Ove slavne osobe mogu se pohvaliti vrlo visokim koeficijentom inteligencije

Piše: L. K. P.

O slavnim osobama postoje brojni stereotipi, mnoge od njih se osim talentom hvale i, kako kažu, nadprosječnom inteligencijom. Njihov IQ pokazao se impresivnim na klasičnim testovima inteligencije ili su sami u javnim istupima otkrili taj podatak. A to su…

Arnold Schwarzenegger (135)

Većinu karijere ovaj glumac proveo je pokazujući svoje mišiće, zbog čega su mnogi ostali iznenađeni kad je objavljeno da Arnold Schwarzenegger ima IQ 135.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shakira (@shakira)

Shakira (140)

Kolumbijska zvijezda bila je jako dobra učenica u školi, ali zbog ljubavi prema muzici nikad nije upisala fakultet. Njen IQ je 140. Shakira je svoju prvu pjesmu napisala s osam godina, a poeziju je počela pisati s četiri. Pjevačica govori čak pet jezika.

Madonna (140)

Madonna se također nalazi na listi nadprosječno inteligentnih, IQ joj je 140. U muzičkoj je industriji postigla veliki uspjeh i prodala više od 300 miliona CD-ova tokom svoje dugogodišnje karijere.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Natalie Portman (@natalieportman)

Natalie Portman (140)

Glumica u svojoj karijeri ima različite uloge, od naučnice do balerine. Završila je i osnovne akademske studije na Harvardu. Natalie Portman tečno govori hebrejski i engleski jezik, a razumije francuski, njemački, japanski i španski.

Nolan Gould (150)

Mlada zvijezda hit serije Moderna obitelj je ujedno i najmlađa na ovoj listi. Srednju školu je završio s 13 godina, a njegov je IQ 150. Glumac se upisao na fakultet kada je imao samo 14 godina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lisa Kudrow (@lisakudrow)

Lisa Kudrow (154)

Sljedeća na listi je zvijezda Prijatelja Lisa Kudrow. Glumica koja se proslavila ulogom legendarne Phoebe Buffay u popularnom sitcomu mnoge je prevarila jer u stvarnom životu ona ima IQ 154.

Sharon Stone (154)

Strani mediji odavno pišu da Sharon Stone ima IQ 154. Kad je imala 15 godina, dobila je stipendiju za Sveučilište Edinboro u Pennsylvaniji, gdje je studirala kreativno pisanje i likovnu umjetnost. Sebe je opisala kao “štrebersko, ružno pače”, prema njezinoj internetskoj biografiji.

Mark Zuckerberg  (156)

I za programera, osnivača i izvršnoga direktora Facebooka Marka Zuckerberga strani su mediji više puta pisali da ima IQ 156 iako to nikad nije službeno potvrđeno. Imao je samo 19 godina kada je pokrenuo jednu od najpopularnijih društvenih mreža.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bill Gates (@thisisbillgates)

Bill Gates (160)

Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, američki programer, poduzetnik, investitor i suosnivač Microsofta Bill Gates ima IQ 160, zbog čega se može zaključiti da je pametniji od 99.96% populacije.

Matt Damon (160)

Poput Billa Gatesa, i holivudski glumac Matt Damon može se pohvaliti IQ-om 160. Studirao je englesku književnost na Harvardu, ali je napustio fakultet i nastavio glumačku karijeru, što mu se pokazalo kao pun pogodak.

Ashton Kutcher (160)

Iako je Ashton Kutcher na početku svoje karijere u serijama prikazivan kao glupi tinejdžer, ovaj holivudski glumac također ima IQ 160. Manje je poznato da je ulagao novac u brojne IT tvrtke prije nego što su postale poznate i navodno danas ima milione.

Quentin Tarantino (160)

Uprkos svojoj inteligenciji, Tarantino nikada nije volio školu, osim nastave povijesti “jer je to bilo kao u filmovima”, otkrio je jednom prilikom za Entertainment Weekly. Slavni filmski redatelj, čiji je IQ 160, napustio je srednju školu i producirao neke od najnagrađivanijih filmova svih vremena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lady Gaga (@ladygaga)

Lady Gaga (166)

Mnogi možda ne znaju da pop zvijezda Lady Gaga ima impresivno visok IQ, 166, čime se može svrstati u jedan posto genijalaca na svijetu. Pjevačica je studirala na Umjetničkoj školi Tisch Sveučilišta u New Yorku prije nego što je odustala kako bi postala profesionalna muzičarka.

Pročitajte još