nije izlazila bez njih. Iza bisera krije se priča o porodičnoj tradiciji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Queen Elizabeth II (@royalty.crown_)

– Biseri su tradicionalni nakit za kraljice u Britaniji više od hiljadu godina unazad – nikada nije postojala kraljica koja nije nosila bisere. U prošlosti, oni su smatrani rijetkim, lijepim, sjajnim i što ih više nosite, postaju sjajniji – objasnila je Leslie Field, koja je napisala knjigu “Kraljičini dragulji”.

Izvor: Magazin.novosti.rs

(E.M.)

Pročitajte još