Pamela Anderson, zvijezda „Baywatcha“ i ikona devedesetih, u Netflixovom dokumentarcu otvorila dušu

Piše: L. K. P.

Pamela Anderson, seks simbol i najpoznatija glumica 90-ih godina nedavno je predstavila dokumentarac „Pamela: A Love Story“ o svom privatnom životu i karijeri, nastao pod rediteljskom palicom Ryana Whitea, a rađen za Netflix.

Foto: Variety, Instagram@pamelaanderson

Nakon što se zaklela da nikada neće pogledati seriju „Pam & Tommy“, koja je snimljena bez njenog odobrenja, Pamela je pristala za najpoznatiji streaming gigant ispričati svoju priču. Prikazani su  ekskluzivni intervjui i nikada viđeni snimci, kao i lične priče iz života nekad najpopularnijeg imena iz showbiz industrije. Film je napokon razjasnio neke situacije i donio odgovore na interesantna pitanja koja je javnost jedva čekala čuti.

– Moj život. Hiljadu nesavršenosti. Milion zabluda. Nisam žrtva nego ona koja je preživjela i sada može ispričati stvarnu priču – poručila je Anderson.

Pamelin život bio je buran. Bila je žrtva silovanja i zlostavljanja, odrasla je u disfunkcionalnoj porodici, imala je pet muževa, a ni mediji joj nisu bili naklonjeni, pogotovo nakon što je procurio eksplicitni snimak nje i bivšeg supruga Tommyja Leeja.

Htjela je ostvariti ozbiljnu glumačku karijeru, no, kako je rekla u filmu, to joj je otežao intimni snimak zbog kojeg su je svi gledali kao seks-simbol i takve joj uloge dodjeljivali.

Pamela nije imala lagano djetinjstvo. Roditelji su joj se vjenčali kada je njena majka bila trudna s njom. Bili su mladi.

– Još su divljali. A tata je mnogo pio. Često su se svađali. Bilo je mnogo vrijeđanja i fizičkog zlostavljanja. Mama je usisavala tokom utakmice hokeja. Tata je uzeo usisavač i bacio ga preko njene glave. Nema usisavanja tokom hokeja – prisjetila se Pamela.

Njena majka ostavljala je njenog oca više puta, no na kraju bi mu se vratila. Težak im je bio život bez oca.

– Ostavljali smo tatu nekoliko puta. Živjeli smo u stanu, od socijalne pomoći. Još se sjećam okusa mlijeka u prahu. No, shvatila sam da niko nema savršeno djetinjstvo. Kao maloj dogodile su mi se strahote… Majka i otac su sada sretni zajedno – kaže Pamela.

Prisjetila se i stravičnog odnosa s dadiljom koja ju je čuvala.

– Roditelji su je voljeli, jer nam je donosila darove, ali zlostavljala me. Zlostavljala me tri-četiri godine. Nisam smjela reći roditeljima. Pokušala sam zaštititi brata od nje – rekla je Pamela, otkrivši da je dadilju htjela ubiti.

– Pokušala sam je ubiti, ubosti u srce hemijskom. Rekla sam joj da umre. Umrla je sljedeći dan u saobraćajnoj nesreći. Mislila sam da sam je ubila, a morala sam šutjeti. Bila sam sigurna da jesam. Željela sam da umre i umrla je – dodala je.

Kad je bila vrlo mlada, Pamela je bila žrtva silovanja. U dokumentarcu je ispričala detalje o tome.

– S 12 ili 13 godina bila sam s prijateljicom. Sviđao joj se dečko mnogo stariji od nas. Otišle smo u prijateljev stan. Ona je otišla gore s tipom koji joj se sviđao. Počela sam igrati backgammon s prijateljem dok sam je čekala. Igrali smo neko vrijeme dok mi nije rekao da se čini kao da mi treba masaža. On je imao 25 godina, a ja 12. Silovao me. Mislila sam da sam ja kriva – rekla je.

Kaže da nije željela nikome reći za silovanje.

Kada je bila u braku s Tommyjem Leejem, svoje privatne trenutke dokumentirali su videokamerom. Snimali su svoje šale i kako su provodili dane, da bi im ostale uspomene. Između ostalog, snimali su se i tokom seksa. Jednog dana primijetili su da je nestao sef, a s njim i njihov intimni snimak. Detaljno je ispričala kako se osjećala kada je saznala da je ukraden, a kako kada je procurila u javnost.

