Mathilde od Belgije, samozatajna kraljica koja vlada već 10 godina: Rijetka u kojoj teče prava plava krv  

Piše: E.M.

Foto: Tatler, Bitannica.com, Belgian Royal Palace, Amazon, Pinterest

Iako u javnosti samozatajna, Mathilde od Belgije jedna je od omiljenijih vladarica svih vremena među svojim narodom. Ove godine na tronu je proslavila svoj 50. rođendan i ujedno obilježila 10 godina vladavine. Upravo tim povodom objavljena je knjiga „Mathilde 50: 10 godina kraljica“ koja je opisuje prema riječima njenih bliskih prijatelja i saradnika, pa upoznajmo istaknutu belgijsku vladaricu bliže.

 Supruga upoznala na teniskom meču

Rođena i odrasla kao Jonkvrouw Mathilde d’Udekem d’Acoz u porodici grofa Patricka i grofice Anne Marije d’Udekem d’Acoz, za razliku od većine ostalih kraljica, može se pohvaliti plavom krvlju. Nakon osnovnog i srednjeg školovanja, diplomirala je logopediju i otvorila svoju ordinaciju u Briuxellesu. O ljubavnoj priči sadašnjeg kralja Philippea i nje se ne zna mnogo, ali postoje priče da su se njih dvoje upoznali na jednom teniskom meču 1996. godine. Philippe je izjavio da je još tada znao da je ona prava.

– Vidio sam je izdaleka i otišao sam da razgovaram s njom. Odmah sam znao da će ona biti moja buduća žena – ispričao je svojevremeno.

Otkad su se upoznali nisu se odvajali, a tri godine kasnije su se vjenčali. Vjenčanje koje je održano 4. decembra 1999. mnogi su uporedili s vjenčanjem princeze Diane i princa Charlesa. Ovim je od Mathilde od potpuno anonimne osobe postala jedna od najpoznatiih i najznačajnijih ličnosti Belgije.

Prva kraljica rođena u Belgiji

Mathilde je odmah preuzela dužnost služeći u brojnim panelima Ujedinjenih nacija , s posebnom pažnjom posvećenom pravima djece. Nakon abdikacije dotadašnjeg kralja Alberta II, 21. jula 2013. godine, Philippe je naslijedio prijestolje, a Mathilde je postala prva kraljica rođena u Belgiji u historiji zemlje. Iako je trenutno vladajuća kraljica Belgije, Belgija trenutno ima još dvije kraljice. Uz Mathilde, to su kraljica Paola, supruga kralja Alberta II, te kraljica Fabiola, udovica kralja Baudouina, Albertovog prethodnika. One doživotno zadržavaju kraljevsku titulu, no nisu na nekoj od državničkih funkcija. Kao u većini kraljevskih porodica, muškarci su od 18. vijeka na prijestolju Belgije, a žene su postajale kraljice samo zbog supruga. Nova generacija donosi promjene, te će buduća kraljica biti najstarija kćerka Mathilde i Philippea, Elizabeth. Osim nje, imaju još jednu kćerku Eleonoru i dva sina, Gabriela i Emanuela.

Avanturistički duh

Poznato je da Mathilde voli avanturu i putovanja. Iako je zbog kraljevskih obaveza morala da smanji avanturistička putovanja, u mladosti je proputovala s rancem na leđima, obilazeći Aziju, Latinsku Ameriku i Bliski Istok. Njena strast je i sviranje klavira, voli književnost i sport. Savršeno govori nekoliko jezika, između ostalih, francuski, danski, njemački, engleski i italijanski jezik, što joj olakšava obavljanje kraljevskih dužnosti.

Omiljena u kraljevskim krugovima

Otkako je Mathilde od Belgije došla na tron, o njoj niko nije imao da kaže nijednu lošu riječ. Gaji dobar odnos sa svim članovima kraljevske porodice, pa je tako blisko vezana za neke od njih i kumstvom. Kuma je princezi Alexiji od Nizozemske, kćerki Maxime i Williama od Nizozemske, ali i princezi Isabelle od Danske, kćerki princeze Mary i princa Frederika.

 

Pročitajte još