IZUM GODINE: Odvikavanje od Facebooka – elektroškovima!

Piše: Redakcija

Dva kandidata za dokorat na čuvenom američkom sveučilištu MIT stvorila su ‘Pavlovljev poke’. Radi se o priključku za tastaturu koji služi kao mjesto za odmor ruke prilikom tipkanja, ali ima još jednu, bitniju funkciju. Naime, ovaj uređaj u ruku šalje elektrošokove svaki put kad korisnik previše vremena provodi na društvenim mrežama ili nekim drugim sličnim ‘ometalima’.

Robert Morris i Dan McDuff izumili su ovu spravicu jer su i sami ovisnici o društvenim mrežama. Na taj potez su se odlučili kada su izračunali da čak 50 sati tjedno provode na Facebooku i odlučili se riješiti te ovisnosti.

Svoj izum nazvali su po poznatom ruskom psihologu koji je izvodio bihevioralne eksperimente na psima (Pavlovljevi psi).

-‘Znao sam sate provoditi na Facebooku pregledavajući slike, stranice, profile… Kad doživite nekoliko šokova ponašanje vam se odmah mijenja. Na Facebook sam išao samo kad sam to stvarno stvarno želio’, kaže Robert Morris.

Možda malo brutalna metoda, ali nekima očito prijeko potrebna. Znate li i vi nekoga kome biste preporučili takav ‘tretman’?

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti