Angelina Jolie i njene kćerke odrezale kosu u znak podrške iranskim ženama

Piše: Azra

Popularna američka glumica Angelina Jolie, pored glume poznata i po humanitarnom radu, gdje nastoji pomoći svima onima koji su se našli u teškim situacijama i to prije svega izbjeglicama iz ratom opustošenih područja.

INSTAGRAM: @angelinajolie

Ovaj put glumica je iznenadila fanove kada je zajedno sa kćerkama Zaharom i Shiloh odlučila da se pridruži velikom svjetskom projektu. Tema projekta ima za cilj osvijestiti svijet da se napokon pomogne ženama u Iranu.

U videu koji je Angelina podijelila, prikazan je  niz ljudi koji su odlučili sudjelovati u ovom projektu, pa su odrezali dio kose i poslali je poštom na adresu u Parizu, odakle će umjetnica Prune Nourry sve prenijeti u martu u New York i postaviti na svojoj izložbi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Angelina Jolie (@angelinajolie)

-Moja prijateljica Prune Nourry radi na prekrasnom umjetničkom projektu kako bi pokazala solidarnost s hrabrim ženama u Iranu, koje se bore za jednakost i prava, ali i kako bi odala počast njihovoj hrabrosti. U sve se priključila i moja porodica. Svatko od vas može sudjelovati u projektu slanjem pramena svoje kose do 25. februara, poručila je Angelina Jolie i otkrila kako će se izložba održati u New Yorku 8. marta, na Međunarodni dan žena.

Podsjećamo, u septembru prošle godine bacajući marame i hidžabe u vatru, plešući raspuštene kose pred naoružanom policijom i vojskom, pružajući neviđene slike prkosa i otpora gdje su zarobljene već nekoliko desetljeća, mlade Iranke demonstrirale su nekoliko dana.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Angelina Jolie (@angelinajolie)

Uzrok masovnog otpora bila je smrt 22-godišnje Kurdkinje Mashe Amini nakon što ju je 16. septembra ”moralna policija” uhitila jer nije ‘dovoljno’ pokrila kosu.

(S.B.)

Pročitajte još