Bišćanku Asimu Sefić svjetski mediji proglasili najljepšom na svijetu: Svoju budućnost ne vidim u BiH

Piše: L. K. P.

 

Bišćanka Asima Sefić (23) očarala je modni svijet svojom neobičnom ljepotom, crvenom kosom, plavim očima i pjegicama. Postala je poznato ime u svijetu modelinga, a planetarno popularni portal Brightside, koji broji 44 miliona pratitelja, uvrstio ju je na listu najljepših neobičnih djevojaka na svijetu. Sve to za nju je došlo neočekivano. U razgovoru za magazin „Azra“ priznaje da se nikada nije nadala toj tituli.

– Osjećala sam se ponosno, ali nikada nisam smatrala sebe jednom od najljepših. Sve su žene najljepše. Ja sebe vidim kao mladu uspješnu djevojku s naših prostora, samostalnu, djevojku koja voli da radi i koja želi da se trudi da svaki dan bude bolji. Smatram se posebnom, jer svaka žena sebe smatra posebnom po nečemu – ističe Sefić i otkriva koliko joj se život promijenio nakon ovog priznanja, gdje se vidi u budućnosti, šta smatra svojim najvećim uspjehom i od koga je naslijedila ljepotu.

Koliko se Vaš život promijenio nakon ovog priznanja?

– Dobila sam mnogo poslovnih ponuda, a, između ostalog, i mnogo kampanja sam odradila do sada.

Kako ste došli u svijet modelinga i koliko godina se već bavite tim poslom?

– U svijet modelinga kročila sam sa 14 godina. Sve se to izdešavalo putem društvenih mreža, primijetila me je fotografkinja Maja Topčagić. Izašle smo prvi put na photoshooting  prijateljski. Odradile smo nekoliko fotografija, jer je bila zima i vani je bilo prehladno da dugo slikamo. Nakon objave tih fotografija meni su se počele javljati modne agencije uz mnogo ponuda za saradnju. I eto ostala sam u modnim vodama i dan-danas, hvala Bogu, uspješno.

Jeste li se kao djevojčica u školi zbog svojih pjegica možda nekad susretali s nekim negativnim komentarima?

– U školi nikada nisam imala problema zbog svog izgleda, dapače, školarci pa i srednjoškolci su uvijek komentarisali pozitivno moj izgled.

Šta smatrate svojim najvećim uspjehom?

– Uprkos životnim iskušenjima koje donosi moderno doba, ostala sam skromna, dosljedna sebi i zahvalna. Uspjela sam sama izgraditi karijeru u poslovnom svijetu, kako u modelingu, tako i u svakodnevnom poslu kojim se bavim i ne zavisim više ni od koga. Mislim da je to sasvim dovoljan uspjeh za osobu mojih godina, posebno u društvu u kojem živimo. A kad je riječ o svijetu modelinga, moj najveći uspjeh i čime se posebno ponosim, jeste što sam krasila naslovnicu „Voguea“.

S kojim brendovima ste sve sarađivali i koje kampanje ste radili?

– Jedna od najdražih saradnji koje volim istaći jesu s brendom „Garnier“. Osim toga, ostvarila sam saradnju sa brendom „Lidl“, brojne kolekcije odjeće i nakita i slično.

Od koga ste naslijedili ljepotu?

– Ljepotu sam naslijedila od nane s očeve strane. Kada gledam njene slike iz mladosti, mnogo ličim na nju.

S kakvim komentarima se susrećete na ulicama svog grada?

– Na ulicama sam čula samo pozitivne komentare o sebi, mom karakteru, pa i mom izgledu.

Gdje se vidite u budućnosti i razmišljate li o odlasku iz Bosne i Hercegovine?

– Nažalost, svoju budućnost ne vidim u BiH. Smatram da svoje ciljeve i želje mogu ostvariti negdje gdje imam bolju priliku i veću mogućnost da radim ono što želim. Jer kod nas nisam uspjela ostvariti neke ciljeve koje sam planirala.

Koje su prednosti, a koje su mane svijeta mode s kojim ste se susreli u dosadašnjem radu?

– Kada sam se počela baviti modelingom, upoznala sam veliki broj ljudi i stekla mnoga poznanstva i prijateljstva koja traju i danas. Mnogi projekti i poslovi vodili su me na nova mjesta koja možda ne bih ni posjetila da se nisam počela baviti ovim poslom. Modeling je na neki način oslobodio i povećao moje samopouzdanje, samopoštovanje. Postala sam društvenija i otvorenija za neka nova iskustva. To su samo neke od prednosti svijeta mode, a ima ih još mnogo. A kao što ima prednosti, tako ima i mana. Jedna od najvećih mana s kojim sam se lično susretala više puta u svijetu modelinga, jeste što sam vjerovala pogrešnim ljudima. Ne čuva vam svako leđa i vaše interese kako vi mislite.

Završili ste socijalnu pedagogiju. Želite li raditi u svojoj struci uprkos uspjehu u modnoj industriji?

– Po struci sam socijalni pedagog, međutim, nisam se mogla zaposliti u struci, ali svakako bih se voljela fokusirati na rad s djecom i osobama s poteškoćama u razvoju, s obzirom na to da imam brata koji ima Down sindrom.

Glumili ste u muzičkim spotovima. Imate li želju da se okušate u glumi?

– Ostvarila sam saradnju s Harisom Dubicom pa sam s njim snimala jedan muzički spot. A želja mi je, naravno, već dugo da se bavim glumom, ali još nisam imala priliku okušati se u tome.

 Je li već neko ukrao Vaše srce ili je jedna od najljepših neobičnih djevojaka na svijet slobodna?

– Nikad nisam voljela da pričam o temi ljubavi, jer to ostavljam za sebe i sebi bliske osobe.

Pročitajte još