Članice kraljevskih porodica: Šta su radile prije udaje

Piše: Azra

Supruge kraljevića oduvijek su privlačile jednako pažnje koliko i sami pripadnici plave krvi. Kako mnoge od njih nisu plemićkog porijekla, prije udaje su se bavile raznim zanimanjima. Meghan Markle i Grace Kelly bavile su se glumom, Kate Middleton manekenstvom, a kraljica Španije Letizia bila je poznata novinarka

Meghan Markle, glumica i diplomatkinja

Meghan Markle, koja se u posljednje vrijeme okrivljuje za raskol britanske kraljevske porodice, zbog ljubavi se morala odreći svoje karijere. Lijepa Meghan se 2018. godine odrekla svega što je postigla u 36 godina života. Naime, do tada je Markle glumila u sedam sezona advokatske drame  “Suits”, no udajom za pripadnika plave krvi, njeno zanimanje je bilo nedopustivo za pravila kraljevske porodice. Osim glume, Meghan je veliku strast gajila prema svijetu mode i ljepote, ali i gastro sceni.

Dugo vremena vodila je svoj lifestyle blog, na kojem je nesebično dijelila savjete o šminkanju, garderobi i svojim beauty ritualima. No, udajom za princa Harryja i njega je zatvorila. Sarađivala je i s UN-om i drugim organizacijama, boreći se za prava žena, posebno Afroamerikanki, s obzirom na to da se i sama tokom odrastanja susretala s rasnim predrasudama zbog toga što je njena majka Afroamerikanka.

Tokom studiranja na prestižnom fakultetu Northwestern jedan semestar Meghan je provela u Argentini te je radila u Američkoj ambasadi. U to vrijeme odlučila je svoje glumačke planove ostaviti postrani i posvetiti se međunarodnim odnosima.

Radila je i kao kaligrafkinja, hostesa u restoranu, ali i kao model za aktovke brenda “Deal or No Deal”.

Grace Kelly, princeza koja je u dvor došla iz Hollywooda

Princeza od Monaka se prije udaje bavila glumom, a jedino što je od malih nogu željela bila je pozornica. Budući da se vrlo rano osamostalila, dok nije dobila prvu ulogu radila je kao model i glumila je u reklamama. A njena upornost dovela ju je i do naslovnice „Cosmopolitana“. Reklamirala je šampone, cigarete i pivo.

Nakon što je snimila film “Mogambo” otvorila je sva vrata Hollywooda samo za sebe. Za samo 18 mjeseci ova ljepotica snimila je devet filmova, osvojila je Oscara, a potom se udala za princa.

Njen posljednji film je bio “Visoko društvo” u kojem je glumila prijestolonasljednicu, a nakon toga je zauvijek napustila glumu. Posvetila se porodičnom životu, svom princu i njihovoj djeci.

Princeza Deena Ali Al-Juhani Abdulaziz, ikona modnog stila

Princeza Saudijske Arabije, graciozna Deena Ali Al-Juhani Abdulaziz modna je ikona svjetskog glasa i arapska Carrie Bradshaw. Postala je princeza nakon što se udala za saudijskog Sultana bin Fahada bin Nassera bin Abdulaziza kad je imala samo 23 godine. Prije udaje diplomirala je jezike i radila kao prevoditeljica. Imala je želju da jednog dana postane advokatica, međutim kasnije se rodila ljubav prema modi.

Ona se nakon udaje nije odrekla svoje karijere, već je samo unaprijedila, pa je otvorila ekskluzivni modni butik naziva D’NA u Rijadu. Slavni Christian Louboutin po njoj je nazvao jedne svoje cipele.

Bila je i urednica „Vogue Arabia“ sve do aprila 2017. godine, kada je „pod sumnjivim okolnostima“ otpuštena s te pozicije.

Princeza Diana bila je dadilja

Godine 1980., princeza Diana obavila je svoj posljednji posao “običnih smrtnika”, posao dadilje. Diana je radila tri dana u sedmici, zarađujući samo pet dolara na sat. Također, princeza je radila i kao pomoćnica odgajateljice u vrtiću, sve dok se nije vjerila za princa Charlesa. Pohađala je kurs kuhanja, nakon čega se zaposlila kao instruktorica plesa za djecu. Zbog povrede tokom skijanja morala je napustiti ovaj posao. Nakon toga je neko vrijeme čistila kuće svojim prijateljicama i svojoj sestri Sarah. Bila je dadilja u porodici Robinson, Amerikancima koji su živjeli u Londonu.

