Minela Jašar Opardija o mubarek mjesecu za ,,Azru”: Uvijek je bio tanjir viška i u našoj kući i u komšiluku

Piše: Selma Bošković

Foto: Instagram @minelajasar

Minela Jašar Opardija, dugogodišnja poznata novinarka, TV voditeljica i producentica na N1 televiziji. Nedavno je svoje pratitelje na društvenoj mreži Instagram oduševila fotografijom iz Meke. Minela je obavila vjerski obred – umru, a u Saudijsku Arabiju otputovala je sa svojim suprugom Naimom, s kojim je u sretnom braku oko šest godina. Sa Minelom smo razgovarali o mubarek mjesecu. Otkrila nam je svoje najljepše uspomene, ko je odgovoran za spremanje iftara, kao i šta je obavezno na ramazanskoj trpezi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Minela Jasar Opardija (@minelajasar)

Koja Vam je najljepša uspomena iz mjeseca ramazana?

Tokom ramazana 2016. godine smo Naim i ja uselili u naš tek kupljeni stan. Sjećam se nije bilo ničega unutra. Prijatelji su nam došli pomoći da čistimo, a kada se približio iftar, mama se tada pojavila sa tepsijom pite. Sjeli smo na parket i skupa iftarili. Od tada nam je kuća uvijek puna za ramazan, uživamo da kuhamo i dočekujemo prijatelje.

Postoji li nešto što Vam je posebno ostalo u sjećanju iz perioda djetinjstva?

Često me posjeti ekipa iz “Teatra Farsa” u kojem sam glumila 10 godina na ramazan 1998. kada su me svi čekali na večernjoj probi, a ja s vrata, sa maramom na glavi rekla da će morati malo sačekati jer ja prvo moram na teraviju, pa ću onda doći na probu.

Foto: Instagram @minelajasar

Šta je obavezno na Vašoj ramazanskoj trpezi?

Supa, bistra ili krem, nebitno je. Često se u kući šalimo na račun mojih supa, Naim ih zove “never ending soup” jer stiče dojam da ih nikad ne može nestati.

Koliko se ramazanski običaji razlikuju danas u odnosu na period vašeg djetinjstva?

Osjećaj i atmosfera su nepromjenjeni, jedino, ranije nije bilo te formalnosti u pravljenju iftara. Dok sam ramazane provodila kod nane, sjećam se, iftarila sam gdje i kod koga se zadesim u tom trenutku. Uvijek je bio tanjir viška i u našoj kući i u komšiluku. Danas se puno više vodi računa o formi.

Ko je zadužen za spremanje iftara?

U našoj kući kuhamo oboje. Naim je zadužen za internacionalnu kuhinju, a ja za tradicionalnu bosansku. Za ramazan volimo da prilagođavamo trpezu željama prijatelja, onda to uglavnom bude timski rad. Najviše volim kad kuhinju ostavimo čistom nakom spremanja hrane. To mi je znak da smo super organizovani.

Pročitajte još