Bezbroj razloga da “šljivite” šljive

Piše: Redakcija

Ako sanjate da berete šljive, to je dobar znak. Možete očekivati uspjeh na poslovnom planu. I finansije će vam se, kažu, popraviti, a zdravlje će vam svakim danom biti sve bolje. Hoćete li vjerovati sanovnicima, to je vaše lično opredjeljenje. Ali, naučnicima koji kažu da je šljiva u vrhu liste 24 vrste voća s najjačim antioksidansnim delovanjem biste morali vjerovati.

Sada je njeno vrijeme. Voćnjaci u našim krajevima su dobili finu modroplavu boju ovih sočnih plodova. Ali ne svi. Šljiva je, kažu naši stari, ćudljiva voćka. Rađa kad joj se prohtije i gdje joj se prohtije. Može se desiti da u istom voćnjaku rodi suho stablo, koje ste namjeravali posjeći, a ona s mladim granama da ostanu bez plodova.

Kako god, u našim krajevima od nje je nekad najčešće pravljena čuvena rakija, šljivovica. Tu su i bestilj, šogolj, sokovi, šljivopite… Svega pomalo. Da se ne desi kao majci koja je sinu, kada su šljive slabo rodile, zabranila da pravi rakiju. Ispekla je samo bestilj. Razboljela se negdje u pola zime i zatražila od sina da joj da malo rakije, za obloge. Sin joj je odgovorio: “Nema rakije, masiraj se bestiljem”. Zato, pametno. I ne zanemarujte je. Posljednja istraživanja pokazuju da šljiva smanjuje „loš” holesterol, jača kosti, smanjuje neke faktore rizika raka debelog crijeva… Nije važno kakve su: suhe, svježe, u kompotu ili pekmezu –  šljive su pravi multivitamin.

Knedle od šljiva

Sastojci: 500 g krompira, 14 kašika šećera,1 kašičica soli, 200 g prezli, 1 cimet, 1 kg brašna, 2 jaja, 2 dcl ulja, 500 g šljiva

Priprema: Krompir oguliti i skuhati. Od njega napraviti pire i ostaviti da se ohladi. Za to vrijeme šljivama dodati pet kašika šećera. U hladan pire dodati dva jaja, četiri kašike šećera, kašičicu soli i sve to zamijesiti brašnom dok tijesto ne bude čvrsto kao za hljeb. Dva litra vode prokuhati s dvije kašike šećera. Tada od tijesta kidati kuglice, rastanjiti ih dlanom, staviti na svaki komad po šljivu i umotati je tijestom. Loptice sa šljivama spuštati u ključalu vodu i kuhati sve dok ne isplivaju na površinu. Izvaditi ih, ocijediti, i vrele uvaljati u sljedeću smjesu: u dva decilitra zagrijanog ulja sipati prezle, tri kašike šećera i jedan cimet i sve to propržiti na tihoj vatri dok ne porumeni. Vruće loptice valjati u fil od prezli i služiti tople.

Čupava pita

Sastojci za tijesto: 300 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, prstohvat soli,
125 g putera, 3 žumanjca, 50 g šećera, 50 g kisele pavlake (2 kašike)
Za fil: 1 kg zrelih šljiva, 200 g šećera, 30 g gustina
Za nadjev: 3 bjelanjca, 150 g oraha, 150 g šećera

Priprema: Šljive očistiti i isjeckati na sitnije komade. Dodati im šećer i ostaviti 15-ak minuta da puste sok. Za tijesto: u duboku posudu sipati brašno, prašak za pecivo i so, pa dodati hladan, na listiće nasjeckan puter. Rukom utrljati brašno na puter, da se dobije mrvičasto tijesto. Zatim dodati žumanjca, pavlaku i šećer i umijesiti glatko i čvrsto tijesto. Podijeliti na dva dijela, otprilike 2/3 i 1/3. Veći komad uviti u kesu i staviti u frižider na pola sata, a manji uviti i staviti u zamrzivač. Omekšale šljive sa šećerom sada staviti da se kuhaju. Čim provri, smanjiti vatru i kuhati 15 minuta. Povremeno promiješati. Potom ostaviti da se malo prohladi. Uključiti rernu na 200°C. Tijesto za podlogu razvaljati na papiru na veličinu tepsije (20 x 30 cm), prebaciti u pleh i izbockati viljuškom. Ne treba podizati ivice. U prohlađene šljive umiješati 30 grama gustina. Umutiti bjelanjca u snijeg pa dodati šećer i mutiti još dva-tri minuta. Umiješati mljevene orahe i lagano žicom sve sjediniti. Na koru sipati fil od šljiva, preko njega rasporediti nadjev od oraha, a preko svega narendati ostatak tijesta koji je bio u zamrzivaču. Peći na 190-200°C oko 30 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi pa sjeći na kocke i pred služenje posuti prah šećerom.

Kolač od šljiva i keksa

Sastojci: 300-400 g petit beurre keksa, 700 g svježih šljiva (može od 500 g-1 kg), 2 pudinga od čokolade, 2,5 dcl vode+ 12 kašika, 150 g šećera (ili meda), malo cimeta, 1 čep ruma, 200 ml slatkog vrhnja za šlag, kakao za posipanje, po želji kašika džema od šljiva

Priprema: Šljive raspolovite, uklonite koštice i usitnite u pire. Stavite ih kuhati zajedno s 2, 5 decilitra vode, cimetom i šećerom (umjesto šećera možete upotrijebiti med). Kad zakuha, dodajte rum i oba pudinga koja ste prethodno razmutili s 12 kašika hladne vode. Smjesu kuhajte kratko, miješajući, tek toliko dok se ne zgusne. Ako želite, možete dodati kašiku džema od šljiva. U četvrtastu tepsiju slažite red keksa pa red smjese, završite keksima. Kad se kolač malo ohladio, premažite šlagom i posipajte kakaom u prahu. Služite dobro ohlađeno.

Suhe šljive u čokoladi

Sastojci: Suhe šljive, tamna čokolada, drobljeni kardamom, cijeli bademi

Šljive operite i dobro osušite na papirnatom ubrusu, pa očistite od košpica. Umjesto njih unutar možete staviti po jedan badem. Sjemenke kardamoma grublje izdrobite u mužaru. Čokoladu izlomite na manje komade te je otopite na pari. Šljive umačite u tekuću čokoladu pa ih stavljajte na voštani papir dok se čokolada potpuno ne stvrdne. Također šljive možete nataknuti na čačkalice, a potom ih ubosti u jabuku dok se čokolada ne stvrdne. Dok je čokolada vruća, pospite ih sjemenkama kardamoma.
Savjet više: U čokoladu možete dodati sjeckane orahe, bademe ili lješnike, pa i kokos…

Džem od šljiva s cimetom i limunom

Sastojci:1 kg zrelih šljiva, opranih i fino nasjeckanih, 200 g bijelog kristal šećera, 150 g smeđeg šećera, 1 bourbon vanilin šećer, 2 štapića cimeta, 1 limun, korica i plod
pola mahune vanilije, sjemenke i mahuna, 1 vrhom puna žlica Džemfix Extra 2:1 + 2 žlice šećera, sok pola limuna, pola kašičice mljevenog cimeta, 2 kašike ruma

Priprema: Ogulite trakice limunove korice, a limun narežite na osam kriški. U zdjelici pomiješajte obje vrste šećera, vanilin šećer, te sjemenke i mahunu vanilije. Na dno lonca u kojem ćete kuhati džem stavite polovicu šljiva. Među šljive rasporedite jedan štapić cimeta, polovicu limunovih kriški i polovicu limunove korice. Sve pospite polovicom šećera. Ponovite postupak s ostatkom šljiva i završite slojem šećera. Lonac poklopite ili pokrijte prozirnom folijom i stavite u frižider na najmanje tri sata, kako bi voće pustilo sok. Lonac stavite na jaku vatru i kuhajte uz povremeno miješanje dok ne proključa. Skidajte pjenu. Smanjite vatru i kuhajte otprilike sat i po uz povremeno miješanje. Na kraju kuhanja iz lonca izvadite koricu i kriške limuna, štapiće cimeta i mahunu vanilije. Džemfix Extra pomiješajte s dvije kašike šećera i dodajte u lonac. Pojačajte vatru i kuhajte uz stalno miješanje 3-5 minuta. Umiješajte cimet i limunov sok i prema potrebi prilagodite količine šećera ili limuna po svom ukusu. Džem ulijte u vruće tegle, zatvorite poklopcima i okrenite naopačke da tako odstoje desetak minuta. Zamotajte u krpu dok se ne ohladi.

Liker od šljiva

Sastojci: 500 g šećera, nekoliko klinčića, komadić cimeta, malo orašćića,
limunova korica

Priprema: Teglu od 3-4 litre napunite do trećine šljivama i dodajte šećer, klinčiće, cimet, oraščiće i limunovu korica. Nalijte rakiju, i to šljivovicu, zatvorite pergament papirom i spremite na hladno i suho mjesto. Nakon šest sedmica smjesu procijedite i prelijte u boce. Liker od šljiva drži se na hladnom i suhom mjestu.