– Nismo znali kad je ukraden, jer smo dugo imali radove u kući. Mogao je biti ukraden unutar šest mjeseci. Nismo znali da je nestao. Nismo znali da bi nam nešto iz njega moglo naškoditi. Ali, jednog dana dobili smo nešto u pošti. Omotano smeđim papirom. Tommy je otvorio. Bila je to VHS kaseta. Tommy mi je rekao da odem gore i pogledao je. Nisam je gledala, nikad. Poslije je došao gore i rekao:

– Ovo će te uznemiriti. To je snimka našeg seksa. O, Bože. Shvatili smo da imaju kućne snimke i znali smo da smo nastradali. Bili smo tek vjenčani. Bili smo stalno goli i snimali jedno drugo na odmorima. Samo smo se glupirali. Pronašli su svu golotinju na različitim kasetama i spojili snimke – prepričava Pamela.

Nisu znali ko im je poslao kasetu. Nakon toga im je jedan čovjek htio dati pet miliona dolara za prava na snimak.

Njen život bio je noćna mora nakon izlaska snimka.

– Stalno sam se pitala zašto mene ispituju o seksualnosti, sklonostima, dijelovima tijela, gdje volim voditi ljubav, kad je to ukradena imovina? Osjećala sam se kao grozna žena. Samo komad mesa. Kao da mi to ništa ne znači, jer sam kurva. Mislili su: „U ‘Playboyu’ je, voli biti gola u javnosti.“ Odabrala sam biti u časopisu. „Playboy“ me osnažio. No, u ovakvom slučaju to je bilo kao silovanje.

Da ne spominjem nešto teško iz djetinjstva, ali kad me napao onaj tip, mislila sam da će svi saznati. Kad je kaseta ukradena, opet je bilo tako. Gledala sam ih i mislila: „Zašto me toliko mrze? Zašto me ti odrasli muškarci toliko mrze?“ Rekla sam Tommyju da to više ne mogu podnijeti – ispričala je Pamela u dokumentarnom filmu.

Zvijezda „Baywatcha“ kaže da je objava snimka imala drugačije posljedice na nju nego na Tommyja. On je bio rock zvijezda, a ona je bila djevojka o kojoj su svi pričali u kontekstu tog eksplicitnog snimka.

U dokumentarcu su govorili i njihovi sinovi Dylan i Brandon.

– Na snimku su ljudi zaradili milione dolara, a ona je odbila. Pazila je na svoju porodicu i mene. Nije je zanimao novac, rekao je Dylan, a Brandon se nadovezao:

– Da je bar zaradila. Zaradila bi milione da je samo potpisala papir. Umjesto toga je sjedila bez ičega i gledala kako joj karijera propada.

Tommy Lee bio je Pamelina najveća ljubav. Nakon njega udavala se za Kida Rocka, Ricka Salamona i Jona Petersa. Dan Hayhurst bio je Pamelin peti suprug. U dokumentarcu je otkrila zbog čega se razvela od njega.

– Nikad nisam preboljela neuspjeh veze s ocem svoje djece. Iako sam mislila da mogu opet stvoriti porodicu ili zaljubiti se u nekog drugog, to nisam ja. Mislim da zato sve moje veze propadaju. Moji su roditelji bili divlji i ludi i ludo zaljubljeni, donosili su glupe odluke, činili nažao jedno drugome i nama. Ali, izdržali su i ostali zajedno i vidim da su sad sretni. Zato bih radije bila sama nego s nekim drugim, osim s ocem svoje djece. Nemoguće je biti s drugima. Ali, mislim da ne mogu biti ni s Tommyjem. To je gotovo kao kazna – rekla je Pamela.

Uprkos svim tragedijama koje je prošla u životu, Pamela se ne smatra žrtvom.

– Moj život nije tužna priča. Nisam žrtva. Dovela sam se u lude situacije i preživjela ih. Bol koju možemo podnijeti katalizator je svega važnog, poput poezije, muzike, umjetnosti. Zahvalna sam za sva iskustva i nikome ništa ne zamjeram – zaključila je.

Uprkos godinama koje su je stigle, glumica i dalje izgleda sjajno i nije se previše promijenila od vremena kad je prikovala milione širom svijeta za TV ekrane. Njena figura, koju svi pamtimo po kultnom crvenom kupaćem kostimu, ostala je ista skoro 30 godina kasnije.

– Rođena je 1. jula 1967. u kanadskom gradiću Ladysmith.

– Njen otac Barry bio je radnik na održavanju kamina, a majka Carol konobarica. Finske korijene ima s očeve, a ruske s majčine strane.

– Radila je kao nastavnica tjelesnog odgoja.

– Pet puta je povećala grudi. Sada nosi veličinu 5. Kasnije je povećala usne, izvršila korekcije lica i liposukciju na bedrima.

– Pravi proboj u filmskoj karijeri Pamele Anderson dogodio se 1992., kada je odabrana za jednu od glavnih uloga u seriji “Baywatch”.

– Aktivna je zagovornica vegetarijanstva. Ni sama nije jela meso od svoje mladosti. Uz to, uključena je u mnoge dobrotvorne kampanje, uključujući dobrobit životinja.

Pročitajte još