Priredite raskošnu iftarsku trpezu

Piše: Azra

Foto: Pinterest

Ramazan – sveti mjesec u islamu, vrijeme predviđeno da se posvetimo porodici i prijateljima. Tokom ramazana vaš dom treba na najbolji način odražavati njegov smisao, ali i dati uvid u vaš ukus dizajna interijera i sposobnosti dočekivanja gostiju. Bez obzira jeste li domaćin iftara ili prigodne večere, bezbroj je načina na koje možete ukrasiti svoj trpezarijski stol za svečani ramazanski period. Od lampiona, pribora za jelo i sofri na otvorenom sa šarenim jastucima, vaš dom treba imati dodir ramazanskog dekora, spreman da ugosti vaše goste.

Zlatni detalji

Za raskošni iftar, ukrasite kuću zlatnim detaljima kao kontrast plavim ili ružičastim, kako biste stvorili postavku stola kojoj će se vaši gosti diviti. Koristite ogledala, reflektirajuće površine i svjetla, kako biste osvijetlili zlatne detalje i stvorili poseban ambijent.

Foto: Pinterest @anzanauman

 

Foto: Pinterest @eeldahrawy

Igrajte se s lampionima

Svjetla ističu svečanu atmosferu i stvaraju duhovno okruženje, savršeno za razmišljanje i intimnu postavku iftara. Stoga uvedite onoliko ukrasnih lampiona i lampica koliko želite, jer je lampion također često povezan sa svetim mjesecom.

Foto: Pinterest @wasanabdlhussin

Postavite najbolje posuđe

Izvadite svoj najbolji set za večeru ili kupite novi, jer je ramazan posebna prilika za uživanje i slavlje s prijateljima i porodicom. Od cvjetnih aranžmana na stolu za ručavanje do ukrasnih tanjirića i salveta, budite kreativni s različitim stilovima i eksperimentirajte s kontrastnim dizajnom.

Foto: Pinterest @fatimayameen

Centralna ramazanska dekoracija

Napravite ramazanske ukrase s mjesecom i zvijezdama, svijećama i detaljima koji slave sveti mjesec i u to posebno vrijeme dočekuju vašu porodicu i prijatelje u vašem domu.

Foto: Pinterest @jenanqouqa

Dašak Arabije

Umjesto stolnjaka, stavite tkanu prostirku s arapskim ornamentima. Odaberite servis od pečene keramike i lanene ubruse.

Sve nijanse plave

Na svijetloplavi ili bijeli stolnjak stavite nadstolnjak u kraljevsko plavoj boji, po mogućnosti s arapskim uzorkom. U fenjerima zapalite svijeće i ukrasite ih tespihom u plavoj boji. Stavite srebrne podmetače za tanjire i još sjajnih detalja.

Foto: Instagram @wasanabdlhussin

 

Foto: Instagram @wasanabdlhussin

Pročitajte još