Meksička diva Frida Kahlo, žena koja je stvarala historiju

Piše: Azra

Frida Kahlo jedna je od najznačajnijih meksičkih umjetnica odnosno slikarica realizma, kubizma i nadrealizma koja je obilježila prvu polovicu dvadesetog stoljeća. Danas je uzor brojnim ženama, umjetnicama i feministicama.

 

Photo: Instagram (@fridakahlo

Poznata meksička umjetnica rođena je 1907. godine u Ciudad Mexicu, a njezino puno ime je Magdalena Carmen Frieda Kahlo Calderon. Prekrasnu Fridu Kahlo često znaju nazivati ženom koja je stvarala historiju,  a njezino ime respektirano je svugdje u svijetu. Poznata je po slikanju autoportreta i po burnom braku s umjetnikom Diegom Riverom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Frida Kahlo (@fridakahlo)

Budući da je bila intelektualka i od malenih nogu je znala šta želi, početkom dvadesetog stoljeća upisuje jednu od najprestižnijih obrazovnih ustanova u Meksiku. U istoj školi upoznaje muža Diega Riveru za kojeg se udaje nekoliko godina kasnije.

Negativna strana Fridinog života je ta da za vrijeme školovanja doživljava saobraćajnu nesreću koja je utjecala na nju tako da je ostala neplodna. Od tog razdoblja posvećuje se stvaranju portreta nakon čega slijede cijele serije slika u kojima se može primijetiti Fridina bol, tuga, patnja i nesreća. Za vrijeme svog života naslikala je oko 200 slika od kojih su 55 bila autoportreti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Frida Kahlo (@fridakahlo)


Frida, nažalost umire mlada u 47. godini života od plućne embolije. Danas je jedna od najpoznatijih ženskih umjetnica koju su hvalili slavni Kandinski i Picasso, a zaštitna je ikona francuskog Vouge magazina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Frida Kahlo (@fridakahlo)

U čast ovoj slavnoj umjetnici snimljeni su brojni dokumentarci i filmovi koji su prikazivali život nesretne Fride koja za Meksiko simbolizira slobodu.

 

(E.T.M.)

Pročitajte još