Čišćenje jetre prema doktoru Clarku

Piše: Redakcija

Jetra je jedan od najvažnijih pročistača u ljudskom tijelu i ujedno naš najveći unutarnji organ koji je odgovoran za više od 500 vitalnih funkcija. Njene najvažnije funkcije su izlučivanje žuči, čišćenje krvi i proizvodnja topline, osiguranje mišićnog goriva (glikogen), probavljanje masnoće iz prehrane i proizvodnja vitamina A.

Jetra obavlja i detoksikaciju koja je posebno važna za naš organizam i bez tog procesa bili bismo mrtvi za samo nekoliko minuta kad bi nam čak i naizgled bezopasna tvar poput kofeina bila ubrizgana direktno u krvnu žilu koja vodi do srca. Ali, kada bi taj isti kofein bio ubrizgan u krvnu žilu koja vodi do jetre, izlučio bi se bezopasno iz našeg tijela za samo nekoliko sekundi. Zbog svega navedenog jasno se dobiva dojam koliko je zdrava i odmorna jetra važna za naše zdravlje i tijelo te da je treba čuvati.

Čišćenje jetre i žučnih kanala obavlja se u proljetnim mjesecima, kada je jetra najjača i može da izdrži postupak čišćenja, za koji joj je potrebna maksimalna energija. Jetra je u jesenjim mjesecima najslabija i tada se ne preporučuje čišćenje. Jetru je najbolje čistiti od februara do juna, na dane punog mjeseca.

Pripremite se

Nepravilan rad jetre može biti skriveni uzrok mnogih tegoba: alergije, astme, psorijaze, hroničnog umora, iritabilnosti, loše probave. Jedan od najčešćih uzroka nepravilnog rada jetre je svima poznati kamenac, a drugi uzrok su paraziti, koji često napadaju jetru.
Očistiti jetru od kamenca je vrlo lako. Postoji prirodni način čišćenja jetre uz pomoć maslinovog ulja i soka grejpa. Za čišćenje će vam trebati dva dana. Čišćenje jetre preporučuje se uz antiparazitni program. Na dan čišćenja jetre nemojte uzimati nikakve lijekove, vitamine i kapsule.

Plan čišćenja

Priprema: Za čišćenje jetre najbolje je odrediti dva slobodna dana, dan prije i tokom čišćenja najbolje je ne uzimati nikakve lijekove, vitamine, suplemente bez kojih se inače može. Doktor Klark nudi vam sljedeću metodu čiščenja:

– PRVI DAN

– JUTRO: pojesti nemasni doručak bez ulja, putera, sira, vrhnja i mlijeka – najbolje voće, žitarice, hljeb, med…

– PODNE: pojesti nemasni ručak – kuhano povrće, kruh, voće… bez ikakve masti! Potrebno je popiti dovoljno vode, jer nakon 14 sati nema više konzumiranja ni hrane ni vode!

– 14 SATI: više ništa ne jesti i ne piti – ako se prekrši ovo pravilo, kasnije može doći do mučnine u želucu.

– NAKON 14 SATI: pomiješati 4 velike kašike soli sa 6 dcl vode. Najbolje je pripravak staviti na hladno, jer će se tako malo neutralizirati gorak okus soli.

– 18 SATI: popiti prva 2 dcl vode s gorkom solju. Usta se mogu isprati vodom ili sokom ili na nekoliko minuta žvakati kaugumu. Nema gutanja, ne pije se ništa osim te mješavine.

– 20 SATI: popiti druga 2 dcl vode s gorkom solju. Sada je već moguć prvi odlazak u toalet. To je normalno i preporučljivo, jer će crijeva biti slobodna, a jetra će se lakše čistiti.

– 21.45 SATI: iscijediti sok grejpa ili limuna te pomiješati s maslinovim uljem. Pripremiti se za spavanje.

– 22 SATA: u pet minuta popiti pomiješani sok od grejpa i ulja, najbolje stojeći, i odmah leći. Najbolje je leći na leđa s uzdignutom glavom na jastuku (prvih 20 minuta), a onda se prebaciti na lijevi bok. Nastojite da više ne ustajete. Boli neće biti, jer su od gorke soli svi kanali prošireni. Pokušajte zaspati.

– DRUGI DAN

– 6 SATI UJUTRO: nakon ustajanja, ne prije 6 sati, popiti treću dozu gorke soli i vode. Može se pojaviti mučnina, no ona će proći. Nakon što popijete gorku so, vratite se u krevet.

– 8 SATI UJUTRO: popiti zadnju dozu gorke soli i vode. Nakon sat vremena možete ustati.

– 10 SATI UJUTRO: možete jesti. Najbolje nešto lagano, početi sa sokom i voćem. Do večere ste se oporavili.

Tokom ovog tretmana, pogotovo drugi dan, često ćete ići u toalet. Nemojte se začuditi ako u školjki ugledate puno malih zelenih kamenaca (zbog holesterola plivaju na vodi). Obično je jetra prepuna holesterola pa je zato najbolje postupak ponoviti za 14 dana, kako biste bili sigurni da ste jetru do kraja očistili. Nakon tretmana malo ćete dehidrirati, pa pijte puno tekućine i odmarajte se.

Koliko se često radi detoksikacija

Ovo čišćenje pokazalo se jako uspješnim i rasprostranjeno je širom svijeta. Preporučuju ga mnogi new age terapeuti, jer je sigurno i nije poznat slučaj da je iko imao problema nakon njega. Naravno, ovdje je potrebna i vaša odgovornost prilikom pristupanja tretmanu koji se ne preporučuje slabim, neuhranjenim osobama, djeci, trudnicama te svima koji pate od ozbiljnih oboljenja (a bez konsultacije s doktorom). Obično se preporučuje čistiti jetru dva puta godišnje, ali može se čistiti i više puta ako postoji potreba (jaka alergija, manji kamenci u žuči i slično). Najbolji rezultati postižu se ako nakon prvog čišćenja postupak ponovite nakon 14 dana, kako bi se počistili zadnji ostaci toksina i tretman bio u potpunosti uspješan.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti