Merjem Nuhić o mubarek mjesecu za ,,Azru’’: Kada su duše site stomak je lahko napuniti

Piše: Selma Bošković

Merjem Nuhić, rođena Travničanka, na društvenim mrežama poznatija kao „Ters Bosanka“, sa suprugom Ajdinom Nuhićem, bivšim nogometnim reprezentativcem BiH, u braku je šest godina. Na društvenim mrežama Merjem je poznata po svom umijeću šminkanja i transformacijama izgleda ženskih lica, koje mnoge ostavljaju bez daha. Merjem je nedavno oduševila fanove fotografijama iz Medine na kojima je pozirala sa suprugom Ajdinom. Sa Merjem smo porazgovarali na temu mjeseca ramazana. Otkrila nam je koje su joj najljepše uspomene iz djetinjstva, šta je obavezno na ramaznskoj trpezi kao i ko je zadužen za spremanje iftara.

Koja Vam je najljepša uspomena iz mjeseca ramazana?

Mnogo je blagododati koji nam pruža ovaj mubarek mjesec ali ja bih posebno izdvojila smiraj među ljudima koji pruža mjesec ramazan. Nakon toga dolaze  iftari i porodična okupljanja koja su puno češća tokom mjeseca ramazana.

Postoji li nešto što Vam je posebno ostalo u sjećanju iz perioda djetinjstva?

Naravno, mnogo je divnih uspomena. Posebno bih izdvojila teravije u mom rodnom Travniku. Travnik je mali grad u kojem ima mnogo džamija. Naša omiljena iz djetinstva bila je Lukačka gradska džamija u kojoj je bilo mnogo djece. Efendija iz te džamije bio je posebno voljen. Tu smo dolazili od ranog djetinstava pa sve do omladinskih dana. Danas su tu neke nove generacije koje trče i raduju se teraviji kao sto smo i mi.

Šta je obavezno na Vašoj ramazanskoj trpezi?

Ono što će se naći na nasoj porodičnoj sofri uvijek se u slast pojede , jer svako jelo koje iznesemo ima poseban sastojak. Sastojak ljubavi koji je tu posebno tokom ramazana, raduje da vidim sretna lica. A kada su duše site stomak je lahko napuniti.

Koliko se ramazanski običaji razlikuju danas u odnosu na period vašeg djetinjstva?

Ne mijenjanju se toliko običaji koliko ljudi oko nas, na mojim iftarima samo fale draga i nasmijana lica koja nisu više sa nama .

Ko je zadužen za spremanje iftara?

U mojoj porodici je tradicija da se za ramazan svaku noć okupljamo u drugoj kući. Imam sreću da živim blizu Ajdinovih roditelja i sestre tako da smo svaku noć kod nekoga na iftaru. Svako po malo nešto spremi i donese, sofra velika a duša puna.

Koja jela prirpemate za bajramsku sofru?

Kod mene je obavezno slatko i to naša tradicionalna baklava koju još uvijek usavršavam od svoje kone koja je sa mnom podjelila stari dobro čuvani recept. Kada su slana jela upitanju ručak je svaki Bajram  kod mame gdje nas dočeka krompiruša za ljubav zetovu a za ostale se spremi jagnjeće pečenje.

Pročitajte još