Recept za Cheesecake prikladan i za oboljele od dijabetesa

Piše: Azra

Foto: Pinterest @glutenfreestories @theflouredtable

Pri izradi ove slastice koristi se svježi posni sir i jogurt s niskim udjelom mliječne masti te kokosov maslac koji sadrži srednjelančane masne kiseline koje povoljno utječu na koncentraciju masnoća u krvi.

Cheesecake se može pripremiti i s agavinim ili javorovim sirupom ili ksilitolom  gdje u kombinaciji s proteinima mliječnih proizvoda postaje slastica niskog glikemijskog indeksa.

Sastojci za podlogu

25 dag suhog keksa bez šećera

5 dkg kokosovog maslaca

Priprema podloge

Izradite podlogu za cheesecake tako da izmiješate kokosov maslac sa smrvljenim keksom. U okrugli kalup promjera 26 cm stavite masni papir i zatim ravnomjerno rasporedite i utisnite smjesu.

Sastojci za kremu

100 dag svježeg posnog sira (do 2 % m.m.)

1 jaje

2 bjelanjka

15 dag malomasnog jogurta (do 2 % m.m.)

1 kašika kukuruznog škroba

2 kesice vanilin šećera

5 dkg agavinog sirupa

2 kašike soka od limuna

Priprema kreme

U posudi miješajte dva bjelanjka dok ne dobijete čvrstu bijelu kremu. U drugu posudu stavite svježi sir, jedno jaje, malomasni jogurt, kukuruzni škrob, vanilin šećer, agavin sirup i sok od limuna. Stavite u rernu na 170° C 20 minuta. Dok se smjesa peče pripremite preljev.

Sastojci za preljev

5 dl jogurta (do 2 % m.m.)

2 kašike soka od limuna

2 kesice vanilin šećera

5 listića želatine

Priprema preljeva

Listiće želatine namočite u hladnoj vodi i ostavite pet minuta. Za to vrijeme u posudu za kuhanje ulijte jogurt, sok od limuna, vanilin šećer i dodajte ocijeđene listiće želatine. Smjesu za preljev kuhajte na laganoj vatri dok se želatina ne otopi. Nakon što se želatina otopi, uklonite s vatre i prelijte njome pečeni kolač. Stavite u frižider na najmanje osam sati prije skidanja kalupa i posluživanja.

Izvor: miss7.hr

(S.B.)

Pročitajte još