Kako je nastala čokolada, neprevaziđena poslastica koju svi vole

Piše: E.M.

Kada većina nas čuje riječ čokolada, prvo što pomislimo jeste uživanje u svim varijacijama ove najpoznatije poslastice na svijetu. Glagol koji vam prvo pada na pamet sigurno nije „piti“, a zanimljivo je da za gotovo 90 posto duge historije čokolade, ona je bila isključivo piće, a šećer nije imao nikakve veze s tim.

Pivo od čokolade

Čokolada svoju historiju počinje u drevnoj Mezoamerici, današnjem Meksiku i rodnom mjestu čokolade. Tu su pronađene prve biljke kakaa, biljke od koje se pravi čokolada. Olmeci, jedna od najranijih civilizacija u Latinskoj Americi, bili su prvi koji su pretvorili biljku kakaa u čokoladu. Pili su drevni čokoladni napitak tokom rituala i koristili ga kao lijek. Vijekovima kasnije, Maje su hvalile čokoladu kao piće bogova. Majanska čokolada je bila cijenjeno pivo napravljeno od prženih i mljevenih sjemenki kakaa pomiješanih s čilijem, vodom i kukuruznim brašnom. Maje su sipale ovu mješavinu iz jednog lonca u drugi, stvarajući gusti pjenasti napitak nazvan “xocolatl”, što znači “gorka voda”, a Asteci zrna kakaa koristili kao valutu.

Španci su dugo krili otkriće

Niko sa sigurnošću ne zna kada je čokolada došla u Evropu. Legenda kaže da je istraživač Hernán Cortés donio čokoladu u svoju domovinu Španiju 1528. godine, a vjerovano je da ju je otkrio tokom ekspedicije u Ameriku. U potrazi za zlatom i bogatstvom, umjesto toga pronalazi šolju kakaa koju mu je dao astečki car. Kada se Cortés vratio kući, Špancima je predstavio sjemenke kakaa. Iako su nastavljene da se služe kao piće, španske čokolade miješaju se sa šećerom i medom, kako bi se zasladio prirodno gorak okus. Čokolada je brzo postala popularna i na ovom području, a Španci su dugo krili ovo otkriće. Prošlo je skoro jedno stoljeće prije nego što je poslastica stigla do susjedne Francuske, a potom i do ostatka Evrope. Godine 1615., francuski kralj Luj XIII oženio se Anom od Austrije, kćerkom španskog kralja Filipa III. Kako bi proslavili, Ana je donijela uzorke čokolade na kraljevske dvorove Francuske.

Po uzoru na Francusku, čokolada se ubrzo pojavila u Britaniji u posebnim „čokoladnim kućama“. Kako se trend širio Evropom, mnoge nacije su podigle vlastite plantaže kakaa.

Spor i naporan proces

Historija čokolade se nastavlja, jer je poslastica postala izuzetno popularna među evropskom aristokratijom. Članovi kraljevske porodice i viši slojevi konzumirali su čokoladu zbog njenih zdravstvenih prednosti, kao i zbog njene dekadencije. Čokolada se dotad u Evropi još proizvodila ručno, što je bio spor i naporan proces. Ali, s industrijskom revolucijom iza ugla, stvari su se spremale promijeniti. Izum prese za čokoladu, 1828. godine, revolucionirao je njenu proizvodnju. Ovaj inovativni uređaj mogao je iscijediti kakao puter iz prženih zrna kakaa, ostavljajući za sobom fini kakao prah. Prašak je zatim miješan s tekućinom i izlivan u kalup, gdje bi se stvrdnuo u jestivu pločicu čokolade. Tako je rođeno moderno doba čokolade. U nastavku ćemo se osvrnuti na vodeće lidere na tržištu čokolade danas.

Fererro grupacija

Ferrero  je italijanska multinacionalna kompanija koja proizvodi čokoladu i konditorske proizvode sa sjedištem u Albi, u Italiji. Osnovao ga je 1946. godine Pietro Ferrero, kada je izumio i kremu od lješnjaka i kakaa. Naslijedio ga je njegov sin Michele Ferrero, koji je usavršio recept svog oca i pretvorio ga u namaz „Nutellu“, koja je prvi put prodata 1964.

„Kinder“ čokolada stiže 1968. godine, kada je Michael predložio da se na tržište plasira proizvod koji je ukusan za djecu (s čokoladom) i istovremeno uvjerljiv za majke (s mlijekom). Godine 1982., nastala je „Ferrero Rocher“ poslastica. Ekskluzivna zlatna kreacija koja nudi savršenu fuziju hrskanja vafla, mliječne čokolade i opojnog okusa lješnjaka ime je dobila po pećini u rimokatoličkom svetištu u Lurdu, „Rocher de Massabielle“. Kompanija je do danas obogatila svoju ponudu i među najpopularnijim je proizvođačima čokoladnih poslastica na svijetu.

Lindt

Godine 1845., švicarski poslastičar David Sprüngli-Schwarz i njegov sin Rudolf osnovali su kompaniju „Lindt & Sprüngli“ u Zurichu. Od svojih skromnih početaka, kompanija je izrasla u globalnog lidera u proizvodnji vrhunske čokolade. Danas je „Lindt & Sprüngli“ vodeći proizvođač čokolade vrhunskog kvaliteta sa širokim spektrom proizvoda koji se prodaju pod robnim markama „Lindt“, „Ghirardelli“, „Caffarel“, „Lindor“ i drugim.

Milka

Sve je počelo davne 1901. godine, kada je prvu čokoladnu pločicu u Njemačkoj proizveo švicarski čokoladar Philippe Suchard. Prije toga, u Švicarskoj je osnovao čokoladnu kompaniju nazvanu po njemu, koja se kasnije proširila na Njemačku i ubrzo postala omiljena grickalica za Nijemce i uvrštena u top brendove mliječne čokolade u Njemačkoj. Nažalost, Philippe nije mogao u potpunosti uživati ​​u uspjehu svoje kompanije. Umro je 1884. godine, a kompanija Suchad prelazi u vlasništvo njegovog zeta, Carla Russa, ubrzo nakon što je Suchard proizveo svoju prvu mliječnu čokoladu. Simbol brenda je postala lila krava sa zvonom oko vrata. Svoje ime „Milka“ duguje kontrakciji dviju njemačkih riječi: milch (mliijeko) i kakao (kakao). „Milka“ je danas mnogima sinonim za čokoladu širom svijeta.

Hershey’s

„Hershey’s Company“ vuče porijeklo od 1880-ih, kada je Milton S. Hershey osnovao „Lancaster Caramel Company“ u Lancasteru, u Pennsylvaniji. Nakon što je na Svjetskoj kolumbijskoj izložbi 1893. u Chicagu ugledao njemačke mašine za preradu čokolade, Hershey je odlučio krenuti u posao s čokoladom. Godine 1894., pokrenuo je kompaniju za proizvodnju čokolade koja je do sljedeće godine imala na tržištu razne slatkiše. Kompaniju karamela 1900. godine je prodao konkurentu i počeo proizvodnju i prodaju pločica mliječne čokolade. Danas ima spektar čokoladnih proizvoda i važi za jednog od lidera na tržištu čokolade.

Mars

„Mars“ čokolada je u vlasništvu američke globalne korporacije „Mars Inc.“. Osnovali su je 1920. godine Franck C. Mars sa suprugom Ethel Mars i postao je jedan od najvećih svjetskih konditorskih brendova.  „Mars“ je prvo bio poznat po svojoj jedinstvenoj čokoladici naziva „Milky Way“ 1920-ih, koja je imala dobru prodaju i pomogla je kompaniji da raste. Danas širom svijeta kupci uživaju uz „Mars“, „Snickers“, „Milky Way“, “Twix“, „Bounty“, i naravno, „Mars“ čokoladama.

 

Pročitajte još