Zbog njih su se mnogi zamjerali kraljici: Ove četiri namirnice su bile zabranjene na dvoru

Piše: Azra

Foto: Instagram @hm.queenelizabeth

Nekadašnja kraljica Elizabeta II obožavala je da jede čokoladnu biskvit tortu i uvijek je u frižideru moralo biti nekoliko parčića ove ukusne poslastice. Podrazumijevalo se da je nosi čak i kada ide na kraći put.

Iako je bila strastveni gurman, kraljica je znala da mora da se vodi računa o držanju dobre linije. Zbog toga je uvela stroga pravila kaa je hrana na dvoru u pitanju.

Veoma strogo je bilo zabranjeno koristiti jednu namirnicu, jer ju je kraljica prezirala. U pitanju je bio bijeli luk. On se nikada i nigdje u kraljevskoj kuhinji nije mogao naći.I tu spisku zabranjenih namirnica nije kraj. Kraljica je uvela jedno posebno pravilo, koje se odnosilo prvenstveno na žene.

Prema riječima nekadašnjeg dvorskog kuhara, Darrena McGradyja, zabranjeno je bilo da se za večeru jede krompir,riža ili pasta.

Kako kraljica nije volela ugljene hidrate, oni se nikad nisu služili ni drugim članovima kraljevske porodice. Njima je zabranjeno, također, i da jedu bilo kakvu rizičnu hranu kao što su školjke, jer one lako mogu da izazovu trovanje.

I dok su Lady Di  i Meghan Markle u više navrata govorile koliko im smetaju ova neobična ograničenja koja je postavljala kraljica Elizabetha, Meghan Markle nikada nismo mogli da čujemo da se žali na to.

Izvor: glossy.espreso.rs

(E.M.)

Pročitajte još