Glavni vizažist na Oscarima otkrio kako stvara holivudski glamur, ima tajno “oružje”

Piše: L. K. P.

Foto: hollywoodreporter.com

Za voditelja šminke na Oscarima, holivudskog vizažista Brucea Graysona, nedjeljna dodjela najpopularnijih filmskih nagrada bila je njegov Dan D. Predvodio je tim od 22 vizažista koji su pripremali i dotjerivali više od stotinu izvođača i prezentera. Iza Graysona je višegodišnje iskustvo na dodjelama Oscara, Grammyja, SAG-a, a poslije takvih spektakala ponekad se oporavlja danima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bruce Grayson (@brucegrayson)

Tokom oscarovske noći pod njegovim se prstima nađu sve zvijezde koje sudjeluju u programu, jer glamur mora ostati netaknut cijelu noć. Grayson i njegov tim dočekuju ih oboružani svim mogućim oblicima make-upa, četkica i drugih pomagala, no na pitanje New Beautyja koji mu je predmet u svoj toj opremi najvažniji, kroz smijeh odgovara: “Vjerovali ili ne, to je selotejp.” Odmah potom i objašnjava zbog čega – u backstageu, kaže, ne postoji ništa korisnije od ljepljive trakice za skidanje tragova pudera i šljokica koji prelaze s uzvanice na uzvanicu i dalje dok se pozdravljaju i čestitaju si.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bruce Grayson (@brucegrayson)

Grayson je radio i na mnogim drugim važnim događanjima, snimanjima filmova i spektaklima, primjerice na showu “Ljepotica i zvijer” i na Čarobnom božićnom specijalu Mariah Carey. Šminkao je mnoga slavna lica – Katie Holmes, Toma Cruisea, Brooke Shields, Denzela Washingtona, pa i Billa i Hillary Clinton, no “kraljicom crvenog tepiha” jednom je prilikom proglasio Angelinu Jolie. Dobitnik je mnogih važnih nagrada, a umjetnost uljepšavanja otkrio je još kao dijete, jer i njegov je otac, Dave Grayson, bio slavni make-up artist. Poslu i profesionalnosti učio se, kaže, gledajući oca kako radi i izgrađuje odnos s filmskim ikonama kao što su Lauren Bacall, John Wayne, Rita Hayworth i Bruce Willis.

Pročitajte još