Amaretto torta: Talijanskom klasiku s bademima dodaj grožđe

Piše: Azra

Tokom prvih hladnijih dana jeseni  lijepo je uživati ​​u kuhinji otkrivajući nove recepte. U ovo doba godine, kada lišće pada s drveća pomalo nas preplavljuje i nostalgija za djetinjstvom i kuhinjom ispunjenim mirisima kolača.

S obzirom na to da ova torta zahtijeva amaretto i ekstrakt badema, ona jednostavno pršti intenzivnim okusom badema. Recept je vrlo jednostavan za napraviti, a torta ima i glazuru koja daje dodatni okus i osigurava da ostane nevjerojatno aromatična.

Za biskvit:

4 jaja

150 g šećera

1 vanilin šećer

150 g brašna

1 puna kašikica praška za pecivo

100 g mljevenih madema

Za kremu i ukrašavanje:

6 listića bijele želatine

300 g mascarponea

4 kašike amaretta (liker od badema)

125 g šećera

1 vanilin šećer

200 g slatkog vrhnja

300 g crnog grožđa

1 bjelance

Priprema: Zagrij rernu na 180 stepeni. U zdjeli pjenasto istuci jaja sa šećerom, vanillin šećerom i 4 kašike vruće vode. Posebno pomiješaj brašno s praškom za pecivo, prosij ga preko smjese i umiješaj, a na kraju kuhačom primiješaj i mljevene bademe. Dno kalupa za tortu (promjera 26 cm) obloži papirom za pečenje, ulij biskvitnu smjesu te je peci 30-35 minuta. Gotov biskvit izvadi i ostavi da se ohladi. Namoči želatinu da omekša. Izmiksaj mascarpone s amarettom i 75 g šećera, umiješaj u njega ocijeđenu i otopljenu želatinu pa kremu stavi u frižider. Čim se počne želatirati, primješaj u nju slatko vrhnje s vanillin šećerom. Hladni biskvit razreži u tri lista. Stavi na stranu 14 bobica grožđa, a ostale prereži popola. Svaki list biskvita premaži sa 1/3 kreme, na donja dva posloži prepolovljeno grožđe pa ih složi jedan na drugi. U lagano umješano bjelance umoči cijele bobice grožđa pa ih uvaljaj u ostatak šećera. Ostavi ih da se prosuše. Tako dekorirane bobice složi po torti. Ako želiš, možeš je ukrasiti i ušećerenim ljubicama i srebrnim perlicama.

Izvor: miss7.hr

Photo: Pinterest

(S.B.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti