Najizazovnija žena Hollywooda: U 82. godini života preminula Raquel Welch

Piše: L. K. P.

Foto: hollywoodlife.com

Slavna američka glumica i internacionalni seks-simbol Raquel Welch preminula je u 82. godini nakon kratke i teške bolesti. Njena porodica potvrdila je tragičnu vijest obznanivši da je preminula u srijedu ujutro.

Postala je slavna u 1960-ima i 1970-ima, a za njom su uzdisali muškarci širom svijeta.

Rođena je 5. septembra 1940. u Chicagu kao Jo Raquel Tejada u Chicagu, u porodici bolivijsko-irskog porijekla. Na početku karijere je glumila manje epizodne uloge, a prva značajnija uloga bila je 1965. u filmu ‘A Swingin’ Summer’, koja joj je donijela ugovor s 20th Century Foxom. Slavu joj je donijela uloga Loane u povijesno-fantastičnom filmu ‘One Million Years B.C.’ (1966.) u kojem je rekla tek nekoliko rečenica, no nosila je oskudni bikini od jelenje kože, koji ju je učinio jednom od najpoznatijih modnih ikona. Postala je jedna od najtraženijih ženskih zvijezdi 60-ih i 70-ih.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Flick Attack (@flickattack)

Brzo je počela osvajati i nagrade, a među njima se našao i zlatni globus za najbolju glumicu za njenu ulogu u filmu ‘Tri mušketira’. Imala je i kraće izlete u glazbu te je objavila singl ‘This Girl’s Back In Town’, a pojavila se i u ‘The Cher Show-u’ te je s legendarnom pjevačicom pjevala hit I’m a Woman 1975. godine.

Imenovali su je jednom od 100 najseksi zvijezda u filmskoj povijesti prema časopisu Empire iz 1995. godine, a bila je na sličnoj listi časopisa Playboy. Smatrali su je posljednjom filmskom zvijezdom koju je kreirao sistem studija. Izvan glumačkog svijeta je poznata po svom angažmanu u borbi protiv raka dojke i kao spisateljica knjiga o fitnessu i zdravlju.

Kad je riječ o njenom ljubavnom životu, bila je u braku četiri puta, a prezime je promijenila s prvim mužem. S njim je dobila i dvoje djece kćerku Tahnee i sina Damona. S James Welchom u braku je bila od 1959. do 1664. godine, s Patrickom Curtisom od 1967. do ’72., s Andre Weinfeldom od 1980. do 1990. i s Richardom Palmerom od 1999. do 2004.

Pročitajte još