Šljivopita

Sastojci: 1 kg zrelih šljiva, brašno, šećer, prezla (po želji), puter (za pozmazivanje),      vanilija, rum, cimet

Šljive operite i izvadite košpice. Tepsiju u kojoj ćete peći šljive, podmažite s malo putera. Svaku očišćenu šljivu uvaljajte u brašno (i/li prezle) i složite u tepsiju. Kad ste sve šljive utrošili, pospite cimetom i vanilijom. Dodajte kašiku-dvije ruma i ubacite u zagrijanu rernu. Pecite 30-ak minuta. Kad se brašno natopi sokom iz šljiva, i postane kao tijesto, šljivopita je pečena.

Štrudla sa šljivama

Sastojci: 500 g gotovih jufki
Za premazivanje: 4 jaja, 1 šolja šećera (150ml), 1 šolja jogurta-gušćeg, 1 šolja griza, 1 šolja ulja, pola kesice praška za pecivo, 2 kesice vanilin šećera, 1 kg zrelih šljiva
Za punjenje šljiva: 3-4 kašike mljevenih oraha, 2-3 kašike prezle, 2-3 kašike meda, cimeta i ruma po ukusu i želji

Priprema smjese za premazivanje kora: Umutiti čvrsto bjelanjca sa šećerom, dodati žumanjca, pa onda, lagano mešajući, ostale sastojke.
Smjesa za punjenje šljiva: Izmiješati nagusto med, orahe, prezlu i cimet. Količina nije precizna. Iz šljiva izvaditi koštice i puniti ih smjesom. Umućenom smjesom obilato premazivati i redati jednu na drugu tri kore. Po trećoj cijelom površinom posuti mljevenu plazmu. Na kraću stranu kora, 5-6 cm od donje ivice, poredati jednu do druge šljive u jedan red. Čvrsto urolati i prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje. I tako još sa tri rolne. Ostat će smjese za premazivanje odozgo. Staviti u rernu zagrijanu na 200 stepeni. Poslije 10 minuta smanjiti na 180 stepeni. Peći dok ne porumeni sa svih strana.

Sok od šljiva

Sastojci: 1 kg šljiva,  4 l vode,  20 dkg šećera,  2 kašičice limunske kiseline, malo cimeta i kardamoma (po želji)

Šljive oprati, očistiti od košpica, prepoloviti ili na četvrtine, kuhati  ih u dva litra vode dok ne omekšaju. Nakon toga ih sameljite (u blenderu ili multipraktiku), procijedite kroz gazu ili cjediljku. Dodajte šećer, limunsku kiselinu i procijeđeni sok u kojem su se kuhale šljive (na gazi ostanu komadići šljive), ostatak vode od dva litra, to je ukupno litra, te ponovno zakuhajte 10-15 minuta. Ulijte toplo u staklene flaše zagrijane u rerni.

 

Šljive kao lijek

Za bolji rad crijeva: Uzmite pola litra mlijeka, tri kašike meda, po 30 grama suhog grožđa, suhih šljiva i suhih smokava. Šljive i smokve potopite u vodu i ostavite da odstoje u njoj preko noći. Šljive očistite od košpica, pa ih sitno isjeckajte zajedno sa suhim grožđem, zatim sve dobro izmiješajte s medom i mlijekom.

Protiv zatvora: Natopite uvečer šaku opranih suhih šljiva. Ujutro pojedite šljive i popijte sok. Djelotvorna je i kombinacija šljiva sa suhim smokvama. Prije spavanja, također, možete pojesti 15-20 suvih šljiva ili dvije kašike marmelade te popiti čaj od kamilice.

Protiv aritmije: Izmiješajte pola čaše soka od šljive, pola čaše soka od banane, 0,25 dl soka od limuna. Popijte čašu soka, tri puta na dan, prije jela, tokom tri-četiri nedjelje.

Liječenje jetre: Rasijecite nekoliko manjih slatkih šljiva, izbacite košpice, pa ih potopite u hladnu vodu da prenoće. Ujutro odlijte vodu, dospite novu i kuhajte dva do tri sata. Svakog sata odlijevajte staru i dolijevajte novu vodu. Konzumirajte 18-20 komada vrelih ili podgrijanih šljiva prije jela.

Kako sušiti šljive

Šljive možete konzervirati sušenjem na suncu ili u pećnici na niskoj temperaturi. Prije nego ih pospremite za daljnju upotrebu, izložite ih nakratko temperaturi iznad 100°C. Tim postupkom sterilizacije smanjit ćete mogućnost kvarenja suhih šljiva.

[nggallery id=159]

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti