Prije tri godine spakovala je kofere pune novca i pobjegla od supruga: Gdje je danas princeza Haya?

Piše: S.P.

U proljeće 2019. godine priča o sestri jordanskog kralja Abdulaha šokirala je cijeli svijet. Kako bi pobjegla od supruga, kontroverznog šeika iz Dubaija, zatražila je utočište u Velikoj Britaniji te je tako započeo jedan od najskupljih razvoda braka

Haya se udala za emira Dubaija Mohameda bin Rašida 2004. godine i postala njegova šesta supruga, no 2019. godine braku je odzvonilo i počela je historijska priča o odbjegloj princezi. Pobjegla je iz Dubaija od supruga i oca svoje djece, u strahu za svoj, ali i njihov život, te je pronašla utočište u Londonu.

Princeza je uživala zaštitu Ujedinjenog Kraljevstva te ju je njen brat, jordanski kralj, imenovao zamjenicom šefa misije u jordanskom veleposlanstvu u Ujedinjenom Kraljevstvu, što je gesta koja dokazuje ne samo bezuvjetnu podršku monarha, već također pruža sigurnosnu mrežu koja je princezi bila prijeko potrebna.

U međuvremenu je princeza Haya izvojevala sudsku bitku pa je tako visoki sud pravde u Engleskoj i Walesu presudio da će kći bivšeg kralja dobiti 554 miliona funti (630 miliona eura) od bivšeg supruga, emira od Dubaija. Mjesecima kasnije presuđeno je i da dobiva potpuno skrbništvo, što znači da je jedina odgovorna za svoju maloljetnu djecu u smislu njihovog školovanja i medicinske skrbi, a njen bivši suprug s njima može kontaktirati samo telefonom. Uz to, mora platiti oko 12 miliona eura za troškove njihovog osiguranja.

Pročitajte još