Slavni parovi koji ruše predrasude: Ljubav nije tabu, godine su samo broj

Piše: Azra

Foto: Story.rs i Gloria.rs Jakov Simović

Dolaskom u razdoblje života kada starost više nije kriterij u biranju partnera, razlika u godinama prestaje biti prepreka za ljubav. Jedno zanimljivo istraživanje iz 2017. godine s Univerziteta Colorado pokazuje da su i muškarci i žene koji se mlađi odluče za brak u početku sretniji, ali ubrzo doživljavaju nagli pad zadovoljstva. S druge strane, oni koji se odlučuju za supružnike slične dobi su stabilniji o pitanju sreće i ispunjenja, ali i otporniji kada je riječ o životnim izazovima. Ipak, postoje brojni primjeri da godine uopće ne predstavljaju mjerilo uspješnosti odnosa. Uz teret slave to je još i teže, a upravo ovi reginalni parovi dokaz su da ova pojava više nije tabu tema i da ovakve ljubavne priče mogu imati sretan epilog.

Melina i Haris Džinović, 30 godina mlađa

Jedan od najpoznatijih i najskladnijih domaćih parova su Melina i Haris Džinović. Upoznali su se dok je Melina čekala svog tadašnjeg dečka koji se, igrom slučaja, također zvao Haris. Do njihovog sljedećeg susreta došlo je kada je on imao zakazan nastup u Zagrebu. Tada su počeli da se dopisuju, a onda je Haris Melinu pozvao da mu bude gošća u Parizu.

– Moja porodica nije ni stigla da reaguje, jer sam ja to odlučila preko noći. To nikada nije bila tema razgovora, jer sam ja pobjegla. Otišla sam za Pariz kod Harija i nikada se više nisam vratila kući – ispričala je jedne prilike Melina, koja je tada bila apsolvent i 30 godina mlađa od Harisa.

Ona se vratila kući kada je bila već u poodmakloj trudnoći, a porodica je za njenu vezu već tada saznala iz medija, međutim, kako kaže, njeni roditelji su se na kraju, “zaljubili“ u Harisa. Par je u međuvremenu dobio kćerku Đinu i sina Kana, a 2014. su se jedno drugom zavjetovali na vječnu ljubav na luksuznoj jahti u Dubrovniku.

Goca Tržan i Radomir Raša Novaković, 14 godina starija

Pjevačica Goca Tržan nakon propalog braka s Ivanom Marinkovićem, s kojim je dobila kćerku Lenu, 2011. godine počela je vezu s 14 godina mlađim Rašom Novakovićem, koji je bio bubnjar u njenom bendu. Vjerili su se nakon dvije godine veze, a 2015. su se vjenčali, te, uprkos tome što su ih mediji stalno razvodili, odoljeli svim preprekama. Već neko vrijeme vode borbu kako bi dobili zajedničko dijete.

Goca kaže da joj je Raša vratio vjeru u ljubav i pomogao da zavoli sebe.

– U našoj sredini se mnogo toga zamjera i ne prašta. U vezi s mlađim muškarcem sam naučila da volim svoje tijelo, sebe i da mogu još jače, bezrezervnije da volim. Naučila sam da nisu svi muškarci stoka, da ima muškaraca koji vrijede. Radomir se nije uplašio mene, moje prošlosti, koja nije bila laka, kao ni svega onoga što sam ja. Radomir je moj odraz, muška verzija mene. Mislila sam da će on biti moja kratkoročna avantura, a danas smo porodica i čvrsto vezani. Da sam propustila Rašu zato što je 14 godina mlađi od mene, nikad ne bih spoznala sreću, ljubav, i moja kćerka bi odrastala bez jake muške figure i bila uskraćena za ogromnu ljubav.

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Željko i Ružica Bebek, 34 godine razlike

Nakon dva razvoda, Bebek je sreću prije 18 godina našao pored 34 godine mlađe Ružice. Bila je to ljubav na prvi pogled, a razlike u godinama kao da nije ni bilo.