Kraljica Rania je nekadašnja bankarka

Raniju Al Abdullah, kraljicu Jordana, na Instagramu prati blizu šest miliona ljudi. Pažnju javnosti plijeni istančanim modnim ukusom, ali prije nego je postala kraljica nije živjela život kakav bi se očekivao od jednog pripadnika kraljevske porodice.

Kao stotine palestinskih porodica, i ona je sa svojom morala napustiti Kuvajt 1991. godine. Njena porodica se smjestila u Ammanu u Jordanu, gdje im se Rania pridružila kad je završila studij poslovne administracije. Poslije diplomiranja, 1991. godine, Rania je radila u gradskoj banci, nakon toga buduća kraljica se bavila marketingom u kompaniji „Citynak“, a potom je dobila i ponudu za posao u „Appleu“ i upravo ju je taj posao doveo do sadašnjeg supruga, kralja Jordana.

Charlene od Monaka bavila se plivanjem

Danas nosi titulu Njeno Visočanstvo i princeza je od Monaka, iako joj se isprva sve vjerovatno činilo kao u bajci i ostvarenje dječijeg sna, danas zasigurno ne gleda tako. Lijepa plavuša Charlene rodila se kao najstarije dijete Michaela i Lynette Wittstock u Bulawayu u Rodeziji, danas znanoj kao Zimbabve. Njen životni uzor prije udaje za kralja Alberta bila je njena majka, koja je bila uspješna sportistkinja i ljubiteljica ronjenja.

Charlene je svoj put pronašla u plivanju u kojem je bila veoma uspješna te je čak dospjela na Olimpijske igre 2000. godine, kada je s ekipom Južnoafričke Republike završila na petom mjestu.

Osim toga, učestvovala je i osvajala medalje na Afričkim igrama 1999., Igrama Commonwealtha 1998. i 2002., a danas je ponosna vlasnica dviju srebrenih i triju zlatnih medalja. Karijeru je završila 2008. godine zbog povrede.

Prije udaje za princa Alberta, Charlene najavila svoje planove da će biti globalna ambasadorica Paraolimpijskih igara, namijenjenih onima s poteškoćama, želeći ih osnažiti da ostvare svoje snove.

Kraljica Letizia, uspješna novinarka

Španska kraljica Letizia najstarija je kćerka medicinske sestre Marie de La Palome Rocasolano Rodriguez i novinara Jesusa Josea Ortiza Alvareza. Diplomirala je informacijske nauke i novinarstvo na univerzitetu Complutense u Madridu, te ima magisterij iz audiovizualnih komunikacija.

Prije udaje lijepa Letizia bila je veoma uspješna u novinarskim vodama. Dobre gene za bavljenje ovim poslom naslijedila je od svog oca, koji je i sam bio novinar. Radila je u mnogim prestižnim televizijskim i novinarskim kućama. U toku studentskih dana radila je za dnevne novine „La Nueva Espana“, a kasnije i za novine ABC.

Radila je i na ekonomskom kanalu Bloomberg, prije nego se zaposlila na CNN.

U svojoj biografiji može se pohvaliti da je uživo izvještavala iz New Yorka nakon napada na Blizance 11. septembra, a izvještavala je i o ratu u Iraku. Udajom za kraja Španije Filipea završila je svoju bogatu novinarsku karijeru.

Kate Middleton radila kao model

Princeza od Walesa,  Catherine Elizabeth Middleton, poznata kao Kate, rodila se u imućnoj porodici oca Michaela i majke Carole. Diplomirala je historiju umjetnosti 2005. godine, tokom studija radila je honorarno kao konobarica. U novembru 2006. zaposlila se kao asistentica prodaje u trgovačkom lancu „Jigsaw“.

Rijetko ko bi sada mogao zamisliti princezu od Walesa u ovom izdanju

Osim toga Kate je i te kako pomagala i svojim roditeljima u prodavnici, a potom i u njihovoj kompaniji koja se bavila planiranjem događaja. Jedno vrijeme radila je i kao manekenka.

Carica Japana Masako, bivša diplomatkinja

Japanska carica Masako Owada supruga je japanskog cara Naurita, koji je na Krizantemino prijestolje došao 2019. godine. Obrazovanje je stekla na Harvardu i Oxfordu, a prije nego se udala za japanskog cara bavila se diplomatijom.

Masako nije bila voljna da stupi u brak, dva puta je odbila prinčevu ponudu, jer bi je to natjeralo da odustane od obećavajuće diplomatske karijere u Ministarstvu vanjskih poslova Japana. Pristala je tek na treću ponudu princa, a on ju je uvjerio riječima da je biti princeza samo još jedan oblik diplomatije.

Pročitajte još