Paprika roga: Krem sataraš, pohovana ili punjena sirom, tri recepta koja ćete opet isprobati

Piše: Azra

Paprika roga u sebi sadrži elemente koji na ljudski organizam djeluju kao antidepresiv, diuretik i antiseptik. Povoljno utječe na cijeli imunološki sistem, bubrege i crijeva. Bogate su karotenoidima među kojima se ističu kapsantin, kapsorubin i beta-karoten.

U paprikama rogama mnogo je više vitamina C nego u limunu ili narandžama. Konzumiranjem paprike nedvojbeno se povećava antioksidativna sposobnost organizma u inaktivaciji slobodnih radikala, što su pokazale i naučne studije.

Posebno su korisne u zaštiti zdravlja i funkcije mrežnice oka, bubrega i perifernih živaca kod šećernih bolesnika. Jesenje crvene paprike izvrstan su izvor vlakana.

Imate li problema sa zatvorom, kao kuru, svaki dan tokom nekoliko dana pojedite 2-3 pečene roge i preporodit ćete se. Naravno, nemojte ih guliti jer ćete tako smanjiti njihov laksativni učinak.

Donosimo tri recepta od paprike roge.

KREM SATARAŠ

Sastojci:

10 mesnatih crvenih paprika,

3 glavice luka

1 mrkva

2 manje tikvice

ulje

so

biber

konzerva pelata

so

biber

suhi biljni začin

peršun

kesica krem supe od gljiva

PRIPREMA:

Crni luk i mrkvu narendajte i propržite na zagrijanom ulju. Papriku očistite od sjemenki, isijecite je na trake i dodajte u šerpu. Tikvice ogulite i isijecite na tanke kolutove, pa i njih dodajte masi. Posolite, pobiberite i dodajte suhi začin, pa sve dinstajte otprilike pola sata. Dodajte oguljen, ocijeđen i na kockice isjeckan paradajz. Dinstajte još pola sata, a pred kraj sipajte prah krem supe i sve sjedinite da se zgusne. Pospite sjeckanim peršunom i poslužite.

PUNJENE SIROM

SASTOJCI:

paprike

1/2 kg mladog sira

3-4 kašike kajmaka

1 jaje

malo soli

3 kašike riže

3-4 kašike kukuruznog brašna

1 mala glavica crvenog luka

maslac ili ulje

vrhnje za kuhanje

PRIPREMA:

U ocijeđeni sir stavite kajmak, jaje, sitno isjeckan luk, obarenu rižu, so i kukuruzno brašno. Paprike operite, očistite i punite pripremljenim filom. Poredajte ih u tepsiju, zalijte uljem i pecite. Kad su gotove, prelijte ih vrhnjem za kuhanje i još malo vratite u rernu.

POHOVANE I PUNJENE SIROM

10 crvenih roga paprika

10 debljih šnita sira

2-3 jaja

1 šoljica brašna

1 šoljica prezle

prstohvat soli

masnoća za prženje

PRIPREMA:

Ispecite paprike na tavi ili roštilju i ohladite u pokrivenoj posudi. Paprike iz zamrzivača su idealne, lako se skida koža. Ohlađenim paprikama skinite kožu i pažljivo izvadite sjemenke. Napuniti ih sirom. Umutite jaja i posolite. Papriku punjenu sirom uvaljajte u brašno, u razmućena jaja pa u prezlu. Pecite u dubljoj masnoći, po nekoliko minuta s obje strane. Pečene paprike slažite na papirnati ručnik, kako bi upio višak masnoće.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još