Sheikha Moza bint Nasser, snažna arapska žena: Kad se ona pojavi, sve se trese

Piše: L. K. P.

Foto: Instagram @mozabintnasser ar.vogue.me

Otkako je počelo Svjetsko nogometno prvenstvo, oči cijeloga svijeta uprte su u Katar, arapsku državu koja fascinira zatvorenošću, strogim društveno-političkim pravilima i luksuzom kakav se rijetko viđa.

Na otvorenju Mundijala pažnju je privukla Sheikha Moza bint Nasser, supruga bivšeg i majka sadašnjeg katarskog emira, koju svjetski mediji već desetljećima nazivaju kraljicom stila.

Nosila je bordo haljinu brenda „Prada“ staru 12 godina, a za nju je veže posebna simbolika. Prvi put ju je nosila 2010. godine, kada je njena zemlja aplicirala za ulogu domaćina Svjetskog prvenstva.

Haljinu je krojila italijanska modna kuća po narudžbi i inspirirana je njenom kolekcijom za proljeće/ljeto 2007. Bordo haljinu je sparila s maramom u istoj nijansi, a izgled je upotpunila svjetlucavim brošem te bordo salonkama.

Putem Instagrama je svima poželjela dobrodošlicu.

– Došlo je vrijeme. Dobro došli u Katar i sretno svima – napisala je u opisu fotografija na kojima je sa suprugom i djecom.

Dizajni i do 100.000 dolara

Žena zadivljujuće ljepote, raskošnog modnog stila, zavidnog obrazovanja i čvrstog karaktera, izlazi iz okvira arapskog konzervativnog režima i svijet čini boljim mjestom, posebno za žene.

Zovu je i katarskom Jackie Kennedy, a „Vogue“ ju je uvrstio među pet najbolje odjevenih žena na svijetu, a iako je jedna od tri supruge svog supruga, katarskog emira Hamada bin Khalifa Al Thanija, Moza je jedina koju je oženio zbog ljubavi. Rodila mu je sedmero djece i danas uživa ugled i u svojoj zemlji i u svijetu, a ima doktorata i diploma jednako koliko i potomaka, čak sedam.

Ova orijentalna ljepotica i u sedmom desetljeću života plijeni ljepotom i elegancijom. Vrsna je diplomatkinja koja tečno priča nekoliko jezika te tako često svog supruga prati na međunarodnim putovanjima.

Moza bint Nasser rođena je u Kataru  8. augusta 1959. godine, a odrasla je u Egiptu i Kuvajtu. U Katar se vratila 1977. te udala emira kada je još bila 18-godišnja studentica Univerziteta u Kataru na kojem je diplomirala sociologiju devet godina kasnije. Postala je znana kao žena koja uživa, ali i cijeni luksuz. Ima nepogrešiv modni ukus, a poznato je da su joj francuske modne kuće „Dior“, „Givenchy“ i „Chanel“ omiljene pa se tako nerijetko može vidjeti u komadima koji koštaju i više od 30.000 dolara, dok oni koji su dizajnirani posebno za nju dostižu cijenu i od 100.000 dolara.

No, uprkos međunarodnom ugledu, Moza je više puta istakla kako je njena najvažnija uloga majke i supruge. Ima petoricu sinova i dvije kćerke, a u slobodno vrijeme proučava javne politike u raznim islamskim zemljama, te pokušava pronaći najbolje modele funkcioniranja društva koje spaja islamske vrijednosti i zapadnjački kapitalizam i sklonost inovacijama.

Diplomirala je sociologiju i islamske javne politike, osnivačica je brojnih katarskih fondacija, zalaže se za slobodu žena u arapskim zemljama, ravnopravnost u obrazovanju, zdravstvu i društvenom životu.

Pokrenula je i razne inicijative kojima je glavni cilj razvoj siromašnih i katastrofama pogođenih područja, a svim snagama promovira dobrobit djece i mladih na tim konzervativnim područjima. Zbog svih postignuća i inicijativa ugledni američki časopis „Forbes“ proglasio ju je jednom od najmoćnijih žena na svijetu.

Niko ne razumije šta ona želi

Ipak, svjetska javnost najviše je prepoznaje po istančanom modnom stilu koji kombinira savremene trendove i tradicionalnu arapsku modu.

Godine 2015., proglašena je najbolje odjevenom ženom na svijetu, a jednom je prilikom za „Vogue Arabia“ rekla kako nikad nije imala stilistu, jer niko ne razumije šta ona želi.

Moza bint Nasser je i sama vlasnica jedne modne kompanije i često ističe kako je zaljubljena u modu. Aktivna je i na društvenim mrežama, posebno na Instagramu. Na toj društvenoj mreži prati je 900 hiljada ljudi s kojima skoro svakodnevno dijeli svoje modne kombinacije.

