Kako izgleda Čkaljin sin koji se zbog oca povukao iz glume i plaća ceh očeve iskrenosti

Piše: L. K. P.

Foto: Ahiva i Instagram @miodrag_petrovic_ckalja

Glumačka legenda Miodrag Petrović Čkalja ostvario je nezaborane uloge u ostvarenjima kao što su: “Kamiondžije”, “Put oko sveta”, “Bog je umro uzalud”, “Ljubav na seoski način”, “Vruć vetar” itd.

Poslednje godine života proveo je u Beogradu, u vrlo teškim uslovima, kako definitivno ne priliči čovjeku koji je toliko zadužio narod i kulturu jedne zemlje.

Kada je primio nagradu za životno djelo “Car Konstantin”, istaknuti komičar obratio se publici riječima koje nikoga nisu ostavile ravnodušnim.

– Imam 76 godina i ništa mi ne treba. Živio sam i živim skromno. Ali, znači mi da naša djeca žive normalno. Da sam u Americi, i da sam primio ovako veliku nagradu zahvalio bih se, prvo, svojoj ženi, pa djeci, pa tašti, zatim producentu i reditelju. Ali, pošto sam, srećom, u svojoj dragoj zemlji Srbiji, zahvaljujem se, prvo, svom šefu samoposluge što mi, ponekad, odvoji penzionersku kosku, pa komšinici u baraci koja mi ostavi mlijeko ispod tezge, pa mom poštaru koji mi uvijek, na vrijeme sa zakašnjenjem, donese penziju. Da nije bilo njih, ne bih bio ovdje. Hvala, Srbijo, pustili ste me da glođem do koske – rekao je neutješni glumac 2002. godine na dodjeli, samo godinu dana pred smrt.

Čkalja je u karijeri ostvario brojne uloge u pozorišnim predstavama, snimio više od 80 televizijskih serija i filmova, mnoge je upravo on proslavio, ali reklo bi se da su ga mnogi zaboravili kada su mu bili najpotrebniji.

Čkaljin sin, Čedomir Petrović, po zanimnaju je glumac i reditelj, ali se više od 20 godina ne bavi glumom već piše knjige i kolumne. Za svog oca kaže da je bio skroman i sasvim normalan, iako je njegova popularnost bila velika.

To da je njegov otac pred kraj života bio zaboravljen, ali i činjenicu da ga se danas rijetko sjete komentariše:

– Zaboravljaju i žive, ne samo one kojih više nema. Nije se on sviđao nekima koji treba da ga se sjete. On se sviđao narodu. A ovima je govorio u lice istinu. Ne vole svi da čuju istinu. Zbog toga trpimo i moja kćerka i ja. Trpimo, niko nas ne zove u pozorište, na film, na televiziju… Sva vrata su nam zatvorena kao londonska banka. Neće da nas zovu. Moja Jovana je odlična glumica, igrala je Jugoslovenskom dramskom. Došli su novi mladi glumci, poluglumci-polutajkuni, tu su klanovi… Ali ponosan sam što je Čkalja bio takav – rekao je svojevremeno Čkaljin sin za “Blic”.

Pročitajte još