– Čim sam je sreo znao sam da je ona žena za sva vremena, žena kojoj sam odmah mogao da uzvratim: volim te. Osjetio sam da supruga može da mi bude na prvom mjestu, a da muzika i scena zbog mog odlaska neće ništa promijeniti – priznao je Željko i otkrio da tajna njihovog harmoničnog odnosa  leži u istim ciljevima u životu.

– Imao sam sreću da je sretnem na vrijeme i da smo srodne duše. To nam je osiguralo da smo zajedno na porodičnom i životnom putu, da uživamo u istim stvarima. Uvijek se trudimo da cijenimo jedno drugo i poštujemo taj odnos –  izjavio je pjevač koji danas s Ružicom ima dvoje djece, sina Zvonimira i kćerku Katarinu.

Željko i Jovana Joksimović, 9 godina stariji

Željko i Jovana Joksimović upoznali su se 2008. godine, dok su vodili evrovizijski program. Jovana je tada bila u vezi s biznismenom Aleksandrom Zeremskim, a Željko s voditeljicom Adrianom Čortan. Iako su tada oboje bili emotivno zauzeti, ova saradnja spojila ih je zauvijek, a prepreka im nije bila ni razlika u godinama, s obzirom na to da je Jovana devet godina mlađa od Željka.

– Mislim da se između dvoje ljudi nešto desi ili ne. Ta zaljubljenost koja dolazi kao neka prva emocija, taj neki životinjski instinkt koji ne možeš da spriječiš, meni se dogodio kada sam imala 27 godina. Zaljubila sam se i željela sam da živim svoju ljubav i tako sam se odlučila, a i Željko je tako odlučio. I tako postadosmo mi prvi evrovizijski bračni par –  rekla je svojevremono voditeljica.

Jovana i Željko vjenčali su se u tajnosti na Maldivima 2012. godine, a dvije godine kasnije svoju ljubav ozvaničili su i u crkvi. U braku su dobili blizanke Anu i Srnu i sina Kostu. Željko ima kćerku Minu iz prethodnog braka.

Hana Huljić i Petar Grašo, 14 godina razlike

U oktobru 2021. odjeknula je vijest da Petar Grašo (45) ljubi 14 godina mlađu Hanu Huljić. Ovo je šokiralo mnoge, s obzirom da je malo prije toga pjevač stavio tačku na 24-ogodišnju vezu s Danijelom Martinović. Ubrzo su počeli zajedno da se pojavljuju u javnosti, potvrdivši tako vezu. Zanimljivo je da Hana poznaje Petra još otkako je bila djevojčica, s obzirom na to da su njen otac Tonči i Grašo dugogodišnji saradnici. Početkom prošle godine stigla je vijest o trudnoći, a u februaru su se vjenčali. Hana je u julu na svijet donijela kćerku Albu. Iako se par rijetko pojavljuje u javnosti zajedno, u svakom javnom istupu ne kriju sreću zbog proširenja porodice.

Frano i Milena Lasić, 30 godina mlađa

Poznati hrvatski glumac i muzičar Frano Lasić u braku je s beogradskom umjetnicom Milenom koja je od njega mlađa 30 godina. Ovo mu je četvrti brak i kaže kako smatra da su godine u neku ruku prednost, zbog životnog iskustva koje sobom nose.

– Naravno da godine nisu samo brojke, godine donose zrelost, iskustvo, strpljenje, razumijevanje, ali i po koju sijedu, no s godinama se čovjek treba sprijateljiti i uživati koliko je moguće u njima. Svako doba ima i svojih prednosti, pa kako divnih, tako naravno i katkad teških trenutaka – ističe glumac i otkriva kako je osvojio Milenu.

– Trudio sam se osvojiti Milenu, jer sam uvidio da je kvalitetna, draga i lijepa osoba. Mnogo priče, upoznavanja, druženja. Harmonija u braku održava se nekim zajedničkim dogovorima o svim bitnim životnim stvarima – kaže Lasić, koji s Milenom ima sina Nikolasa.

 

Pročitajte još