Milić Vukašinović: S Hankom sam napravio revoluciju u narodnoj muzici, sa Tomom Zdravkovićem se zamalo pobio

Piše: Azra

INSTAGRAM: @vukasinovic_milic @hankapaldum_official

Milić Vukašinović je srbijanski i bosanskohercegovački muzičar poznat po angažmanima u Indeksima, Vatrenom poljupcu i Bijelom dugmetu. Rođen je 1950. u Beogradu.

Milić Vukašinovi za srbijanske medije “otvorio je dušu” te se prisjetio saradnje s Hankom Paldum i Semirom Cerićem Koketom.

-Počeo sam da sviram bubnjeve sa dvanaest godina, bio sam čudo od djeteta na bubnjevima. Prvi nastup sam imao kada sam sa osnovnom školom išao na more. Našao sam dva prazna, metalna bureta i tu sam organizovao igranku sam, udarao po buradima, čak pjevao i neke refrene… Svi smo pjevali, to je bilo kao igranka. Otišao sam da živim u London 1971. godine, a prije toga smo svirali igranke u Sarajevu, tamo smo pored Indexa bili najpopularniji. Slavu sam stekao prije nego što su se mediji pojavili. Igranke su bile glavne, ko je tamo bio glavni, bio je popularan, započeo je.

Prisjetio se prošlih vremena kada je sarađivao sa Hankom Paldum.

-Moja generacija je slušala to što se puštalo na radiju, to je bila izvorna narodna muzika. Kada je krenuo rock, da budim svoju ličnost, volio sam kafanu. Tamo sam razmišljao o tome koja bi pjesma mene dirnula da razbijam čaše! S Hankom Paldum napravio sam revoluciju u našoj narodnoj muzici, postavio tu modernu postavku narodne muzike. Podigao sam je na taj nivo… Pisao sam ‘Voljela sam, voljela’, ‘Tražio si sve’…, dodao je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hanka Paldum (@hankapaldum_official)

Sa legendarnim pjevačem Tomom Zdravkovićem imao je interesantan susret, koji je skoro završio tučom, ali su kasnije postali dobri prijatelji.

-U jednom klubu sam se zamalo pobio sa Tomom Zdravkovićem. Nisam ni znao ko je on, nego je on mene pijan počeo da provocira. Kasnije smo se bolje upoznali. Ja sam uradio Semiru Ceriću Koketu prvi album, tu je bila pjesma ‘Sjećaš li se, Sanja’. Zvao me je u pola dva ujutru gazda jednog kafića, gdje je Toma trebalo da pjeva. Kaže: ‘Dođi ovdje, Toma neće da pjeva, samo se pušta Semirova pjesma ‘Sjećaš li se, Sanja’… Ja sam došao, on je krenuo da priča kako je to najljepša narodna pjesma koju je čuo. Rekao sam mu: ‘Pa, gdje je problem’, kaže: ‘Ja ovo moram da snimim’. Rekao sam mu: ‘Snimi, ali nemoj više alkohol’.”, otkrio je.

Pročitajte još