Prepoznatljiva je po luksuznim haljinama i elegantnim turbanima koje često kombinira sa skupocjenim sunčanim naočalama. Čest je gost na modnim revijama najpoznatijih svjetskih dizajnera, a najdraži su joj brendovi „Hermes“, „Chanel“, „Valentino“, „Ralph&Russo“ te „Stephane Rolland“.

Majka, prva dama, aktivistica i snažna žena, unijela je brojne pozitivne promjene u arapskom svijetu i zaslužila titulu prosvijetljenog i elegantnog lica konzervativnog arapskog režima.

Njen glavni cilj bio je pokazati da su promjene moguće i jedina je arapska žena koja je u tom naumu uspjela.

Gospodsko ponašanje

Njena fasciniranost modom utjecala je i na poslovne odluke. Naime, 2010. godine katarska kraljevska porodica kupila je kultnu robnu kuću „Harrods“ u Londonu za 1,7 milijardi dolara. Dvije godine kasnije, kupili su italijansku modnu kuću „Valentino“ za više od 857 miliona dolara.

– Osim što je iznimno lijepa, poznata je i po svojoj mirnoj naravi i gospodskom ponašanju. Od mene je tražila da „sredim“ neke odjevne komade koje je naručila. Željela je da na jednu haljinu dodam duge rukave. Druga haljina je imala dubok dekolte pa me zamolila da ga prekrijem – ispričao je dizajner Victor Dzenk.

Moza je jedne prilike spomenula da naročito voli vintage „Chanel“ kreacije. Također joj se mnogo dopada sve što Jean Paul Gaultier dizajnira.

– Moda me čini sretnom. Kada sam iscrpljena, odem u svoj garderober i smišljam outfite – rekla je svojevremeno.

Veće uloge

– Godine 1997., pokrenula je Qatar Foundation fondaciju Education City. Sljedeće godine postala je predsjednica Vrhovnog vijeća za porodična pitanja Vladine institucije osnovane iste godine s ciljem jačanja uloge porodice.

– Kad je u novembru 2002. godine osnovano Vrhovno vijeće za obrazovanje, Sheikha Moza bint Nasser imenovana je za potpredsjednicu. Kasnije, 2006. postala je potpredsjednica na toj dužnosti do 2012. godine

– Godine 2003., UNESCO ju je imenovao specijalnom izaslanicom za osnovno i visoko obrazovanje. Isto godine osnovala je Međunarodni fond za visoko obrazovanje u Iraku s ciljem rekonstrukcije institucija visokog obrazovanja u toj zemlji.

– Uporedo s radom na omogućavanju obrazovanja dostupnom svakom Arapu, ona je počela raditi i na proširenju njihovog horizonta drugim sredstvima. Na njenu inicijativu 2005. otvoren je Dječiji kanal Al Jazeera.

– Godine 2008., osnovala je „Qatar Luxury Group“ s ciljem proizvodnje nakita i druge luksuzne robe. Paralelno je nastavila služiti svojoj zemlji; imenovana je potpredsjednicom Vrhovnog vijeća zdravstva 2009., te na tom položaju dužnost nastavila do 2014. godine.

– U augustu 2011., „Qatar Luxury Group“ preuzeo je većinski udio „Le Tanneura“, istaknute francuske tvrtke za proizvodnju kože. Sljedeće godine je Qatar fondacija pod njenom inicijativom organizirala Svjetski sastanak o inovacijama za zdravlje. I dalje djeluje pod njenim pokroviteljstvom.

– Godine 2016., postala je predsjednica Medicinsko-istraživačkog centra „Sidra“, osnovana na inicijativu Zaklade Katar, koja također djeluje pod njenim predsjedništvom. Za ovu je medicinsku ustanovu osigurala je sredstva u iznosu od 7, 9 milijardi dolara.

– U januaru 2018., MIC „Sidra“ pokrenula je bolničku uslugu. Kasnije te godine pokrenula je „Fashion Trust Arabia“ (FTA), kako bi ponudila finansijsku i poslovnu podršku dizajnerima ženske odjeće i postala njena počasna predsjednica, što je i dalje dužnost.

Sinovi u službi

Njen najstariji sin Jasim bin Hamad bin Khalifa Al Thani prvobitno je imenovan za prijestolonasljednika. Godine 2003., zamijenio ju je drugi sin Tamim bin Hamad Al Thani. Njeni ostali sinovi su šeik Joaan, šeik Mohamed i šeik Khalifa. Kćeri su joj Sheikha Al-Mayassa i Sheikha Hind.

Šeik Hamad bin Khalifa Al-Thani 2013. godine abdicirao je u korist svog drugog sina Tamima bin Hamada Al Thanija. Međutim, šeik Mozah Bint Nasser nastavlja služiti svojoj zemlji u različitim sposobnostima, ostajući tako važan kao i prije.

Pročitajte još