Baloner je nekad bio dio vojne uniforme

Piše: Azra

Nakon što ga je Audry Hepburn prvi put nosila u filmu “Doručak kod Tifanija”, mantil baloner doživio je veliku popularnost među ženama, iako su ga do tada nosili isključivo muškarci. Balonere su nosili napaćeni i prljavi vojnici u blatnjavim rovovima Prvog svjetskog rata, a historija ovog mantila seže još iz ranih 1820-ih, kada su ga kreirali škotski hemičar Charles Macintosh i Britanski naučnik Thomas Hancock. Budući da je ovaj mantil bio nepromočiv, nosili su ga samo oficiri i gospoda višeg imovinskog statusa.  Bio je izrađen od tada revolucionarnog materijala, nepromočive kombinacije gume i pamuka.

No, sada je ovaj mantil simbol snažne žene , ali i nezaobilazan stilski klasik i simbol nepogrešivog ukusa. Danas balonere nose pripadnici svih društvenih slojeva, od britanske kraljevske porodice do srednjoškolki. Mi smo izabrali nekoliko mantila za vas koji će vam savršeno upotpuniti jesen.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti