Gdje je nestala Monika Seleš: Bila je čudo od djeteta, nezaustavljiva u tenisu sve do strašnog incidenta

Piše: L. K. P.

Legendarna teniserka Monika Seleš žarila je i palila terenima početkom 90-ih. Sa samo 16 godina iznenadila je svijet kada je u finalu Roland Garrosa 1990. pobijedila Steffi Graf te osvojila prvu od devet Grand Slam titula.

Snimala je reklame, maštala o glumačkoj karijeri i krasila brojne naslovnice tabloida, ali jednog proljetnog dana u Hamburgu Gunther Parche, poremećeni fan Steffi Graf, napao je Moniku nožem nasred teniskog terena. Danas se rijetko može vidjeti u javnosti, a povukla se i sa društvenih mreža.

– Dugo sam ovo čuvala za sebe, ali napad nožem ostavio je i jednu sasvim neobičnu posljedicu na mene, izjavila je svojevremeno Monika Seleš  o onome što joj je uzrokovao luđak s nožem i nastavila:

„Uz sve strahove i fobije više nisam mogla kontrolirati svoj apetit. To je godinama trajalo. Bilo me stid jer nisam mogla prihvatiti da nemam nešto pod kontrolom, ali jednostavno se nisam uspijevala zaustaviti s hranom. Pojela bih goleme količine u kratkom vremenu i to se onda, jasno, loše odražavalo na moju fizičku spremu nakon povratka na terene, otkrila je zvijezda koja živi na Floridi.

Na terene se nakon oporavka od napada vratila 1995., a tada je pretrpjela novi težak udarac. Naime nakon borbe s rakom preminuo joj je otac Károly, koji joj je bio najveća podrška.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Monica Seles (@monicaseles10s)

Karijeru je završila s devet Grand Slama te 53 osvojena turnira, no nakon ovog incidenta nije se uspjela vratiti na prvo mjesto WTA liste. U autobiografskoj knjizi otkrila je neke nevjerovatne, potresne, ali i mnogim ljudima vrlo korisne detalje. Penzionisala se prije 30. rođendana. Ozlijedila je stopalo u proljeće 2003. te se nedovoljno oporavljena vratila na Roland Garrosu i izgubila od Nadje Petrove, što joj je bio prvi poraz u karijeri u prvom kolu Grand Slama. Nikad poslije nije odigrala službeni meč.

Danas mirno provodi svoju tenisku mirovinu te se rijetko pojavi na kakvom događaju. Zadnji put je to bilo u martu, kad je stigla na događanje Citi Taste of Tennis u Miamiju. Na društvenim mrežama neaktivna je već skoro godinu dana. Ljubav je pronašla u 32 godine starijem milijarderu Tomu Golisanu, za kojeg se u međuvremenu udala, a dug niz godina radi na podizanju svijesti o poremećajima u prehrani. Na zadnjim fotografijama vidi se da itekako drži do svoje tjelesne kondicije.

Pročitajte još