Prisjetimo se legendarne serije Tale i gdje je danas nosilac glavne uloge

Piše: Azra

Serija Tale snimljena je u Tešnju u produkciji TV Sarajevo 1978. godine. Autor serije je Derviš Sušić, a režiser Sulejman Kupusović.

Photo: Screenshot Youtube

U fokusu serije je poštenjačina i šaljivdžija, te narodni doktor i partizan Tale koji često upada u probleme. Radnja serije se odvija u Sloveniji početkom 1945. godine.

Photo: Screenshot Youtube (@LopataRade)

Citati koji su obilježili seriju su pouke Taletovog preminulog oca Hećima Bećira koji se Taletu ukazuje u trenucima duševnog nemira:

– Sine Tale, magare moje drago. Život je česma suza i svirala jauka. Nemoj da te bol učini zlim, boljet će te još više.

– Sine Tale, magare moje malo, izmiri se ti prvo sa sobom, pa ćeš se onda izmiriti i sa Bogom i sa ljudima.

– Sine Tale, magare moje drago, čuvaj zdravlje, komšiju, ženu i konja.

– Sine Tale, magare moje drago, smiri se u sebi, pa ćeš se izmiriti i sa nebom i sa zemljom.

Photo: Facebook (Bh Glumci)

Glavnu ulogu odirgao je poznati bh. glumac Miralem Zupčević. Studij glume završio je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Igrao je na scenama mnogih pozorišta bivše Jugoslavije. Posebno su upamćene njegove uloge u predstavama “Rucante” i “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce”. Također je igrao u brojnim TV serijama i igranim filmovima kao što su “Tale”, “Moj brat Aleksa”, “Dobro uštimani mrtvaci”, “Nafaka” i “Remake”. Miralem Zupčević bio je profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Zupčević je 2017. godine penzionisan, nakon čega se s porodicom preselio u Hrvatsku i živi na poluotoku Pelješcu.

 

(E.T.M.)

Pročitajte još