Španska princeza Leonor kreće na trogodišnju vojnu obuku, a ovo su obaveze koje je čekaju

Piše: L. K. P.

Foto: Instagram @leonorandsofia

Najstarija kćerka kralja Filipa VI, koja u oktobru puni 18 godina, pohađat će Opću vojnu akademiju španske vojske u sjeveroistočnom gradu Zaragozi u akademskoj godini 2023.-24. Princeza Leonor tako će provesti godinu dana u pomorskoj školi u sjeverozapadnoj regiji Galiciji te godinu dana u Zrakoplovnoj akademiji u jugoistočnoj regiji Murciji.

Nakon sastanka vlade ministrica odbrane je objasnila kako Kraljevska palača smatra da Leonor mora proći vojnu obuku, poput svog oca, kralja Filipa i kao što je to uobičajeno u ostalim parlamentarnim monarhijama.

-Posljednjih godina uložili smo znatne napore da bismo u oružane snage uključili i žene, rekla je.

Umjesto pet godina, princeza će u vojsci provesti tri godine, a završetkom obuke dobit će ovlast da stupanjem na prijestolje postane čelnica oružanih snaga Španije.

Kao kadetkinja, princeza Leonor bit će u internatu, a to podrazumijeva ozbiljna ograničenja u izdavanju dozvola, svedena na one koje su nužno potrebne iz valjano opravdanih razloga. U internatu će ju se tretirati kao redovnu polaznicu obuke, što znači da će biti smještena u jednu od zajedničkih spavaćih soba, koja je kapaciteta za 2, 4 ili 12 osoba.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Princess Leonor (@princess_leonor_05)

Svaka od njih ima potreban namještaj kako bi učenici pojedinačno imali prostor za učenje i skladištenje odjeće, opreme i potrebnih stvari. Troškove prehrane i smještaja studentskog osoblja snosi država. Svakodnevni život kadeta obilježen je preciznošću u svim radnjama i poštivanjem pravila discipline, hijerarhije i jedinstva.

Također, jedna od temeljnih vrijednosti Akademije je zajedništvo, koje spaja sve polaznike te je vrijednost koju svi moraju usvojiti kao trajno pravilo ponašanja. Na taj će se način Leonor povezati s pripadnicima oružanih snaga i stvoriti veze i prijateljstva za čitav život.

Princeza bi krajem maja trebala završiti dvogodišnje obrazovanje na UWC Atlantic Collegeu u Walesu, a krene li očevim stopama, nakon što završi vojnu obuku pohađat će Univerzitet u Španiji, a potom će magistrirati u inozemstvu. Ta odluka u skladu je sa španskim tendencijama da se i kraljevska porodica školuje prema vlastitim željama, no stekne i vojno obrazovanje. Španska kraljevska palača objasnila je da se u evropskim parlamentarnim monarhijama poštuje tradicija u skladu s kojom budući šefovi država moraju imati i vojnu karijeru.

Kralj Filip VI studirao je pravo na madridskome Univerzitetu Complutense, a potom je magistrirao međunarodne odnose na Univerzitetu Georgetown u Washingtonu.

Pročitajte još