Leo Jurešić nakon MasterChefa za “Azru”: I dijabetičari mogu praviti slastice

Piše: E.M.

Mladi Riječanin Leo Jurešić u ovogodišnjoj sezoni hrvatskog kulinarskog takmičenja „MasterChef“ od početka se nametnuo kao jedan od favorita. Student ekonomije pokazao je zavidno znanje i u kuhinji, što ga je dovelo do visokog petog mjesta. Iako ne krije razočarenje zbog napuštanja takmičenja, kaže kako mu je ovo učešće samo otvorilo vrata za dalje. Posebno se istaknuo u pravljenju slastica, čime je, kako kaže, razbio predrasude da dijabetičari ne mogu pripremati slatko. „MasterChef“ vidi kao prekretnicu u životu, a izazove i sve što se dešavalo iza kulisa showa rado je podijelio s nama.

Postigli ste izuzetno visok plasman u „MasterChefu“, važili ste za glavnog favorita, a mnogi su Vas vidjeli i kao pobjednika. Jesu li se slegli utisci i kako Vi gledate na iskustvo koje je iza Vas?

– „MasterChef“ mi je svakako otvorio neka nova vrata za dalje. Dojmovi su se malo slegnuli, ali emocije su još poprilično svježe. Drago mi je da su me kolege unutar kuće vidjeli kao pobjednika, to mi je u svakom slučaju jako lijepo za čuti, no, nažalost, nisam uspio to ostvariti.

Kako su izgledali Vaši prvi koraci u kulinarstvu? Odakle ljubav prema kuhanju?

– S kuhanjem sam počeo u osnovnoj školi. Uvijek sam se motao po kuhinji i isprobavao neke svoje ideje koje su mi se u tom trenutku činile zanimljive.

 Kako izgleda „MasterChef“ priča s druge strane? Koliko su zapravo „stresni“ stres testovi iz perspektive učesnika?

– Stres testovi znaju biti poprilično stresni te mislim da je jako bitno ostati miran u glavi ako želiš što bolje replicirati jelo.

 Šta se u „MasterChefu“ događalo kada se ugase kamere? S kim ste se najviše družili?

– Kada se kamere ugase, znamo se svi skupa družiti i razmjenjivati neke svoje ideje među sobom. Bio sam dobar sa svima, ali mnogo vremena sam provodio s Lucijom Davidović , Lucijom Kerečin, Majom Jalšovec, Lukom Piasevolijem i Markom Kolakom.

Koji zadatak Vam je bio najteži, a koji najdraži?

– Najdraži izazov mi je bio zadnji timski izazov, a najteži onaj na kojem sam ispao. Mogu reći da nisam bio dovoljno koncentracijski prisutan i fokusiran pa više iz tog razloga.

 Šta ste jednom spremali i ne biste više nikada?

– Iskreno, nemam nešto što mogu izdvojiti kao nešto što ne volim spremati, mislim da sam sa svime bio dobar.

A, koje jelo Vam nikad ne može dosaditi?

– Ima više jela koja mi ne mogu dosaditi. Ali, u svakom slučaju volim raditi i slatka i slana jela, tako da kroz to kombiniranje nekako pokušavam izbalansirati da mi jela koja češće radim ne budu dosadna.

Članovi žirija ponekad odaju dojam da su izuzetno strogi. Da li je to zaista tako i ko je bio najstrožiji?

– Svaki član žirija ima svoju ulogu u natjecanju, ali smatram da su svi svoj posao odradili dobro. Mislim da nije bilo pretjerane strogoće te da su nam u pojedinim situacijama dali dobre i korisne savjete.

 Istakli ste kako biste jednog dana voljeli da spojite marketing i gastronomiju. Jeste li zamišljali kako bi to izgledalo?

– U ovom trenutku želim svoje vrijeme posvetiti razvoju sebe kao bolje osobe i kao boljeg kuhara. Tako da, moj konačan cilj i želja je otvoriti nešto svoje u čemu bih, naravno, i najviše uživao.

 Čemu Vas je naučilo iskustvo učešća u ovom takmičenju?

– Ovo natjecanje me je svakako naučilo kako su upornost, strpljivost i konstantnost vrlo važne karakteristike koje se moraju ispoštovati ako osoba želi raditi u kuhinji.

Ko je i kakav je Leo u privatnom životu? Hoće li nam otkriti je li njegovo srce zauzeto?

– Pa, Leo u privatnom životu je jednostavan, ali oko nekih stvari znam biti poprilično uporan. Trenutno sam slobodan.

 U kojem smjeru planirate da idete kada je riječ o karijeri?

– Kada je riječ o karijeri, sve više razmišljam da idem u slatkom smjeru. U svakom slučaju, u narednim sedmicama ću odlučiti šta je najbolje za moj razvoj te u skladu s tim donijeti i odluku u kojem smjeru ići.

 

Pročitajte još