Navike koje su ubice karijere

Piše: Redakcija

1. Promovišite svoj rad

Vaš rad može biti fantastičan, ali ako niko nije upućen u vaše rezultate, sav trud koji ste uložili neće pomoći vašem ugledu, povisiti vam platu ili unaprijediti vaše mogućnosti.

Pobrinite se da vaš menadžer bude u potpunosti upoznat sa vašim dostignućima, bilo da se radi o uspješnom radu sa klijentima koji su teški za saradnju, gubicima koje ste otkrili i otkonili, ili bilo što drugo što prevazilazi granice vašeg opisa posla.

2. Imate odbrambeni stav

Ukoliko zauzmete odbrambeni stav kad dobijete ne tako sjajne evaluacije vašeg rada, moguće je da zadajete smrtonosni udarac vašoj karijeri.

Mnogi jednostavno odustaju od značajnih interakcija sa ljudima sa odbrambenim stavom, što će uništiti odnose koje bi trebalo da njegujete tokom karijere, ali i poričete informacije koje su neophodne za daljnji profesionalni razvoj. Prihvatite kritike konstruktivno.

3. Donosite “brze” odluke

Bilo da napuštate posao zbog nečega što vam je poslodavac rekao ili da prihvatate poslovnu ponudu koju prethodno niste detaljno razmotrili, u karijeri nema mjesta za impulsivne odluke.

“Brze” odluke imaju dalekosežne posljedice na vaš novčanik, ugled i svakodnevni kvalitet života.

4. Kažite šta mislite

Možda mislite da je najbolji način za profesionalni uspjeh ukoliko ne dižete mnogo “buke”. Ali, ako vjerujete da je određena odluka pogrešna ili da je projekt krenuo naopako, dobri menadžeri će cjeniti ukoliko progovorite.

Izražavanje svog mišljenja na profesionalan način predstavlja ključ uspjeha.

5. Previše ste negativni

Ukoliko se neprekidno žalite povodom novih projekata, politike poslovanja vaše kompanije ili zašto je neophodno baš toliko vremena da se otkloni određeni nedostatak, vjerovatno stvarate neugodnu atmosferu za vaše radno okruženje, a vas će okarakterisati kao osobu sa negativnim stavom.

6. Laganje

Ako vas uhvate u laži, bilo da je ona mala ili nešto što se ne može dokazati, uništit ćete kredibilitet, a to je nešto što se teško može vratiti. Čak i nakon tri godine potpune iskrenosti i dalje će vas smatrati osobom kojoj se ne može u potpunosti vjerovati.

7. Hronično ste neorganizovani

Ljudi obraćaju pažnju na to da li ispunjavate ono što ste najavili, kao i da li ste to učinili u roku koji ste naveli, bilo da je riječ o prosljeđivanju dokumenta ili poštovanju krajnjeg roka velikog projekta.

Vodite računa jer možete steći reputaciju osobe na koju se ne može osloniti i koja ne može održati svoju riječ.

8. Ne držite korak sa novom tehnologijom

Ukoliko mislite da je način na koji ispunjavate svoje poslovne obaveze sasvim zadovoljavajući, to ne smije biti opravdanje da se odupirete novoj tehnologiji i započnete obavljanje određenih poslova na novi način u korak sa tehnologijom.

Pročitajte još